Çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu Doğu Anadolu'da en önemli merkezler Erzincan, Erzurum ve Van Gölü'nün güneyindeki yüksek dağlardır. Bu sınıfların çoğu Aceraceae, Fabaceae, Scrophulariaceae, Lamiaceae, Asteraceae gibi familyalara aittir. Özellikle Astragalus, Verbascum, Centaurea, Salvia gibi cinslere ait endemik türlerin sayısının fazla olduğu Erzurum’da Türkiye’deki endemik bitkilerin yüzde 10’unu bulunuyor.
Deniz seviyesinden bin 850 metre yükseklikte bulunan Erzurum, 89 familya, 492 cinse ait toplam 1542 takson ile flora bakımından zengin iller arasında yer alırken ayrıca 34 familya ve 107 cinse ait 255 endemik takson da yetişmektedir. Şehrin 25 kilometre güney - güney batısından başlayan, kuzey - kuzeydoğu doğrultusunda 25 kilometrek uzanarak, 15 kilometre doğusuna kadar devam eden ve şehri bir yay gibi saran Palandöken dağlarında 11 familya ve 16 cinse ait 20 endemik taksonun yetiştiği Flora of Turkey’de belirtilmiştir. İsviçre’de bir tane endemik tür yetiştiği dikkate alındığında Palandöken Dağları’nın endemik bitkiler bakımından zengin bir bölge olduğu görülmektedir.
Yaklaşık 75 kilometrekarelik bir alanı kaplayan sıradağlardan oluşan Palandöken Dağları, Ağrı dağı gibi koni şeklinde yükselen tek bir dağdan oluşmadığından dolayı ilde hakim olan doğal bitki örtüsüne de sahiptir. Flora of Turkey’de B8 karesinde yer alan Palandöken Dağları’nda yaklaşık 160 takson yetiştiği belirtilmiştir. Elbetteki bu sayı Palandöken dağlarında yetişmekte olan bitki türünün gerçek sayısını vermemektedir. Ayrıntılı bir şekilde bölgenin florasının belirlenmesiyle bu sayı daha bariz bir şekilde tespit edilecektir. Yabani olarak yetişen bu bitkiler, içerdikleri eterik yağ, acılık veren tanen benzeri maddeler, alkoloidler ve glikozitlerden dolayı çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır.