ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
‘Köklerimiz üzerinde yol alacağız'
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Ağustos 2009 Cumartesi - 05:38

“Erzurum değerlerine sahip çıkılmalı”

GAMZE İSPİRLİ/Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kishalı, 2011 Üniversite Oyunları vesilesiyle çekirdek Erzurum'un ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

“Erzurum değerlerine sahip çıkılmalı”

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Kishalı, 2011 Üniversite Oyunlarını vesile sayarak çekirdek Erzurum'un ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, “Erzurum tarihi kültür mirası korunacak şehirlerimizin başında gelmektedir. Bu koruma düşüncesi önce yaşayan kent halkının konuya sahip çıkması ile anlam kazanacaktır. Gözümüzün önünden birer birer kayıp gider eserlerin tamamı yok olmadan, onlara hemen bir an evvel sahip çıkılması bir insanlık borcudur” dedi.
KENT GELİŞİM PROFİLİ
Kentin gelişim trendi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kishalı, “Ülkemizde şehir yaşantıları ile ilgili yazılı ve yayımlanmış belgeseller veya hatıralar maalesef çok azdır. Geçmişte batılı gezginlerin ve yerli yazarların hakkında en çok yayın yaptığı İstanbul bile, emsalleriyle karşılaştırıldığında yeterince ele alınmamıştır. Ne yazık ki layık olduğu kadar belgesele veya hatırata sahip olmayan Erzurum ile ilgili ve nesilden nesile aktarılan şifahi bilgiler de, şehrin karakteristik dokusunun bozulmasıyla, artık devam etmemeye dolayısıyla unutulmaya mahkûmdur. Erzurum'un otomobilsiz halini hatırlayanlar, deve kervanlarının gelip geçtiğini görenler, zankaların, faytonların keyfini sürenler, tandır ekmeği pişirilmesini bizzat evinde görenler, kışın bacasının karlarını temizleyenler, yazın bu bacalarda henifene (piknik) yapanlar, buzlu caddelerde mütevazı tekniklerle yapılmış patenini kayanlar, kömürlük meydanında at yarışlarını izleyenler, kiremitlik tabyasında tramplenden kayakla atlayanlar ve onları seyredenler birer birer bu Dünya'dan göç etmektedirler.
Bu paha biçilmez kültür mirasımızı en azından daha sonraki nesillere görsel olarak anlatacak olan eserler ise yeterince korunamamakta, şehrin karakterini temsil eden yapılar, çok kötü restore edilen türbeler, kümbetler, mezarlıklar, şehir kapıları, kervansaray, medreseler, kale, saat kulesi, taş ambar gibi bazı tarihi eserler dışında, ya tamamen yok olmakta ya da zamanın tahribatına bırakılmaktadır” dedi.
TABYALARA GEREKEN ÖNEM VERİLMEDİ
Tabyalara yeterince önem verilmediğini belirten Kishalı, “Erzurum'un anlı şanlı toprak tabyaları ağaçlandırılıp, korunacağına insafsızca ortadan kaldırılmıştır. Varlığını sürdürmekte olan cami, hamam, çeşme gibi bazı ortak kullanım alanları ise şehircilikle ilgisi olmayan uygulamalar yüzünden ya yeterince görünememekte ya da çirkin ve yüksek betonarme bir yapının gölgesinde kalmaktadır. Eşine Dünya'nın hiçbir yerinde rastlanamayacak konaklar, evler, dükkânlar ve hanların tamamen yok olmasına, bu anlayış ve tutumun devam etmesi halinde, herhalde fazla zaman kalmamıştır. Yarım yüzyılı tamamlamakta olan "Asri Mezarlık" girişi bile korunmaya değer bulunmamış, alış veriş merkezi girişine benzetilmiştir.
 Türkiye'de şehirlerin üst yapıları giderek birbirine benzemektedir. Yeni yapılaşma alanlarında bile dikkat edilmesi gereken şehir karakterleri "Site" mantığıyla planlanan yerleşim yerleri nedeniyle tamamen yok olmuştur. Mahalle arkadaşlığı, dostluğu, dayanışması bu yapılaşma tarzı nedeniyle eskide kalmıştır. 2011 Üniversite Oyunlarını vesile sayarak çekirdek Erzurum'un ortaya çıkarılması, yaşanılır ve ziyaret edilebilir hale getirilmesi, kısaca şehrin tarihi karakteri bozulmamış mahallelerinin eski haliyle muhafaza edilmesi konusunda radikal önlemlerin alınması gerekmektedir. Artık oturulmayan yüzlerce evin depo, ardiye, hurda yeri hatta çöplük olarak kullanılması tahribatın boyutunu artırmıştır. Bunun önlenmesi
tarihi bir görev olarak sorumluları beklemektedir. Çekirdek Erzurum'dan kastımız tarihi dokunun en geniş şekliyle ortaya çıkarılabileceği kale civarı ile eski şehrin doğu kısmıdır. Dünya üzerinde özellikle Avrupa'da eski kısımları restore edilerek korunan binlerce şehir vardır. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve daha birçok ülkede bu örnekleri görmek mümkündür. Üstelik bu ülkelerde iki Dünya Savaşı'nın acımasız tahribatına rağmen değerlerin korunması konusunda büyük titizlik gösterilmiştir. Ülkemizde de Beypazarı, Safranbolu gibi ilçelerin korunması sevindirici olaylardır. Bu ilçelerimiz, korunmaları sayesinde önemli turizm geliri elde etmektedirler” diye konuştu.
 ESKİ ERZURUM EVLERİ KORUNMALI
Kent tarihi dokusunun korunması için eski Erzurum evlerine gereken ilginin gösterilmesi gerektiğini belirten Kishalı, “Eski Erzurum evleri, içindeki müştemilatının zenginliği ile kışın ve yazın rahat bir yaşam sürülmesini sağlayacak düzeydedir. Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde aslına uygun inşa edilerek ziyarete açılmış bulunan örnek Erzurum evi, çağın yaşamına uygun hale getirilmiş şekliyle mahzun ve ilgisiz bir şekilde yıkılmayı bekleyen evlerin; "bizler biraz tadilatla bugün bile hizmet verecek özelliklere sahibiz" şeklindeki hislerine adeta tercüman olmaktadır. Erzurum tarihi kültür mirası korunacak şehirlerimizin başında gelmektedir. Bu koruma düşüncesi önce yaşayan kent halkının konuya sahip çıkması ile anlam kazanacaktır. Gözümüzün önünden birer birer kayıp gider eserlerin tamamı yok olmadan, onlara hemen bir an evvel sahip çıkılması bir insanlık borcudur. Önce bu bilinci uyandıralım ve elimizi çabuk tutalım, zamanın tahribatı çok hızlı ve acımasız” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Talat Dündar dundar@hacettepe.edu.tr 16 Ağustos 2009 Pazar 12:28

