//BAKIR PROJE SÜRECİNİ ANLATTI
Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Cimcime Hatun Türbesi’nin restorasyon projesine onay verdiğini hatırlatarak, hazırlanan alt projelerle restorasyona Ramazan bayramından sonra başlanacağını bildirdi. Cimcime Hatun Türbesi’nin hem iç, hem de dışında yapılacak olan bakım çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, “Türbenin içerisinde derz ve temizlik işlemleri yapılacak. Dış duvarlardaki sıvalar ve yapıya daha sonradan eklenmiş olan kalıntılar ortadan kaldırılacak. Yerinden düşmüş ve oynamış bulunan taşlar yenilenecek. Kümbet içerisindeki yarım mihrap tamamlanacak. Kapı değiştirilecek ve pencere doğraması yapılacak.” diye konuştu.
Cimcime Hatun Türbesi’nin, kubbe kısmında da bir takım çalışmalar yapacaklarını kaydeden Suat Bakır, “Şu anda türbenin kubbesinde çeşitli bitkiler bulunuyor. Bu bitkiler rüzgarın sürüklediği toprak kalıntılarının kubbeyi oluşturan taşlarının arasına doluşması nedeniyle oluşmuş. Bu bitkiler temizlenecek, taşlar da gözden geçirilecek.” dedi.
Cimcime Hatun Türbesi’nin, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Ulu Camii gibi görkemli eserlerin bulunduğu bir güzergahta yer aldığına işaret eden Bakır, “Eski görkemine kavuşturulduktan sonra Cimcime Hatun Türbesi de, diğer eserlerimiz gibi göz alacak.” ifadesini kullandı.
//CİMCİME HATUN TÜRBESİNİN BİLİNEN TARİHÇESİ
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti’nin XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanının yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.