SAHUR SOFRALARINA ERZURUM ERİŞTESİ
El yapımı eriştelerden çorba ve pilav başta olmak üzere yöreye has çeşitli yemekler yapılabildiğini vurgulayan Yunus Başar isimli fırıncı, daha şimdiden büyük ilgi gören erişte üretimini, Ramazan ayında artırmayı planladıklarını kaydetti. Deneme maksatlı olarak birkaç gün önce başladıkları erişte imalatının, insanların ilgisiyle karşılaştığını vurgulayan Başar, Erzurum’un marka yemeği olan erişte pilavı, yeni yetişen nesil tarafından bilinmese de, bir zamanlar her Erzurumlunun olmazsa olmazı arasındaydı. Deneme imalatına başlar başlamaz gördüğümüz ilgi, doğrusu bizleri şaşırttı. Bu da gösteriyor ki, insanımız yöresel tatlara karşı büyük bir özlem duyuyor.” diye konuştu.
ERİŞTE, DADAŞIN DAMAK TADI
Daha şimdiden günde 20 ile 25 tepsi erişte kızarttıklarını aktaran Fırıncı Yunus Başar, Ramazan ayı boyunca bu hizmeti vermeye devam edeceklerini kaydederek, sonrası için de, gelen talepleri değerlendireceklerini ifade etti.
Yunus Başar, “Erzurum’da ‘Erişte Festivali’ adıyla sosyal ve kültürel bir etkinlik yapılmaması büyük bir eksiklik. Başka illerde üretilen peynir için bile festivaller düzenleniyor. Erişte, Erzurum’un en tarihi ve en yöresel yemeğidir. Evinde erişte kesip kızartabilen Erzurumlu hanımların sayısı her geçen gün azalıyor. Bu eşsiz ve yöresel damak tadının unutulmasına izin vermeyelim.” şeklinde konuştu. El yapımı erişte, kilosu 1,50 TL’den satışa sunuluyor.