CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dramatik Yazarlık bölümünden mezun olan Demet Çizmeli (35) ile Pınar Çelebioğlu (32), Şehir Tiyatroları'nın 'Cumhuriyet' konulu yarışması için milli mücadeleyi konu alan bir belgesel hazırladı. Yarışmaya girmekten son anda vazgeçen Dadaş kızları, Erzurum'da 52 gün kalarak tüm engellemelere karşı Kongreyi yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün askerlikten istifa etmesi, sivil hayata geçişi ve Cumhuriyetin ilk harcının atılmasında verdiği insanüstü mücadeleyi konu ettikleri belgeseli, kitlelere ulaştırmak için tiyatro oyununa dönüştürdüler. Tarihi kaynaklara dayanılarak yaklaşık 2.5 yılda hazırlanan 'Cumhuriyet'in ilk sadası' adlı oyun, Devlet Tiyatroları repertuarına alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Erzurum Kongresi'nin 90'ıncı yıldönümü etkinliklerinde Erzurum Devlet Tiyatroları tarafından sahneye konulan oyun çok büyük ilgi gördü.
“BİR ELİM ATAM DA BİR ELİM BABAMDA"
İzleyenleri adeta 90 yıl öncesine götüren oyunun özel gösterimini sırasında oyuncular ile seyirciler marşları ayakta koro halinde söyledi. Atatürk ile babasını gözyaşları içinde izleyen Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, oyunun finalinde sahneye çıkarak Atatürk ile Kazım Karabekir'i canlandıran sanatçıların elinden tuttu. Oyunu izlerken geçmişle buluştuğunu dile getiren Karabekir, "Hayatımın en müstesna gecesini yaşadım. Yıllardan sonra bir elim babam da, bir elim Atam da. Tüm sanatçıları, senaryoyu yazan kızlarımı kutluyorum" dedi.
“OYUN BİZİM SAYGI DURUŞUMUZ"
Yönetmenliğini Mehmet Yıldız'ın üstlendiği 'Cumhuriyet'in ilk sadası' oyunun 30 kişilik bir ekiple sahneye konulduğunu ifade eden yazar Demet Çizmeli, Erzurum'a yakışan bir oyun yazdıkları için mutlu olduklarını söyledi. Milli mücadelenin Erzurum'dan başladığını ancak bunun çok iyi bilinmediğini anlatan Çizmeli, “Milli mücadelenin başlı başına konu edildiği bir tiyatro oyunu yoktu. Belgesel olarak hazırladığımız projeyi daha geniş kitlelere ulaştırmak için oyuna dönüştürdük. Atatürk'ün Erzurum'a gelişini, Kazım Karabekir ile olan dostluğunu, vatan ve millete olan sevgisini en iyi şekilde işlemeye çalıştık. Bu oyun milli mücadelenin mimarı Atatürk ve silah arkadaşlarına karşı saygı duruşumuzdur" diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANI SÖZ VERMİŞ"
Proje için araştırma yaparken o dönemdeki insanların vatanseverliğinden çok etkilendiklerini belirten Pınar Çelebioğlu da oyunu izlerken çok heyecanlandığını söyledi. Gösterim sırasında gözyaşlarını tutamadığını ifade eden Çelebioğlu, şunları söyledi: “Erzurum Kongresi'nde alınan kararlarla 'Vatan bir bütündür, bölünemez' denilmişti. Ancak bunu sadece tarih kitaplarının kuru bilgileri bize öğretiyordu. Bu konuya hiç el atılmamıştı. Erzurum Kongresi tüm bilinmeyenleriyle tarihin tozlu sayfaları arasında bizleri bekliyordu. Cumhuriyetimize daha fazla sahip çıkmak gerekliliği konusunda bizimde söyleyecek sözümüz olmalıydı. Ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Oyunun ilgi görmesi bizi çok sevindirdi. Bizi en çok sevindiren de oyundan etkilenen Timsal hanımın Erzurum'u ziyaret eden Cumhurbaşkanımıza 'Cumhuriyet'in ilk sadası'ndan söz etmesi oldu. Cumhurbaşkanımız oyunu izlemek istediğini ve Türkiye turnesine çıkması için gerekeni yapacağını söylemiş. Bunu duyunca heyecanımız iki kat arttı. Cumhuriyet meşalesinin yakıldığı Erzurum'u bu sayede Türkiye daha iyi tanıyacak."