Erzurum Ovası’nda Silaj tekniğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencilerine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. 120’ye yakın öğrencinin katıldığı seminerde, silaj tekniklerinin yaygınlaştırılmasını hedefleyen projenin tanıtımı yapılırken, öğrencilerin yönelttiği sorular da yanıtlandı.
SEMİNER VERİLDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen olan “Erzurum Ovası’nda Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması” adlı proje kapsamında tanıtım ve bilgilendirme eğitimlerine devam ediliyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen seminerde, “Silajlık Bitkiler”, “Silajlık Mısır Yetiştiriciliği”, “Silaj Yapım Tekniği”, “Silajla Hayvan Besleme” konularında son sınıf öğrencilerine bilgiler aktarıldı. Prof. Dr. Mustafa Tan, Prof. Dr. Muhlis Macit, Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Gül ve Hakan Özdemir’in konuşmacı olarak katıldıkları bilgilendirme seminerinin açılışını Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat yaptı. Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencilerine hitap eden Dekan Canbolat, tarımsal üretimde ve hayvancılıkta verimliliği, maliyeti düşürerek artırmanın büyük önem taşıdığını belirterek, silaj tekniğinin yaygınlaştırılmasının da, bu amaca hizmet edeceğini dile getirdi. Ziraat Fakültesi olarak, yörede tarım ve hayvancılık sektörlerine yön verdiklerini anlatan Canbolat, “İlimizde ve bölgemizde hem tarım, hem de hayvancılık faaliyetlerinin modern üretim tekniklerine yönlendirilmesi bakımından fakültemizin katkısı çok büyüktür. Fakültemiz, yöre çiftçisinin yol arkadaşı olmayı sürdürecektir.” diye konuştu.
ERZURUM’DA SİLAJIN YAYGINLAŞMA HIZI DÜŞÜK
Dekan Canbolat’ın açılış konuşmasının ardından söz alan ve aynı zamanda “Erzurum Ovası’nda Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması” projesinin koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Mustafa Tan, Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencilerine silajlık mısır yetiştiriciliğini anlattı. Silajın günümüzde hayvan besleme için tartışmasız çok önemli bir teknik olduğunu kaydeden Tan, “Bugün hayvancılığı iyi durumda olan ülkelerde ve ülkemizin batı bölgelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğu Anadolu’da silaj yeni yeni yaygınlaşırken Erzurum, Bayburt, Ardahan ve Ağrı gibi illerdeki hızı çok daha yavaştır. İlimizde ise Pasinler Ovası gibi bazı noktalarda memnun edici gelişmeler vardır, ancak bunun il geneline yayılması gerekmektedir. Erzurum Ovası sınırları içerisinde yer alan Aziziye, Yakutiye ve Palandöken ilçelerine bağlı köylerde şehir merkezine, Ziraat ve Veteriner Fakülteleri ile İl Tarım Müdürlüğüne çok yakın olmalarına rağmen silaj yapımı ve kullanımı yeterince gelişmemiştir. Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Yaygınlaşması projesi bu noktadan hareketle hazırlanmıştır.” bilgisini verdi.
TAN, ÖĞRENCİLERE PROJE HAKKINDA BİLGİLER AKTARDI…
Ziraat Fakültesi öğrencilerine proje hakkında da bilgiler aktaran Tan, “Proje eğitim ağırlıklı bir çalışmadır. Bu kapsamda etütlerle belirlenen Erzurum Ovası Köylerinde köy seminerleri, tarım teşkilatlarındaki teknik personelin eğitimi ve bugün gerçekleştirdiğimiz öğrenci seminerlerini içermektedir. Bu eğitimlerde kullanılmak üzere eğitim materyalleri hazırlanmıştır. Köylerde yapılan eğitimin daha etkili olması için her köyde örnek mısır tarlaları ve silaj yapımı da projede yer almaktadır. Bunun için 22 köy, 30 örnek üretici ve 350 dekar tarla seçimi yapılmıştır. Bu tarlalarda masrafları projeden işçiliği ise üreticilerden olacak şekilde demostrasyon mısır tarlaları ve silaj yapımı gerçekleştirilecektir.” dedi. Diğer konuşmacıların da, silaj yapım tekniği ve hayvan besleme yöntemleriyle ilgili olarak bilgiler aktardıkları seminerde, daha sonra öğrencilerin soruları yanıtlandı.