Çevre Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, kendisini Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü koltuğundan eden “içme suyu” konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Çevre Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrencilerine ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimi vermek için sokak çeşmelerinden bir süre önce numuneler alan Demircioğlu, analiz sonuçlarını açıkladı.
//ANALİZ SONUÇLARI AÇIKLANDI
Demircioğlu, “Yağmur sularından kısmen etkilenen bir-iki çeşme dışında içme sularında herhangi bir problemle karşılaşmadık.” dedi.
Adı geçtiğimiz yıl içme suyu tartışmalarıyla gündeme gelen ve suda ‘fenol’ bulunduğu yönündeki iddiası yüzünden mahkemelik olan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, öğrencilerine ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimi vermek için Erzurum’daki sokak çeşmelerini seçmişti. Vatandaşların yoğun olarak kullandıkları 12 ayrı çeşmeden su numunesi alan Demircioğlu, söz konusu numunelerin sonuç raporunu açıkladı. Demircioğlu, “Yaptığımız analizin sonucunda gördük ki, çeşmelerimizden akan su, TS 266 İçme Suyu Standartları’na uyuyor. Suyun içilebilirlik durumunda herhangi bir sorun bulunmuyor.” diye konuştu.
//ÇUKUR ÇEŞME’NİN DIŞINDA HERHANGİ BİR SORUN YOK!
Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, ‘Uygulaması Su Analizi’ eğitimi vermek için öğrencileriyle birlikte Dabakhane, Şabakhane, Alipaşa Camii Çeşmesi, Mahallebaşı Akpınar Çeşmesi, Tahtacılar Çeşmesi, Gez ve Kavak Mahallesi çeşmeleri, Saray Bosna Caddesi üzerindeki çeşmeler, Lalapaşa, Solakzade ve Gürcükapı’daki çeşmelerden ayrı ayrı su numuneleri aldıklarını söyledi. Müfredat gereği öğrencilerle birlikte analiz yapmak için aldıkları numuneler üzerindeki çalışmaların tamamlandığını anlatan Demircioğlu, “Analizlerimizi tamamladık. Yaptığımız bu çalışmada, Saray Bosna Caddesi üzerinde, Zabıta Müdürlüğü’nün hemen yanındaki Çukurçeşme’nin dışındaki tüm çeşmelerin suyu temiz çıktı. Çukur Çeşme’nin suyunda nitrat sorunu var. Normal şartlarda suda 45 miligram oranında bulunması gereken Nitrat, Çukur Çeşme’den akan suda 55 miligrama kadar çıkabiliyor. Bu durum da muhtemelen yağmur suları veyahutta kanalizasyondan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.
Analizleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç ayrı şekilde yaptıklarını dile getiren Demircioğlu, numune aldıkları toplam çeşme sayısının 12 olduğuna dikkati çekerek, içme sularında endişeye mahal verecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. (GHA)