Türk Üniversiteler Birliği , Birinci Genel Kurulu’nda konuşan Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Türk dünyası ve Türkiye için önemli bir şehir olan Erzurum gibi bir yerden hitap etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Hasanov: “ Birinci genel kurulumuzun Türk dünyası açısından kilit bir öneme sahip İpek Yolu şehirlerinden birinde gerçekleşiyor elbette ki. Tarih boyunca İpek Yolu’nda kültürel, ticaret ve siyasi etkileşim Türklerin önderliğinde ilerlemiştir. Dolaysıyla bugünkü toplantımız bu vizyon ve misyon çerçevesinde gerçekleşmektedir. Türk dünyası ve Türk devletlerinde çatı kuruluşu olarak kurulmuş olan Türk Keneşi, kurulduğu günden itibaren kurulduğu günden itibaren tarihi bir sorumluluğu omuzlarında taşımaktadır. Devlet başkanlarının Türk Keneşi zirvesinde verdikleri talimatlar doğrultusunda, Türk dünyasında kalıcı bir iş birliğinin sağlanması ve yükseköğretim alanında işbirliğinin pekiştirilmesi tabi ki önem arz etmektedir. Eğitim, bilim ve kültür alanındaki işbirliği konusunda 2013 yılında gerçekleştirilen Bişkek zirvesinde, devlet başkanlarımız bir araya gelip ortak karar vermişlerdir. Bu karar doğrultusunda Türk Üniversiteler Birliği’nin kurulması çalışmaları hız kazandı. Bu çerçevede Mart 2013 İstanbul Üniversitesi’ndeki hazırlık toplantısından sonra Mayıs ayında Balasagun Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda birliğin kurucu önergesi olan Birlik Önergesini de kabul ettik. Birlik Önergesiyle birlikte aynı zamanda öğrenci ve akademik personel değişimini öngören, Türk Dünyasına yakışır bir şekilde ismi olan, Orhun Süreci olarak belirlenen bir değişim programının temellerini beraberce atmış olduk” dedi.
BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENMEYİ SAĞLAMALIYIZ
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ise konuşmasına, birliğin oluşmasında katkısı bulunan herkese teşekkür ederek başladı. Türk Dünyası Üniversiteler Birliği öteden hayal ettiğimiz bir durumdu ve bu durumun gerçekleşme aşamasında olması bizleri sevindiriyor diyen Prof. Dr. Mehmet Şişman, konuşmasına şöyle devam etti: “Rekabetçi ve yarışan bir dünyada Türk dünyası üniversiteleri de yeni gelişen kavramlar ışığında yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Yükseköğretim alanında dünyada kalite, akreditasyon, şeffaflık, hesap verebilirlik, sektörel işbirlikleri gibi pek çok yeni konu ve kavram gündeme gelmekte. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte üniversitelerimizin dünyadaki gelişimlerini göz önüne alarak, kendi programlarını, yapılarını, süreçlerini gözden geçirmeleri son derece önem arz etmektedir. Uluslararasılaşmada Türkiye bugün geçmişe orana çok daha iyi bir konumdadır. Ancak tabi ki daha iyi bir konumda olması gerekmektedir. Birliğin amaçlarında birisi karşılıklı öğretim üyesi ve öğrenci değişimi sağlamaktır. Yani birbirimizden öğrenmeyi sağlamak. Tabi Mevlana projesi de bunun bir parçasını oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Türk Keneşi, birinci genel kurul toplantısında alınan kararlar ve öğrenci keneşi yönergesinin imza töreniyle son buldu