Erzurum’da arıcılık ve bal üretimi sektörünün ihtiyaç duyduğu malzemelerin satışının yanında üreticiye teknik hizmet veren bir mağazanın işletmecisi olan Ömer Yıldız, arıcılığın, artık Erzurum’un parlayan bir yıldızı haline geldiğini söyledi. Önceleri yörede sadece bir hobi olarak yapılan arıcılığın, bugünlerde binlerce liralık ciroların döndüğü bir sektör haline geldiğini anlatan Yıldız, Erzurum dışından gelen arıcıların yanında, yerli arıcıların sayısında da büyük artışlar kaydedildiğini dile getirdi.
ARICILAR ERZURUM’U TERCİH EDİYOR
Yerli arıcıların genellikle Erzurum’un güney ilçelerinde konuşlandığını aktaran Ömer Yıldız, Erzurum dışından gelen arıcıların ise, genellikle Karadeniz kökenli olduklarını ifade etti.
Çat, Hınıs ve Tekman gibi ilçelerin, arazi yapısı, bitki örtüsü ve çiçek çeşitleriyle bal üreticileri için emsalsiz bir ortam olduğuna dikkati çeken Yıldız, yerli arıcılar tarafından üretilen balın büyük bir bölümünün ise, Erzurum dışına pazarlandığını belirtti.
“ERZURUM’UN İKLİM ŞARTLARI”
Erzurum’da arıcılık yapılamayacağı yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu vurgulayan Ömer Yıldız, “Erzurum’un iklim şartlarından dolayı arıcılık için elverişli olamayacağı düşünülebilir. Halbuki tam tersine arılar eksi 41 dereceye kadar düşecek hava sıcaklıklarına bile dayanabiliyorlar. Arının iki düşmanı vardır, biri rutubet, diğeri de arı bitidir. Bunlarla mücadele ise, zaten teknik anlamda yapılabiliyor” diye konuştu.
ORGANİK BAL ÜRETİMİ
Erzurum’da arıcılık sektörünün yaygınlaşmasının sevindirici olduğunu söyleyen Ömer Yıldız, “İlimizde arıcılık geliştikçe doğal olarak üretim artıyor. Bu artış nedeniyle nakliyecisinden tutun da, pazarlamacısına kadar çok sayıda yeni iş kolu ortaya çıkıyor. Bu iş kollarında çalışan insanlar için ekmek kapısı demek olan bu durum, şehir ekonomisine de katkıda bulunuyor. Umuyoruz arıcılık sektöründeki bu gelişme devam eder ve daha da profesyonel bir hal alır. Çünkü Erzurum’un üretmeye ve kazanmaya ihtiyacı var” şeklinde konuştu.