DATAE bünyesinde faaliyet gösteren Serin İklim Tahılları Bölümü’nde üretilen bölge iklim şartlarına dayanıklı, kurağa ve hastalıklara karşı dirençli tohumluklar, üreticilerin ilgisine sunulmaya başlandı. Bölge çiftçisinin üretim ve gelir seviyesinin artırmasına yönelik olarak üzerinde çalışılan tohumluk çeşitleriyle hem birim alandan daha fazla verim elde edilebilmesi, hem de üreticinin tescilli tohumluk kullanması amaçlanıyor.
//SERTİFİKALI TOHUM SATIŞLARI BAŞLADI
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Pazartesi günü itibariyle sertifikalı tohumluk satışlarına başladıklarını bildirdi. Palandöken, Doğu 88 ve Alparslan adını verdikleri buğday tohumluklarını, bölgedeki üreticilerin ilgisine sunduklarını ve satış işlemlerine geçtiklerini kaydeden Çakal, buğday tohumlukların yanında, Ümran Hanım adını verdikleri Tritikale bitkisinin tohumunu da satmaya başladıklarını söyledi. Kilosunu 80 kuruştan üreticinin ilgisine sundukları tohumlukların, sıradan ürünler olmadığını vurgulayan Enstitü Müdürü Çakal, bu tohumlukların bölgenin iklim şartlarına dayanıklılık esasına göre elde edildiğini belirtti. Amaçlarının, toprak faktörlerine en hızlı uyum sağlayabilen tohumlukları elde edebilme ve bölge çiftçisinin hizmetine sunabilme olduğuna işaret eden Çakal, bu çerçevede kalitesi de tescil edilen tohumlukların, bölge çiftçisinin emrine amade kılındığını ifade etti.
//TOHUMLUKLARIN SATIŞI, ARAZİLERE GÖRE AYRI AYRI YAPILIYOR…
Satışa çıkarılan tohumlukların, bölgenin hakim iklim ve toprak faktörlerine en iyi uyumu sağlayan, kurağa ve hastalıklara dayanıklı, istenilen nitelikte bir kaliteye sahip ve ekildiği her yörede ve şartta verim yönünden çok az farklılıklar gösteren türler olduğunu vurgulayan Çakal, satışların kıraç ve sulak şartlara göre de değiştiğini kaydetti. Bölgenin kıraç şartları için; Lancer, Doğu 88, Palandöken, Alparslan ve Nenehatun çeşitleri, sulu şartlar için ise Karasu 90 ve Yıldırım gibi buğday çeşitlerini sattıklarını vurgulayan Çakal, “Kıraç şartlar için geliştirilen çeşitlerin bölgemiz koşullarındaki ortalama verimleri 300 ile 400 kilogram, sulu koşullar için geliştirilen çeşitlerin ise 500 ile 600 kilogram arasında verim oranları bulunmaktadır. Fakat uygun toprak işleme, ekim zamanı, gübre ve ilaç kullanımı gibi yetiştirme tekniklerinin eksiksiz uygulanmasının yanı sıra iklimsel faktörlerin de çok iyi olduğu durumlarda bu verimler yükselebilmektedir.” şeklinde konuştu.
Özellikleri sadece kendilerine has olan bu tohumlukların denenmesi için bölge üreticisine çağrıda bulunan DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, “Tohumluklarımızı bir deneyen üretici, daha önce ekimini yapmadığı için pişman oluyor. Bu nedenle üreticilerimizi bölgenin de iklim şartlarına dayanıklı ve verim oranı yüksek tohumluklarımızı denemeye davet ediyoruz.” dedi.