ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Sakaryaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Sakaryaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Bandırmaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Bandırmaspor: 1
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 0 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 0 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 – Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 – Yeni Malatyaspor: 0
Çelebi'den Ankara çıkarması
Çelebi'den Ankara çıkarması
HABERLER>GUNCEL
15 Haziran 2009 Pazartesi - 02:23

Erzurum Kahramanlar Otağı

GHA/Erzurum, yüzlerce kahramanı toprağında barındırıyor. Nene Hatun, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Kurd İsmail, Bahri Bey ve Musa gibi isimleri, Aziziye Zaferi ile adeta özdeşleştiren Erzurum, ismi pek duyulmasa da, tarihe damgasını vuran bir vatan evladını da, bağrında misafir ediyor. Tarihe, ölüm-kalım savaşı olarak geçen Aziziye Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynayan namı diğer Kaptan Mehmed Paşa, Esat Paşa Camii haziresindeki kabrinde, Erzurumlulardan dua bekliyor.

Erzurum Kahramanlar Otağı

Geçmişte düşman işgallerine karşı kahramanlık destanlarının yazıldığı Erzurum, adı pek bilinmeyen onlarca kahramanı da toprağında barındırıyor. Nene Hatun, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Kurd İsmail, Bahri Bey ve Musa gibi isimleri, Aziziye Zaferi ile adeta özdeşleştiren Erzurum, ismi pek duyulmasa da, tarihe damgasını vuran bir vatan evladını da, bağrında misafir ediyor.
AZİZİYE KAHRAMANI
Tarihe, ölüm-kalım savaşı olarak geçen Aziziye Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynayan namı diğer Kaptan Mehmed Paşa, Esat Paşa Camii haziresindeki kabrinde, Erzurumlulardan dua bekliyor. Doğu Anadolu’ya gözünü diken Rus ordusuna büyük kayıplar verdiren ve kuvvetleriyle birlikte Bahri Bey’in yardımına koşarak Aziziye Zaferi’nin kazanılmasını sağlayan Mehmed Paşa’dan, Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Mehmed Arif’e ait eserlerde de övgüyle bahsediliyor.
RUSLARIN SICAK DENİZLERE ULAŞMA HAYALİ VE DOĞU ANADOLU
Rusların, sıcak denizlere çıkma hayali içinde planladıkları yayılma sahalarında, Doğu Anadolu Bölgesi de bulunurken, yapılan seferlerin ana merkezini hep Erzurum ve Kars oluşturdu. 1807, 1829 ve 1855 yıllarında Ruslar tarafından gerçekleştirilen istilalar, olağanüstü kahramanlıklarla geri püskürtülürken, savunma hatları olarak tabir edilen tabyaların yapımının da, işte bu dönemlere denk geldiği öğrenildi.
1877 ve 1878 yılları arasında yaşanan Osmanlı Rus Harbi, Doğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik olarak gerçekleştirilen en ağır istilalardan birisi olurken, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Kurd İsmail, Musa ve Mirliva Mehmed Paşa’nın kahramanca mücadelesi, Arpaçayı’ndan Kars’a, Kars’tan Horum Düzüne ve sonra da Erzurum varoşlarına kadar devam etti.
MEHMED PAŞA RUSLARIN KORKULU RÜYASIYDI…
Rus istilasına karşı bölgenin dört bir yanında mücadeleler verilirken, Arpaçay, Kızıltepe ve Yahniler’de ise, Erzurum askerince adeta bir destan yazıldı. Kaptan lakaplı Tuğgeneral Mehmed Paşa komutasındaki askerler, vatan topraklarının muhafazasında gözünü budaktan esirgemezken, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın emriyle Çobandede Tabyası’na gelen Kaptan Mehmed Paşa, General Heimann’ın kuvvetlerine karşı da büyük başarılar elde etti.
8 ve 9 Kasım 1877’de, tarihe Aziziye Zaferi olarak geçen ölüm-kalım savaşında, emrindeki 16 bin askerle Bahri Bey’in yardımına koşan Kaptan Mehmed Paşa, kahramanlık destanı olarak adlandırılan Aziziye’de, zaferin adeta müjdecisi oldu.
ERZURUMLULARDAN FATİHA BEKLİYOR…
Aziziye Zaferi’nin kazanılmasından bir yıl sonra Erzurum’da hayata gözlerini yuman Kaptan Mehmed Paşa, dönemin seçkin mezarlıklarından olan Esat Paşa Camii haziresinde toprağa verildi. Mezarı, ölümünden 7 yıl sonra Kamber Taşı’ndan yaptırılan Kaptan Mehmed Paşa’nın, hayatının her anını, vatan toprağı için mücadele ederek geçirdiği kaydedildi. Aziziye kahramanlarından olan Mehmed Paşa’nın mezar taşında ise, şu ifadelere yer veriliyor: “Osmanlı_Rus savaşında, Deve Boynu ve yakınlarındaki çatışmalarda kahramanlık ve cesaret örneği sergileyen, bu savaş sonrasında hayata veda eden Piyade Tuğgenerali Kapudan (Kaptan/Yüzbaşı) Mehmed Paşa ruhu için Fatiha–1293”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cumhur 8 Mayıs 2011 Pazar 13:38

Cemal paşanın mezarı Karskapı Şehitliğindedir,Asri mezarlığın karşısı,nasıl haberiniz yok bu nasıl Erzurumluluk,hayret.

