Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Erzurum’daki fotoğrafçılık tarihi hakkında bilgiler verdi.
İLK FOTOĞRAFÇILAR
Erzurum’da Birinci Dünya Savaşı ve seferberlik öncesinde fotoğrafçılık hizmetlerinin Ermeni ‘Voskertciyan Kardeşler’ tarafından verildiğini kaydeden Konukçu, bu bilgiye ulaşmalarını sağlayan tek somut kanıtın, Erzurum Jandarma Alayı’na mensup bir askerin görüntülendiği bir kare fotoğraf olduğunu ifade etti. Erzurum’da fotoğrafçılık hakkında şu ana kadar kapsamlı bir araştırma yapılmadığına dikkati çeken Konukçu, tarihi kayıtlarda bu konuda ulaşılan tek bilginin, II. Abdulhamid devrinde, bütün yurt genelindeki vilayetlerin fotoğraflarının çektirildiği ve bir albüm haline getirildiği yönünde olduğunu söyledi.
ERZURUM’UN FOTOĞRAFÇILIK GEÇMİŞİ
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde katıldığı bir konferansta, söz konusu üniversiteye mensup bir öğretim üyesi tarafından kendisine bir fotoğraf verildiğini anlatan Konukçu, “O konferansa hem tarihçi olmam, hem de Erzurum’dan katılıyor olmam dolayısıyla, bir öğretim elemanı tarafından bana bir kare fotoğraf takdim edildi. Erzurum’da, Ermeni ‘Voskertciyan Kardeşler’ tarafından çekildiği, üzerindeki firma bilgisinden anlaşılan bu fotoğraf, belki de aldığım en güzel hediyelerden birisiydi” dedi.
İLK FOTOĞRAF
Fotoğraftaki şahsın, Erzurum Jandarma Alay Komutanlığı’na mensup bir asker olduğunu ve üzerinde “Kardeşim Selahaddin Efendi’ye” şeklinde bir takdim bulunduğunu belirten Prof. Dr. Konukçu, “Erzurum’da çekilen bu fotoğrafın üzerindeki bilgilerden, 25 Haziran 1914 tarihine ait olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafın hemen altında, ‘Photographes D.Y.H. Voskertciyan Freres – ERZEROUM’ yazısı bulunuyor. Bunun anlamı da, ‘Ermeni Voskertciyan Kardeşler’ demek. Söz konusu kardeşlerin Erzurum’da fotoğrafçılık hizmetleri veren en eski isimler olduğuna da, işte bu mevcut bilgilerden ulaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Erzurum’un fotoğrafçılık tarihinin araştırılmasının, en büyük arzusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Enver Konukçu, saklı kalmış tarihin gün yüzüne çıkarılması konusunda böyle bir araştırmanın çok faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.