Erzurum mutfak kültüründe yoğunluk göstermeyen sirke, pek çok hastalıkların şifası durumunda. Tortum, Uzundere başta olmak üzere pek çok ilçede elma üretimi olmasına karşılık sirke üretimine yönelik bir atılım yapılmaması, ildeki sirke tüketiminin azlığına bağlanıyor. Pek çok hastalığa iyi gilen sirkenin Erzurum’da üretilmesi, ile yeni bir ekonomik kazanım getirecek.
//SİRKENİN YARARLARI
Elma sirkesinin, salatalara kattığı lezzetin yanında şifa veren özelliğiyle de önemli bir besin kaynağı olduğu bildirildi.
Uzmanlar, sirke yapımı için en uygun elma türünün şeker oranı yüksek kış elması olduğuna dikkat çekerken, değişik çeşitlerin biraraya getirilerek kullanılmasının sirkeye ayrı bir lezzet kattığı görüşünde. Evlerde de çok rahat bir şekilde hazırlanabilen elma sirkesi çorbalarda, salatada ve aroma amaçlı kullanılabiliyor.
Şifa amacıyla da kullanılan elma sirkesinin iyileştirici özellikleri şöyle sıralanıyor:
"Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini sağlar, vücudun asit alkali dengesini korur. Kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir. Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur. Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar. Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar. İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir yada buhusu yapılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır."