ERZURUM gazetesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturacaklarını, özellikle süt fiyatlarının mevsimsel dalgalanmalarından çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Manisa'da gerçekleştirilen Ege Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 9 yıl önce çiftçinin 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ettiğini, bu hasıla ile dünya ülkeleri arasında 11. sırada olduğunu ancak şimdi ise tarımsal milli gelirinin 62 milyar dolara çıktığını, bu hasıla ile de son raporlara göre dünya ülkeleri arasında 6. sıraya yükseldiğini kaydetti.
Bu dönemde, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin veren kanuni düzenlemenin değiştirileceğini belirten Eker, "Bundan sonraki süreçte miras yoluyla arazi bölünmesinin kesinlikle önüne geçilecek. Kesin düzenleme yapılacak, Medeni Kanun dahil olmak üzere. O kanunda da buna engel olan düzenlemeler varsa değiştirilecek" dedi.
Bakan Eker, KOP, GAP, DAP başta olmak üzere Türkiye'nin diğer bölgelerindeki tüm sulama projelerinin de tamamlanmasının bu dönemdeki hedeflerinden olduğunu ifade etti.
"Tohumculukta kimseye bağımlı değiliz" diyen Eker, bu konuda da kafa karıştıran şeyler söylendiğini, haksızlık yapıldığını söyledi. Ankara'da dünyanın 3. büyük tohum gen bankasının kurulduğunu, burada Türkiye coğrafyasında yetiştirilen, doğal olarak bulunan tohumların tamamının örnekleri olduğunu anlatan Eker, "Sürekli yeni teknolojilerle yeni tohumlar, yeni çeşitler geliştiriliyor. Üretici artık pazar için üretim yapıyor. Büyük ölçekli, pazara dönük üretim yapıyor. Bu, Türkiye'de tohum üretilmediğini, dışa bağımlı olduğunu göstermez. Kafa karışıklığına yol açacak şeyler söylüyorlar. Hibrit ürünlerle ilgili kısır ya GDO'lu diyorlar. Bu ürünler, doğal yollarla imal edilmiş ürünlerdir" diye konuştu.
"İhracat yasağı buğday fiyatlarını yükseltti"
Et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusuna da değinen Eker, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturacaklarını, özellikle süt fiyatlarının mevsimsel dalgalanmalarından çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.
Süt fiyatlarına ilişkin, süt tozu desteği getirdiklerini, kazein ithalatı konusunda tedbirler aldıklarını, süt fiyatlarına farklı dönemlerde farklı primler verildiğini anlatan Eker, bugünlerde piyasada süt fiyatlarının tekrar yükseldiğini ancak hala istenilen seviyeye gelmediğini ifade etti.
Hayvancılığa verilen desteğe değinen Eker, hükümetleri döneminde bu desteklerin arttığını, hayvancılığa verilen desteğin bu yıl 1,7 milyar liraya çıkarıldığını anlattı.
Geçen yıl 660 milyon tona yakın buğday üretildiğini, 190 milyon tona yakın devir stoku bulunduğunu buna rağmen fiyatın arttığını anlatan Eker, pazardaki gücünü kaybetmek istemeyen bazı ülkelerin siyasi kararla ihracat yasağı koymasının fiyatları artırdığını söyledi. Bu durumdan Afrika'daki yoksul ülkelerin etkilendiğini anlatan Eker, yoksullukla mücadele edilmesi, fakir ülkelerin üretim kapasitesinin düşük verimli de olsa harekete geçirilmesi konusunda çalışılması gerektiğini söyledi.
Gübre fiyatlarındaki artışa da değinen Eker, 2011 yılı içerisinde dünyada DAP (diamonyum fosfat) gübresinin fiyatında yüzde 75 artış olduğunu, Akdeniz havzasında üretilen bu gübrenin bölgedeki ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle arttığını kaydetti.