Erzurumlu bin girişimcinin bir araya gelerek özelleştirme kapsamında satın aldığı Aşkale Çimento, Ekonomist Dergisi’nin araştırmasında Anadolu’nun ihracat artış şampiyonu oldu. 1993 yılında devletin elinde zarar eden ve özelleştirme yolu ile bin ortaklı ERÇİMSAN Holding şirketine satılan Aşkale Çimento, Türkiye’nin yüzlerce dev sanayi kuruluşunu geride bırakarak, bir başarıya daha imza attı.
15 yıl önce sadece Aşkale’deki çimento fabrikası olan şirket, bu gün Erzurum, Trabzon, Gümüşhane, Aşkale, Erzincan ve Ağrı’da tesislere sahip. Şirket bölgesel yatırımlarına suretle devam ediyor. Şirket bünyesinde binden fazla personel istihdam ediliyor. Birçok çalışan şirkete aynı zamanda ortak. Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik başarının kendiliğinden gelmediğini belirterek, “Hedefimizi Türkiye’nin en büyük 100 firması içine girmek olarak belirledik. Bu asla hayal değil. Biz 1993 yılından bu yana ortaklarımızla birlikte hayalleri gerçeğe çevirdik. Aşkale Çimento’nun 15 yıl önce dibe vurmuş bir halde aldık. Bu gün Türkiye’nin en büyük 296’ıncı firması olduk. Anadolu’nun en büyük 100 şirketi içindeyiz. Aşkale Çimento 2007 yılında yine Türkiye'nin en çok vergi ödeyen 100 şirketi içinde bulunuyor. Bu başarı kolektif ruhun başarısıdır ve bu ülke için özelleştirmede numunedir.” dedi.
İHRACAAT ŞAMPİYONU ERZURUM’DAN
Ekonomist Dergisi’nin her yıl gerçekleştirdiği Anadolu’nun En Büyük 250 Şirketi” araştırmasında Aşkale Çimento’nun ihracatını en çok artıran şirket olmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Adım adım hedeflediğimiz rakamlara doğru gidiyoruz. Kapasite artırımı ile birlikte ihracata yöneldik. Elbette küresel kriz ve sektördeki değişim-gelişim süreci önemli. Bunları dikkatle takip ediyoruz. Ama her şeye rağmen ihracat rakamlarını büyütmek zorunda olduğumuz biliyoruz. Şu anda İran, Irak, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan’a çimento satıyoruz. ” dedi.
ERZİNCAN’DA İHRACAAT ÖDÜLÜ ALDI
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Erzincan’da düzenlediği toplantıda Doğu Anadolu Bölgesi’nde başarılı ihracatçılara ödül verildi. Aşkale Çimento Fabrikası’da ihracat noktasında yaptığı atılımlar ve başarılardan dolayı ödül aldı.
KRİZİN REÇETESİ: BİRLİK VE DİRLİK
Aşkale Çimento’nun başarısının altında yatan en önemli etkenin birlik ve beraberlik içinde hareket etmek olduğunu hatırlatan Başkan Lütfü Yücelik, “Küresel ve bölgesel ekonomik sıkıntıları yaşadığımız bu günlerde en temel çözüm noktası birlik ve beraberliktir. Hepimizin üzerimize düşen görevi yapması gerek. Bizi ancak bizler anlarız. Elbette her şey dört dörtlük değil. Ancak birbirimize moral vererek çıkmazlardan kurtulabiliriz. Kurumlarımızı yıpratmanın bize asla faydası olmaz. Son zamanlarda örneğin; Ordumuza yönelik çıkışlar ve yıpratma kampanyalarının faydasının olmayacağını anlamak lazım. Terör illetinden kurtulmanın yolu askerimize en üst noktada moral vermekle olur. Hükümeti, muhalefeti, basını, sivil kitle örgütü velhasıl toplumun her kesimi yapıcı olmak zorundadır. Artık birazda bardağın dolu tarafını görmeliyiz. Bu ülkenin tek kurtuluş reçetesi vardır. O da birlik ve beraberlik içinde olmaktır. Biz Aşkale Çimento’da bunu yaptık ve birilerini ‘hayal’ dediği işleri başardık. ” şeklinde konuştu.
KAPASİTE VE İSTİHDAM
1993 yılında devlet eliyle işletilen Aşkale Çimento, 300 personelle 250 bin ton çimento üretimi gerçekleştiriyordu. Erzurum ve bölge insanının bir araya gelerek kurduğu bin ortaklı ERÇİMSAN, 1993 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Aşkale Çimento’yu satın aldı. Şirket hiçbir çalışanın işine son vermedi. Emeklilik ve benzeri sebeplerden dolayı çalışan sayısı düşen şirket buna rağmen, kapasite artırımları ve yatırımlar sonucu üretimini çok kısa sürede 700 bin tonlara çıkardı. 3 aşamalı kapasite artırımı sonucunda Aşkale Çimento’nun 2007 yılındaki çimento üretim kapasitesi 2.5 milyon tona ulaştı.
YENİ İKİ YATIRIM
Erzurum, Ağrı ve Aşkale’de bulunan hazır beton santrallerinin teknolojinin son uygulamaları ile donatıldığını belirten Yücelik, “İnsana ve yaşama değer veren şirketimiz, kaliteli ve sağlam beton üretimi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadır. Hazır beton tesislerimiz bu gün dünya standartlarına yakın üretim gerçekleştirilmektedir. Bu arada TMSF’den satın aldığımız Gümüşhane Çimento Tesisleri’ni de en kısa sürede hizmete koyacağız. Bu yatırımlar ahde vefanın birer sembolüdür. Bu bölgeyi ancak bu bölgenin insanı kalkındırır. Aynı zamanda Erzincan'da da bir fabrika açıyoruz. Erzincan ve Gümüşhane'deki çimento fabrikaları bölgeye güç katacak. Her iki fabrikamız 2009 yılının ilk aylarında devreye alınacak. İnşaat ve montaj işlemleri suretle devam ediyor. Ayrıca geçtiğimiz aylarda devasa bir taş kırma tesisini devreye aldık.” dedi.
KARARLI VE İSTİKRARLI BİR YATIRIM ÇİZGİSİ
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında; 2004 yılında 478, 2005 yılında 430, 2006 yılında 309 ve 2007 yılında 296'ıncı sırada yer alan Aşkale Çimento’da dev yatırımlar gerçekleştiriliyor. 1. ve 2. kapasite artırımı yatırımlarının bitmesinin hemen ardından 26,5 milyon euroluk 2. döner fırın hattının yapımına start veren Aşkale Çimento, günlük klinker üretim kapasitesini 5 bin tona çıkaracak yatırımı geçtiğimiz yıl devreye aldı. Bu da yıllık 2,5 milyon ton çimento üretimi anlamına geliyor. Trabzon Çimento Fabrikası ile birlikte Aşkale Çimento'nun üretim kapasitesi 3,5 milyon tonu buluyor. Bu arada Aşkale’deki fabrikada 20 milyon dolar değerindeki Hammadde Kırıcı, Kapalı Stok hol ve Klinker Silosu, Klinker Nakil Sistemi ve Çimento Değirmeni projesi de tamamlandı.