Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Robotik cerrahide de aslında jinekoloji alanında öncelikli kullanılmaya başlanmıştır. Robotik ameliyatlar dünyada artık kadın hastalıkları alanına doğru kaymaya başlamıştır. Amerika’da artık jinekolojik vaka sayısı Ürolojik ameliyat sayısını geçmiştir. Erzurum'da ilk robotik ameliyatları Kadın Doğum vakaları ile yaptık. Robotik cerrahide kadın doğumun lider olması için sonsuz enerji ve isteğimiz var” dedi.
Cerrahinin geldiği son nokta olan robotik cerrahi , Erzurum’da da kullanılmaya başlandı. Robotik cerrahi, hastalarda büyük yara izi olmaması, ameliyatta ciddi kanama görülmeyişi, minimal invaziv olduğu için enfeksiyon riskinin çok düşük olması, özellikle büyütme sağladığı için dokulara az zarar veriliyor olması, hastanın erkenden taburcu edilebilmesi gibi avantajlar sağlıyor.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Erzurum’da robotik cerrahi ile ameliyat imkanı olmasının bölge açısından önem taşıdığını kaydederek, “Erzurum, gerek Üniversite Hastanesi, gerekse Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ve Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi ile tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet veren ve bir çok koplike vakanın takip edilebildiği önemli bir merkezdir. Robotik cerrahi ameliyatlarının yapılıyor oluşu ciddi bir prestij ve güven kaynağı olmuştur. Sadece çevre illerden değil Türkiye'nin her tarafından gelen hastalara hizmet vermeyi hedefliyoruz” dedi.
Prof. Yakup Kumtepe, hastaların ameliyatlarda robotik cerrahinin kullanılmasından mutlu olduğunu belirterek, “Öncelikle inanamıyorlar ve çekimserlik gösteriyorlar. Ancak olayı kavrayınca kolayca operasyonu kabul ediyorlar ve çevrelerine robotla ameliyat olduklarını gururla anlatıyorlar” diye konuştu.
Prof. Dr. Kumtepe, özellikle kanser ameliyatlarının başarı ile yapıldığını vurgulayarak, “Laparaskopi ve açık cerrahi ile abdominal yolla yaptığımız tüm ameliyatları robotik cerrahi ile gerçekleştirebiliriz. Ama asıl önemli olan laparaskopik ve açık cerrahi ile yapılaması zor olan kanser ve ileri düzeyde organların birbirine yapışık olduğu vakalara daha hassas yaklaşabilme özelliğidir” dedi.
“ERZURUM KADIN HASTALIĞI AMELİYATLARI İLE ÖNE ÇIKACAK”
Prof. Dr. Kumtepe, Erzurum’un robotik cerrahi ile kadın hastalığı ameliyatlarında öne çıkacağını kaydedierek, ‘’Biz ilk vakalarımızı Histerektomi (rahmin alınması) ameliyatları ile planladık. Miyom , endometrial hiperplazi (rahim içi zarı kalınlaşması) kanser, tedaviye dirençli kanamalar, tümör, eşlik eden prolapsus (genital organların sarkması) gibi toplam 13 vaka gerçekleştirdik. Hepsi şifa ile taburcu oldular. Laparaskopik cerrahiyi dünya tıbbının hizmetine sokan kadın doğum uzmanlarıdır. Buradan diğer bölümlerin kullanımına geçmiştir. Robotik cerrahide de aslında jinekoloji alanında öncelikli kullanılmaya başlanmıştır. Robotik ameliyatlar dünyada artık kadın hastalıkları alanına doğru kaymaya başlamıştır. Amerika’da artık jinekolojik vaka sayısı Ürolojik ameliyat sayısını geçmiştir. Erzurum'da ilk robotik ameliyatları Kadın Doğum vakaları ile yaptık. Robotik cerrahide kadın doğumun lider olması için sonsuz enerji ve isteğimiz var” şeklinde konuştu.
Türkiye’de tıp ve cerrahinin dünyayla yarışabilecek düzeyde olduğunu dile getirerek, Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Övünerek söylemeliyim ki cerrahi alanda çok ilerideyiz. Bu durumu güncel tutmak ve bu yarışın dışında kalmamak için teknolojiyi kullanmak çok önemlidir. Böylece cerrahide tüm alanlarda önemli gelişmeler sağlayabiliriz. Bu durum aynı zamanda bir sağlık turizmi açısından da önemli. Teknolojiyi kullanmak ek bir yatırım ,haliyle para gerektiriyor. Bunu harcamaktan ülke sağlık yatırımını yöneten üniversite, devlet hastahaneleri ve özel sağlık hizmetleri kaçınmamalıdır. Dünyada şu anda 4 bine yaklaşan robot var. Bunun 33 kadarı Türkiye’de ve önemli kısmı İstanbul’ da kullanılıyor. Bu sayı her tarafa yayılmalı ve SGK kapsamında olmalıdır. Ayrıca robotik cerrahinin önemli kısmının devlet hastahanelerinde yapılmakta olduğu sevindiricidir” dedi.