Mandıracılar Derneği Başkanı Kırkpınar:
MANDIRA ÇOK, SÜT YOK
Erzurum’da Küçükbaş hayvan üreticiliğinin ortadan kalktığını, süt ürünleri işleyen mandıraların istihdam alanı oluşturmalarına rağmen sezonluk çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Mandıracılar Derneği Başkanı Kırkpınar, hayvancılığın teşvik edilmesiyle mandıraların tam yıl çalışabileceğini bunun da katma değer sağlayacağını ifade etti.
Erzurum Mandıracılar Derneği Başkanı Melih Kırkpınar, Erzurum'da tarım ve hayvancılığın bitme sürecine girdiğini söyleyerek, bunun istihdamda daralma sonucunu doğurduğunu söyledi.
Erzurum’da süt ve süt ürünleri faaliyetlerini mandıracılık açısından değerlendiren Kırkpınar: "Erzurum'da Tarım ve hayvancılık bitik durumda. Buna bağlı olarak Mandıracıllıkta süt yokluğundan dolayı bitmek üzere. Erzurum'da yaklaşık 65 tane fabrikasyon halde mandıra var. Ancak böylesine kaliteli ve en son teknolojiye sahip olan mandıralar süt bulamıyor. Yeterli süt girdisi sağlandığında bu mandıralar günde 60 ton süt işleyebileceklerdir.” Dedi.
Mandıracılığın Erzurum’da sezonluk şekilde ifade bulduğunu anlatan Kırkpınar, en durgun haliyle bile mandıracılık sektörünün bin kişiye istihdam imkanı sağladığını ve bu sebeple de desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK YOK OLDU, MANDIRALAR SÜT BULAMIYOR
Erzurum'da bulunan mandıraların kapasitelerinin yüksek olduğunu ancak Küçükbaş hayvancılığın her geçen yıl gerilemesinden dolayı mandıraların dışarıdan süt getirerek faaliyet verdiğini; bunun da içler acısı olduğunu söyleyen Kırkpınar; "Erzurum'da köylü tamamen kendini şehir hayatına kaptırmış durumda. İnsanlar artık ekmeklerini bile şehirden getirtiyor. Durum böyle olunca hayvancılığı da önemsemez hale gelinmiştir. Köylü artık süt üretmiyor. Devletin Köylüyü tekrar tarım ve hayvancılığa yöneltmesi için halkı küçükbaş hayvancılığa teşvik etmesi gerekli.”şeklinde konuştu.
PANCAR KOTASI KALDIRILMALIDIR
Kırkpınar Erzurum’da tarım sektörünün ciddi açmazlar içinde bulunduğunu, tarım sektörünün canlandırılması için özel teşvikler uygulanması gerektiğini vurgulayarak öncelikle pancar kotasının kaldırılmasını istedi. Kırkpınar, Erzurum’un kalkınması için önceliğin tarımsal faaliyetlere tanınması gerektiğine dikkat çekti.
DGD KÖYLÜYÜ UYUŞTURDU
Devletin Doğrudan Gelir Desteği adında köylüye yaptığı yardımın köylüyü üretimden uzaklaştırdığını belirten Kırkpınar; "DGD Köylüyü üretimden uzaklaştırmış, hazırcılığa, üretmeden kazanmaya yöneltmiştir. Köylüler artık tarlalarını ekip biçmekten ziyade DGD'nin vermiş olduğu para ile evlerini geçindiriyorlar. Buda maalesef köylüyü uyuşturmuştur. Devlet DGD yerine, köylünün yetiştirmiş olduğu ürünlere değer vererek onları üretime teşvik etmesi gerekmektedir. Böylece köylü üretim yapıp, Erzurum ekonomisine de büyük bir canlılık getirecektir." diye konuştu.