Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu, Azerbaycan’ın özgürlük sembolü olan Bahtiyar Vahapzade’nin, iki hafta öncesine kadar Türk dünyasının yaşayan en büyük şairleri arasında bulunduğunu söyledi.
İKİ DEVLET, TEK MİLLET
Vahapzade’nin; “Biz iki devlet, ancak tek bir milletiz” şeklindeki veciz sözünün, tarihe adeta altın harflerle yazıldığını vurgulayan Kolcu, bu sözün aynı zamanda Türk Dünyası Birliği yolunda atılmış çok önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
TÜRK DAHİSİ
Azerbaycan Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden olan Bahtiyar Vahapzade’nin, hem geleneksel tarzda, hem de çağdaş şiirin ustalarından birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Kolcu, “Vahapzade, Sovyet Rusya döneminde kısmen de olsa mevcut şartlar içerisinde Komünist rejime soğuk durmuş ve rejimin sözcüsü olmamıştır. SSCB çöktükten sonra Azerbaycan Milli Edebiyatı’nın yeniden canlanması için çalışmış ve ölümüne kadar eserler üretmeye devam etmiştir” dedi.
Bahtiyar Vahapzade’nin, özellikle bir milletin en önemli unsuru olan ana dili üzerinde yoğunlaştığına vurgu yapan Ali İhsan Kolcu, şairin tüm eserlerinde bu durumun dikkat çektiğini dile getirdi.
VAHAPZADE, ESERLERİYLE TÜRK EDEBİYATI’NA DAMGA VURDU
Birçok kez Türkiye’ye gelen ve konferanslara katılan Bahtiyar Vahapzade’nin, bilimsel ve sanatsal her türlü faaliyete mutlaka birlikte anıldığını dile getiren Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu, 13 Şubat’ta Azerbaycan’da hayatını kaybeden Vahapzade’nin, yeri doldurulamayacak bir usta olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kolcu, Vahabzade'nin Türkiye'de basılmış Ömürden Sayfalar (2000), Vatan, Millet, Ana Dili (2000), Soru İşareti (2002 ) gibi eserlerinin bulunduğunu söyledi. Vahapzade’nin eserlerinin 8’den fazla dile çevrilen çevrildiğine değinen Kolcu, ünlü şairin, yayınlanmış 40’ı aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eseri, 2 monografisi, çeşitli piyesler ve yüzlerce de makalesinin bulunduğunu hatırlattı.
ESERLERİ
Kolcu, “Menim Dostlarım, Bahar, Dostlug Nağmesi, Ebedi Heykel, Çınar, Sade Adamlar, Ceyran, Aylı Geceler, Şairin kitaphanası, Etiraf, Şeb-i Hicran, İnsan ve Zaman, Bir Ürekde Dört Fesil, Seçilmiş Eserler, Kökler-Buğdaylar, Deniz-Sahil, Bir Baharın Garangusu, Dan Yeri, Payız Düşünceler, Şehitler, Özümle Sohpet ve Mugam” gibi şiirleri ve manzum hikayeleri bulunan Bahtiyar Vahapzade’nin, “Vicdan, İkinci Ses, Yağıştan Sonra, Feryat, Darağacı ve Artık Adam” adlı tiyatro eserleri ve ayrıca “Sanatkar ve Zaman, Sadelikte Büyüklük, Derin Katlara Işık” isimlerini taşıyan hatıratlarının bulunduğunu sözlerine ekledi.