TARIMSAL GİRİŞİM
Erzurum’da hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla yürütülen projelere her gün bir yenisi ekleniyor. Köprüköy Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) tarafından yürütülen “Hayvancılığı Geliştirilmesi” adlı proje kapsamında, Yağan Beldesi’nde her türlü imkana sahip bir ahır yapımı gerçekleştirilecek. 124 bin 610 liralık maliyete sahip proje çerçevesinde yapımı tamamlanacak olan ahırda, ilk kez serbest durak sistemi uygulanacak.
Köprüköy Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) yetkililerince yapılan açıklamada, 15 Haziran’da tadilatı sona erecek olan ahırın, sadece beldedeki değil, Erzurum’un diğer ilçelerinde hayvancılık yapan yetiştiriciler için de örnek teşkil edeceği kaydedildi.
PROJE’NİN İÇERİĞİ
Projeyle ilgili olarak yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi: “Yağan Beldesi’nde uygulanan projemizde çiftçilere örnek olması amacıyla bir çiftçimize ait ahırda tadilat çalışması başlatıldı. Genel olarak kapalı bağlı durak sistemi ile besi sığırcılığı yapılan ve havalandırma, ışıklandırma gibi sorunlarının çok yaşandığı, ilkel ahırların hakim olduğu ilçemizde, ilk kez serbest durak sistemi uygulanacak. Tadilat yapılacak ahırımız 100 metrekare olup, yüksekliği 2,5 metreden 3,80 metreye çıkarıldı. Daha önceden 30 ile 35 hayvan bulunduran ahırda; projemiz sonunda 16 baş hayvan barındırılacak. Sandviç panel çatı sistemi yapılacak olan ahırda, alan büyüklüğüne uygun olarak ışıklandırma, havalandırma sistemleri sağlanacak. Et ve süt veriminde ciddi artış sağlayan, her hayvan için otomatik suluklar, otomatik kaşınma fırçası, yatak lastikleri gibi malzemelerin bulunacağı bu çok modern ahır, Erzurum hayvancılık sektörü için önemli bir dönüm noktası olacak.”
MODERNLEŞME SÜRECİ
Hayvancılık alanında gelişme göstermiş olan birçok Avrupa ülkesinin, hayvan yetiştiriciliğini bu şartlarda yürüttüklerini anlatan KHGB yetkilileri, Erzurum’da şu an itibariyle böyle bir uygulamanın olmadığına dikkati çekerek, “Projemiz dahilinde yapılacak olan ahırın Erzurum’da bir eşi daha yok. İnanıyoruz ki, Yağan Beldesi’nde hizmete sokulacak olan bu ahır, sadece bu yörenin insanına değil, Erzurum’un dört bir yanındaki yetiştiricilere de hitap edecek. Bizim amacımız da zaten bu. Yapacağımız ahırın Erzurum’da bir model teşkil etmesini ve yetiştiricilerin buradaki sistemi göz önünde bulundurarak, ahırlarını ona göre tadil ettirmesini hedefliyoruz.” dediler.