ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu Şanlıurfaspor maçını yorumladı
Kutlu Şanlıurfaspor maçını yorumladı
Karafırtınalar: ‘İçimizi ısıtan bir skor oldu’
Karafırtınalar: ‘İçimizi ısıtan bir skor oldu’
Futbol kaybetti, artistlik kazandı!
Futbol kaybetti, artistlik kazandı!
Emniyet bilgilendirmeyi sürdürüyor
Emniyet bilgilendirmeyi sürdürüyor
Sayıl Narmanlıoğlu'na vefa
Sayıl Narmanlıoğlu'na vefa
HABERLER>GUNCEL
15 Eylül 2011 Perşembe - 09:40

Erzurumlu O’nu yüreğinde yaşatıyor

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gönlünde Erzurum’un ayrı bir yeri vardı. Milli Mücadele’yi başlattığı Erzurum’a özel bir sevgi besleyen Atatürk’ün Selanik’ten sonra ikinci vatandaşlık belgesini aldığı kentle ilgili 2 büyük projesi vefatından sonra gerçekleştirildi.

Erzurumlu O’nu yüreğinde yaşatıyor

ERZURUM (İHA) - Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gönlünde Erzurum’un ayrı bir yeri vardı. Milli Mücadele’yi başlattığı Erzurum’a özel bir sevgi besleyen Atatürk’ün Selanik’ten sonra ikinci vatandaşlık belgesini aldığı kentle ilgili 2 büyük projesi vefatından sonra gerçekleştirildi.
Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri’nce işgal edilmesi üzerine Misak-ı Milli sınırları içerisinde bir bağımsızlık hareketi gerçekleştirmek için harekete geçerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşları, 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a geldi. 52 gün kaldığı Erzurum’da çok sevdiği askerlik mesleğinden istifa ettikten sonra Sine-i Millet’e dönerek Kurtuluş Mücadelesi’ni başlatan Mustafa Kemal, burada Selanik’ten sonra ikinci vatandaşlık belgesini alarak, istifa eden Cevat Dursunoğlu’nun yerine Erzurum Kongresi’ne merkez delegesi olarak katıldı.
CUMHURİYET FİKRİNİ ERZURUM’DA BELİRLEDİ
Erzurum’da geçirdiği süre içerisinde Kurtuluş Savaşı sonrası kurulacak devletin yönetim şeklini de belirleyen Mustafa Kemal, Mazhar Müfit Kansu’ya ‘Zaferden sonra kurulacak hükümetin idare şekli Cumhuriyet olacaktır’ notunu yazdırdı. Kendisini ziyaret eden Kazım Karabekir’in ‘Paşam, ben ve Kolordum emrinizdeyiz’ sözü ve Erzurumlular’ın desteğini hiçbir zaman unutmayan Mustafa Kemal’in kentle ilgili olarak rüyalarını süsleyen iki projesi vardı. Doğu’daki Büyük Kongre’yi topladığı ve ikinci kez vatandaşlık belgesi beratını aldığı şehre olan bağlılığı ve yakınlığı sonraki yıllarda da devam eden Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleşmesini istediği projelerden ilki 1939’da, ikincisi de 1957’de gerçek oldu.
MİLLETİYLE KUCAKLAŞMAK İÇİN ÇIKTIĞI YURT GEZİSİNİ ERZURUM İÇİN YARIDA BIRAKTI
Cumhuriyet'in ilan edilişinden bir yıl sonra sonbahara doğru Cumhurbaşkanı olarak yurt gezisine çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu gezisini 1924 yılında yine Erzurum'a özel bir nedenle yarıda bıraktı. 13 Eylül 1924 yılında meydana gelen deprem nedeniyle yönünü Erzurum’a çeviren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım'la birlikte Dadaşlar diyarında 10 gün geçirdi. Gazi, Milli Mücadele yıllarında kendilerinden büyük güç aldığı Erzurumlular’ın yardımına koşarak, hemşehrilerini bir an olsun yalnız bırakmadı. 1,5 ay gibi kısa bir sürede, depremden zarar gören aileler için afet evleri yapılmasını sağlayan Atatürk, milletine bağlılığını ve Erzurum’a olan vefa borcunu böylelikle ödemiş oldu.
GAZİ'NİN ERZURUM DEMİRYOLU PROJESİ, ÖLÜMÜNDEN SONRA GERÇEKLEŞTİ
Milli Mücadele’yi başlattığı Erzurum’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan, Milli Meclis’e Erzurum Milletvekili olarak seçilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dadaşlar’ın isteği üzerine parlamenter yaşamına da Erzurum’da başlamış oldu. Erzurum’a duyduğu muhabbeti ve yakınlığı her fırsatta dile getiren Atatürk, Dadaşlar diyarı için hayallerini hep iki projeyle süsledi. Erzurum’a ulaşımı sağlayacak olan demiryolunun yapılması, Gazi’nin üzerinde ısrarla durduğu iki projeden birisi olurken, bu rüyası ölümünden ancak bir yıl sonra gerçekleşebildi. Demiryolunun Erzurum'a ulaştırılması ve trenin ilk kez Aşkale'den Erzurum'a giriş yapması 1939 yılında mümkün olabildi. Aynı zamanda Aşkale’ye ilçe hüviyeti kazandırılması da, istasyon açılışının yapıldığı döneme denk geldi.
ERZURUM'UN EĞİTİM MERKEZİ OLMASINI DA GAZİ İSTEMİŞTİ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Erzurum’a mutlak surette yüksek bir eğitim kurumu kurulmalıdır” görüşüyle üzerinde ısrarla durduğu ikinci rüyası ise 1957 yılında gerçek oldu. Atatürk’ün bu isteğinden haberdar olan Cumhurbaşkanı Celal Bayar, dönemin hükümetine verdiği talimatla, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin kurulmasını sağladı. Rüyalarının gerçekleştiğini dünya gözüyle göremeyen Atatürk’ün, Erzurum’a verdiği önem yıllar sonra anlaşılabildi. Erzurum’un, bölgenin hem eğitim, hem de bir ticaret merkezi olması yönündeki girişimler bu gün bile sürdürülürken, bulunduğu stratejik konumu itibariyle de Erzurum, ‘Anadolu'nun Giriş Kapısı’ olarak nitelendiriliyor.
ATATÜRK’ÜN VEFATI
Ülke içerisinde sık sık seyahat eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gemlik ve Bursa gezileri sırasında yaşadığı soğuk algınlığından sonra tedavi olmak için İstanbul’a geri döndü. Yapılan tüm tedaviye karşın Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda 10 Kasım 1938 tarihinde saat 9.05’te tüm çabalara rağmen çok sevdiği halkından ayrılmak zorunda kaldı. Türk Milleti’nin gönlünde ölümsüzleşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, öldüğü andan itibaren, çok sevilen ismi ve hatırası, çok sevdiği halkının kalbindeki yerini aldı. O bir kumandan olarak birçok savaş kazanmış, bir lider olarak kitleleri etkilemiş, bir devlet adamı olarak başarılı bir yönetim sergilemiş ve nihayet bir bir toplumun sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve hukuki yapısını kökten değiştirmeyi başarmış, dünya tarihindeki en üstün şahsiyetlerden birisi olmuştur.