Sayın Hocam Erzurum ve Erzurumlu için ne yaptınız ve ne kadar başardınız saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
subcomandante 16 Ağustos 2009 Pazar 03:38

işte gerekli tespitler...erzurum'un yaşadığı beyin göçüne çok açık bir örnek,sizin gibi çağdaş ve ilerici bilim insanlarını mumla arar hale geldik.

Yorumu oyla      6      4  
Gürhan Özorhan 15 Ağustos 2009 Cumartesi 13:44

Sayın hocamız Kishalı'nın eksikliğini hep hissedeçektir Erzurum ve Üniversitemiz.Alt yapısının bozulduğuna hepimizin inandığı, ama önlem alınmadığı bir gerçek.Bozuk ziyniyetin siyasal alt yapısı,Cumhuriyetimizi yıkmaya yönelik,birlik ve beraberliğimizi bozucu akımlara destek çıkması ve suskun kalması,Erzurum'un değerlerine büyük bir darbe indirmek üzeredir.Üniversitemizde yıllarca sahneye konulan oyunların bir parçası,değerli ilım ve bilim insanlarına sahip çıkılmayıp kıyımlara uğraması.Erzurum'um yetiştirdiği,yaşayan değerlere sahip olamaması,yok olan değerlere sahip çıkmadığının bir örnegi değilmi?Erzurum ve Bilim sevdalısı hocamızın fikir ve düşünceleri iyi değerlendirilip,hayata geçirilmesi,kaybolan değerlerimizin korunması açısından çok önem taşımaktadır."Geridönmez artık giden sevgililer,kahredip geçiyor en güzel günler" Orhan Gencebay'ın şarkı sözleri gibi.Çalışırken zevkle görev yaptığım fakültemizin Erzurum sevdalısı,Ülkemin ve Erzurumun sana ihtiyacı var.SAĞLIKLA ESEN KALINIZ

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkçe renklerini arıyor
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ...
Altıntepe kazısı tamamlandı
Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki Altıntepe mevkiinde, Atatürk Üniversitesi ...
Altıntepe kazısı tamamlandı
Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki Altıntepe mevkiinde, Atatürk Üniversitesi ...
 
Kütüphaneler “bakım”a alındı
GHA/İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erzurum’daki kütüphanelerde bakım ve ...
Dadaş mucitten “Bilim Serüveni”
Yakutiye belediyesinde dozer operatörü olarak çalışan mucit Cengiz Çelebi ...
Oltu taşı, kuka’yı sildi
GHA/Satın almak isteyenlerin bir zamanlar en az iki tosun sattıkları kuka ...
 
Halk oyunlarında “Erzurum” damgası
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun düzenlediği ve Nilüfer Belediyesi’nin ...
TKB Kermesine turist ilgisi
Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi’nin Çifte Minareli Medrese’de açtığı ...
Camiler Ramazana hazırlanıyor
CİHAN- ERZURUM/Ramazan ayına sayılı günler kala imamlar ve cami cemaatinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva