ERZURUM(GHA) – Erzurum’da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Kümbeti’nin akıbeti, 16 Temmuz’da belli oluyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 16 Temmuz’da toplanarak, Cimcime Hatun Kümbeti’nin durumunu görüşecek.
Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve bir süre önce altında gizli bir oda bulunan Cimcime Hatun Türbesi ile ilgili olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bir karar alacağını kaydetti. 16 Temmuz’da toplanacak olan kurulun, Cimcime Hatun Kümbeti’nde yapılacak olan çalışmalarla ilgili karar alacağını ve projeleri inceleyeceğini anlatan Müze Müdürü Erkmen, “Toplantıdan projelere onay çıkması halinde gerekli çalışmalara bir an önce başlanacak.” diye konuştu.
//CİMCİME SULTAN PROJESİ
Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti için rölöve projesi hazırladıklarını hatırlatan Müze Müdürü Erkmen, hazırlanan projenin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 16 Temmuz’da alacağı kararın ardından uygulamaya sokulacağını dile getirdi.
Erzurum Müze Müdürü Erkmen, kümbetin taşları ve derzlerinde yıllar içerisinde bozulma ve aşınmaların tespit edildiğini belirterek, onarıma ihtiyaç duyan taşların düzeltileceğini ve gerekirse değiştirileceğini bildirdi. Erkmen, Cimcime Sultan Kümbeti’nin külahının da, yepyeni bir görünüme kavuşturulacağını ifade ederek, peyzaj ve restorasyon çalışmalarının, sezon sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını kaydetti. Erkmen, “Şehir merkezindeki bu yapıları, 2011 Kış Oyunları’ndan önce restore etmiş olmayı planlıyoruz. Çalışmaların şeklini ve durumunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu belirleyecek.” şeklinde konuştu.
//CİMCİME HATUN TÜRBESİ…
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Hatun Kümbeti’nin 14. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanın yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.