SONER İSTANBULLU (İHA) - Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 2010 yılı Tarım, Turizm ve Sanayi Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan 64 bin 855 TL bütçeli Modern Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Çiftçi Eğitimi Projesi ile125 kadın sertifika sahibi oldu. Sertifika alan kadınlar arasında yapılan çekilişle 7 kadın çiftçiye süt sağma makinası hediye edildi.
sertifika töreni
Erzurum'un Palandöken Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen "Modern Hayvancılık ve Girişimcilik Kadın Çiftçi Eğitimi" projesi tamamlandı. İlçeye bağlı Yukarı Yenice ile Dereboğazı köyleri, Börekli Çeperli ve Güllü mahallelerini kapsayan, 125 kadın çiftçinin katılımıyla sürdürülen eğitimlerin tamamlanmasıyla birlikte eğitime katılanlar için sertifika töreni düzenlendi. Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, Dereboğazı köyü girişinde ellerinde
esmer’i ciritçiler karşıladı
Türk bayrağı olan atlı grup tarafından karşılandı. Kaymakam Esmer, törende yaptığı konuşmada, 64 bin 855 lira bütçe kapasiteli projenin modern hayvancılık adına atılan önemli adımlardan birisi olduğunu söyledi. Esmer, 7 hafta süresince teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazanan kadınların eski yöntemleri bırakarak kendilerine daha sağlıklı bir ortam hazırlayacaklarını belirtti. Uygulamalı eğitimlerin Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvancılık Araştırmave Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirildiğini ifade eden Esmer, benzeri projelerle köylerin ekonomik ve sosyal yaşamlarını değiştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından kadınlar, sertifikalarını Kaymakam Esmer'in elinden aldı. Sertifika töreni sonrasında yapılan çekilişte 7 kadın çiftçi süt sağım makinası sahibi oldu.
"KADINI EĞİTİMLİ TOPLUMLAR KALKINIR"
Palandöken Kaymakamı
Şenol Esmer, eğitime büyük önem verdiklerini söyledi.
Erzurum genelindeki 5 köyde, 'Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Çiftçi Eğitimi' projesini uygulamaya soktuklarını dile getiren Esmer, "Günümüzde her alanda kadını eğitimli toplumlar sosyo- ekonomik alanda kalkınma hamlelerini hızla yerine getiriyor. Geleneksel yöntemlerde hayvancılıkla uğraşan kadınlarımızın modern teknikler ve pazarlama politikalarını öğrenerek aile bütçelerine ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacaklarına şüphe yok. Kadın çiftçilerimizin eğitimine önemsiyoruz ve bu alanda yeni kurslar açmayı hedefliyoruz. " diye konuştu.
"NEDEN KAZANAMADIĞIMIZI ANLADIK"
Kadın çiftçiler adına konuşan Didem Söylemez ise uzun ve şiddetli kış mevsiminin yaşandığı
Erzurum'da çiftçi ve besici olmanın ağır bedelini ödediklerini dile getirdi. Geleneksel yöntemlerle yaptıkları hayvancılık ve tarımdan ekonomik kazanç elde edemediklerinin altını çizen Söylemez, "Aldığımız eğitimler sonucunda neden topraktan ve hayvancılıktan kazanç elde edemediğimizi anladık. Yanlışlarımızı, eksikliklerimizi gördük. Artık bilimsel, modern ve çağdaş yöntemlerle çiftçilik yapıp hem ailemizin hem de ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacağız. " diye konuştu.