Yorumu oyla      6      4  
MÖKKEM DADAŞ OGUZHAN 8 Mayıs 2011 Pazar 10:32

12temmuz 2009 sordugum tarihi sorunun cevabını yeni aldım yinede ALLAH Razı olsun benim üzüldügüm erzurumun milli tarihi hissiyatının bukadar zayıflamasıdır cemal paşada hafız hakkı paşada ömürleri savaş meydanlarında geçmiş her türlü çileyi çekmişler vatanları için şehit olmuşlar neden kıymetlerini bilmiyoruz nasıl bi toplum olduk tifliste on ermeni komitacı tuzaga düşürüp şehit etti cemal paşayı hafız hakkı paşa sarıkamış yenilgisinden sonra üzüntüsünden ve yaşadıgı zor şartlardan dolayı tifüs oldu erzurumda rahmani rahime kavuştu her iki ecdadımız kahramanında RUH ları ŞAD mekanları CENNET olsun selam saygılarımla ALLAHA Emanet olun YORGUN SAVAŞÇI

Yorumu oyla      6      4  
Cemal 7 Mayıs 2011 Cumartesi 16:41

Cemal Paşa'nın kabri Erzurum'da Karskapı Şehitliğindedir. Merak edipte Şehitliğe giden olursa rahatlıkla kabrini bulur.

Yorumu oyla      6      4  
karskapı 16 Ocak 2011 Pazar 16:02

cemal paşanın kabri karskapı şehitliğinde girişte sol tarafta ilk iki mezar. biri hafız hakkı paşa öbürü de cemal paşaya ait

Yorumu oyla      6      4  
Tahsin 16 Ocak 2011 Pazar 15:04

Cemal Paşa'nın kabri Erzurum'da Asri Mezarlığın karşısındaki Şehitlik'tedir.

Yorumu oyla      6      4  
16 Ocak 2011 Pazar 11:11

cemal paşa yı yazmamışlarr.

Yorumu oyla      6      5  
memo 16 Ocak 2011 Pazar 11:10

cemal paşa nerede ..........

Yorumu oyla      6      4  
selam 12 Temmuz 2009 Pazar 09:40

cemal paşanın ömrü cephelerde geçmiş bir kahramandır en son çanakkale savaşından sonra iktidar degişikliginden turt dışına çıkmış devlet bu kahramanı bakıp koruyamamış ermeni komitacılar tarafından takiple şehit edilmiş bay kültür müdürü mezarını ziyaret edip fatiha okumak istiyorum benim gibi binlerce kişivar mezarı nerde lütfen halka açın geçmişimize saygılı olalım

Yorumu oyla      6      4  
12 Temmuz 2009 Pazar 01:37

Bir de Cemal Paşa var. Tiflis'te Ermeni komitacı kurşunu ile vurulan, I. Dünya Savaşı Sina Cephesi komutanı ünlü Cemal Paşa. Hani, İttihat ve Terakki döneminin üç liderinden biri olan Cemal Paşa. Şimdi soru şu: Cemal Paşa, Erzurum'da nerede gömülüdür? İl Kültür Müdürlüğü'ne sorduğumda aldığım yanıtı anımsıyorum: - BİLMİYORUZ!

Yorumu oyla      6      5  
ALİ DİKEÇ 17 Haziran 2009 Çarşamba 11:51

ERZURUM KAHRAMANLAR OTAĞIYDI ! EVET DOGRU ŞİMDİ BU KAHRAMANLIKTAN ESAME VARMI ? GEÇMİŞİMİZLE ÖVÜNÜYORUZ .NEREDE KALDI O DADAŞLIK KENDİ KENDİMİZE SORMAMIZ LAZIM .

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferberlik Tatbikatı başlıyor
GHA/Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nın 2009 planlı tatbikatlarından biri ...
Erzurumlunun başka şansı yok
Üniversitelere daha fazla sayıda Erzurumlu öğrencinin girmesini sağlamaya ...
“Torpil iddialı” tepki
Milas'a bağlı Meşelik köyünde görevli imamın trafik kazasında hayatını ...
 
Hastanede karne sevinci
SARP ÖZER/AA/Erzurum'da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ...
İsraf mı, restorasyon mu?
GHA/İçinin bakım ve onarımı, Bakırcı Mahallesi sakinleri tarafından yaptırılan ...
Erzurum’un Uğuru
Erzurum’da görev yapan Kaymakamların büyük bir çoğunluğu Valilik makamına ...
 
Öğrenciler türbelere akın etti
Erzurum'da hafta sonunda Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Seviye Belirleme ...
Dernekçilikte AB damgası
Derneklerde kullanılan ‘karar defteri’nin, artık tek bir kuruş dahi ücret ...
Yakutiye çiçeklerle bezenecek
Yakutiye İlçe Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü, Cami önlerinden başlayarak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva