SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Palandöken Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi’nin öğrencileri, sigaraya karşı mücadele başlattı. Neslihan Gültekin’in danışmanlığını yaptığı “Gençlere Örnek Olalım, Bir Hayat Kurtaralım” isimli proje kapsamında gençlere sigaranın zararları anlatılıyor.
ÖRNEK PROJE
Her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan sigarayla mücadele çalışmalarına, Erzurum’daki lise öğrencileri de katıldı. Palandöken Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, “Gençlere Örnek Olalım, Bir Hayat Kurtaralım” adını verdikleri projeyle halka sigaranın zararlarını anlatıyor. Yenişehir’deki Erzurum AVM’de stant açarak vatandaşları bilgilendiren proje ekibine, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Sorumlusu Leyla Kaya’nın da katıldığı tanıtım etkinliklerinde, sigaranın neden olduğu hastalıklar ve bırakma yöntemlerine ilişkin olarak bilgiler verildi. Stantta ayrıca sigaranın zararları konusunda vatandaşların görüşlerini belirtmeleri için özel defter açıldı.
Zararlarını bildikleri halde içmeye devam eden katılımcılara, zararları tekrar anlatmak yerine bunlardan nasıl kurtulabileceklerinin yollarının gösterildiği stantta, sigara bağımlılarına, “neden sigara içtiklerine” ilişkin sorular da yöneltildi.
21. YÜZYILDA 1 MİLYAR İNSAN SİGARA YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBETTİ…
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Sorumlusu Leyla Kaya, 21. yüzyılda 1 milyar kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceğini kaydetti. Hiçbir savaş veya hiçbir soykırımda bu kadar insanın ölmediğini dile getiren Kaya, sigaranın bütün savaş ve soykırımlardan daha büyük bir felaket olduğunu ifade etti.
Projenin danışmanı Neslihan Gültekin de, “Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı madde var. Tek bir sigarada 3 miligram nikotin bulunurken iki paket sigarada 120 miligram nikotin var. Bu miktar nikotini insan vücuduna direkt verirsek o insan anında ölür. Ama sigara ile nikotin aşama aşama vücuda alındığından zararı birden gözükmüyor. Sigara içen insanla içmeyen insan arasında çok fark var. En başta, sigara içmeyen insan daha dinamik olur” şeklinde konuştu.
Hazırladıkları projenin, İl Sağlık Müdürlüğü’nün “Sigara ve Genetik” konulu yarışmada Sosyal Bilimler Lisesi’ne temsil edeceğini kaydeden Gültekin, projeyi ilk etapta tanıtmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Öte yandan sigaranın zararlarının anlatıldığı stant, tiryakiler ve Yeşilaycılar tarafından da büyük ilgi gördü. Bazı vatandaşlar, sigaranın zararları hakkında görüş belirtilmek üzere açılan defterde, duygu ve düşüncelerini kaleme aldılar.