Yirmiyi aşkın akademisyen ve öğretim görevlisinin tebliğci olarak katıldığı sempozyum 09-11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Erzurum Lisesi konferans salonunda dokuz oturum olarak gerçekleşti.
//KUR’AN EĞİTİMİNDE TARİHİ SÜREÇ
Tarihi süreç içerisinde Kur’an eğitimi, dünden bugüne yaz kursları, öğretici, öğrenci, veli gözüyle yaz kursları, uygulanmakta olan kur sistemin olumlu ve olumsuz yönleri ve daha pratik ve kalıcı eğitim yöntemleri gibi birçok konunun masaya yatırıldığı sempozyum Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Sempozyuma Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüstüoğlu, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Salih Zengin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Eğitimi Dairesi Başkanı Dr. Ulvi Ata, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Faruk Bayraktar, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Yaylalı, Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, Doç. Dr. İrfan Başkurt, Yrd. Doç. Dr. Davut Işıkdoğan, Yrd. Doç. Dr. Adem Korukçu, Dr. Mehmet Korkmaz, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Acuner, Dr. Mustafa Önder, Yrd. Doç. Dr. Şükrü Keyifli, Prof. Dr. Ramazan Buyrukçu, Doç. Dr. Muhittin Okumuşlar, Doç Dr. Şakir Gözütok, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öcal, Değerler Eğitim Merkezinden Mahmut Zengin, İstanbul DİKAB’dan Gökhan Erenoğlu ve Kadıköy Anadolu İHL Öğretmeni Nazif Yılmaz, Yunus Emre Camii Kur’an Kursu Öğreticisi Funda Bozkaya ve İstanbul Hacı Ömer Karagül Camii İmam Hatibi Şükrü Şahin katıldılar.
//MEVCUT UYGULAMALAR ELE ALINDI
Sempozyumda Türkiye’deki dini eğitimin temelini, Cami ve Kur’an Kursu merkezli yaz Kur’an kurslarının oluşturduğu, uygulanmakta olan mevcut kur ve diğer eğitim sistemlerinin her geçen gün daha da geliştirilerek uygulamaya konulmasının gerekliliği, yaz Kur’an kurslarının hedeflenen seviyeye henüz ulaşmamış olma sebeplerinin başında mekan, materyal vb. sorunların olduğu ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu tür eksiklikleri giderme adına ilgili birimler oluşturarak sürekli çalışma içerisine girdiği gibi birçok konuya değinildi ve müftülerin kur sistemine sahip çıkması gerektiği, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İlahiyat Fakülteleri ile ortaklaşa bu tür çalışmalara girmesinin gerekliliği vurgulandı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şevki Aydın, Türkiye’de yapılan Din eğitiminin ne kadar sağlam bir temele oturtulduğunu sorgulayarak Din eğitiminde muhtevanın uygulamaya konulması hususunda yeni yöntemler geliştirme hususundaki eksiklikleri dile getirdi. “Eğitimde başarılı olabilmenin yolu öğreticilerin çağdaş donanım ve sistemlerle geliştirilmesine bağlıdır” diyen Prof. Dr. Aydın, bu kadar kapsamlı bir organizasyona imza attıkları için sempozyumu düzenleyenleri kutladı. Sempozyum, katılım belgelerinin takdim edilmesi ile son buldu.