2004 Kültür Başkenti seçilen Fransa’nın Lille kentinde yaşayanların, Türkiye turlarını genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’ne gerçekleştirdikleri öğrenildi.
Fransa’nın Lille kentinden gelen bir turist kafilesi, Erzurum’daki tarihi eserlere hayran kaldı. Seyahat, sanat merkezi, renkli sokakları ve mimarisiyle ünlü Lille kentinden Erzurum’a gelen Fransız turistler, Lalapaşa Camii ile özel olarak ilgilendiler. Ellerindeki kamera ve fotoğraf makinalarıyla, Erzurum’daki Osmanlı eserlerinin en önemlilerinden olan Lalapaşa Camii’ni kare kare görüntüleyen Lilleli turistler, kendilerine refakat eden tur operatörü tarafından da özel olarak bilgilendirildiler.
MEDENİYETLER MERKEZİ
Fransa’nın Lille kentinden gelen turistlere, Erzurum’un tarihi ve kültürel özellikleri hakkında ansiklopedik bilgiler aktaran tur operatörü Taci Kırdar, kentin, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasının ardından Doğu kısmını oluşturan bir yerleşim yeri olduğunu belirtti. Erzurum’da, sadece Bizans değil, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetinin de söz konusu olduğunu ifade eden Kırdar, birçok medeniyete kucak açmış olması nedeniyle Erzurum’un oldukça zengin bir tarihi ve kültürel yapıya sahip olduğu bilgisini verdi.
KIRDAR TURİSTLERİ BİLGİLENDİRDİ
Tur operatörü Kırdar’ın aktardığı bilgileri dikkatle dinleyen Lilleli turistler, Lalapaşa Camii’nden başlattıkları tarihi eser gezilerini, Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese ve Kale ile devam ettirdiler. Lalapaşa Camii hakkında da özel olarak bilgilendirilen Fransız turistler, ibadethanenin hem içinden, hem de dışından çeşitli görüntüler almaya çalışırlarken, Ulu Camii’nin büyüklüğü karşısında da hayrete düştüler.
ERZURUM TARİH KOKUYOR
Tur operatörü Taci Kırdar, Lille kentinden gelen turistlerin, Erzurum’daki tarihi eserler karşısında çok etkilendiklerini belirterek, “Bir zamanlar kültür başkenti seçilen Lille’den gelen insanların, Erzurum’da etkilendiklerini ifade etmeleri, şehrin tarih turizmi açısından yüksek bir enerji barındırdığını ortaya koyuyor. Türkiye’de birçok ili gezdik diyebilirim, ama Lilleli turistler, İstanbul’da, Konya’da, Mardin’de ve Erzurum’da adeta kendilerinden geçtiler. Erzurum, gerçekten bir tarih şehri. Çeşitli imparatorluklar, öyle kısa sürelerle değil, yüzlerce yıl buralarda yerleşip yaşamışlar. Bu durum zaten birbirinden farklı kültürlerin iç içe geçmiş olması demek. Bu bile başlı başına bir zenginlik zaten. Sonra tarihi eserler de, öyle yabana atılacak türden değil. Bu söylediklerimi, zaten turistler de dile getiriyor.