 
Dağ başında yalnız yaşam
 
Et fiyatlarına müdahale edilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Erdoğan yeni Selahattin Eyyubi"
Başkaldıran lider, medyatik yıldız, kahraman, İslam dünyasının yeni ...
‘Öldürmek çare değil..’
Doğa Derneği’nin İnsan-Ayı Çatışması Projesi Koordinatörü Eray Çağlayan, ...
Ormanağzı’nda ayı nöbeti
İspir İlçesi'ne bağlı Yeşilyurt Köyü'nde 31 Ağustos günü iki kişinin ölümüyle ...
 
Dereboğazı'na KÖYDES vizyonu
Palandöken ilçesine bağlı Dereboğazı köyünde yürütülen karo ve bordür ...
Karaca’dan ilginç iddia
Yeni eğitim öğretim yılı kırtasiyeciler açısında biraz sıkıntılı başladı. ...
Kendi elektriğini kendi üreten köy
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köylerinin altından akan ...
 
125 kadın çiftçi sertifika aldı
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılı Tarım, Turizm ...
Sakarya Zaferi milli coşkuyla kutlandı
Sakarya Zaferi'nin 90. yıldönümü dolayısıyla Sakarya Meydan Muharebesi'nin ...
Ulaşım’da ezber bozan açılım
Hızlı tren hattı yapımı çalışmalarının Doğu'ya doğru ilerleyeceğini aktaran ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva