NALBURİYECİLER DERT KÜPÜ
Yaz mevsimi bitti. Bir ay sonra, Eylül’le birlikte inşaat sezonu da sona erecek. Yılda 5 ay süren inşaat sezonunun kapanmasına sayılı günler kala, inşaat sektörünün can damarlarından olan nalburiyecilerle görüştük.
Nalburiyeci esnafı Erzurum’da kamu ve özel teşebbüs yatırımlarının olmamasından dertli. TOKİ tarafından yaptırılan konutların, dışardan müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesi yüzünden, inşaat malzemesi alımlarının da dışardan yapıldığını söyleyen nalburiyeciler, Erzurum’da inşaat sektörünün ciddi bir açmaz içinde bulunduğunu belirttiler.
Erzurum’da inşaat sektörünün durumunu Nalburiyeci esnafının görüşleriyle aktarıyoruz.
ATEŞ:YEREL KONUTLAR, YEREL MÜTEAHHİTLERCE YAPILMALI
Atlas İnşaat sahibi Cemil Ateş İnşaat sezonunun Nisan ayında başladığını, beş aydır ciddi bir satış performansı sergilenmediğini belirterek:” İş yerlerimizi siftahsız kapattığımız zamanlar oluyor. TOKİ'nin zararından başka hiç bir yararı olmadı. Personeller bile dışarıdan alındı. Malzemeler de dışarıdan geliyor.” ifadeleriyle inşaat müteahhitliği hizmetlerinin dışarıya verilmesinden dolayı şikayetlerini dile getirdi. Halkın alım gücündeki azalış nisbetinde kendi işlerinde de düşüş olduğunu kaydeden Ateş, inşaat sektörünün Erzurum için hayati önemi bulunduğunu, işsizliği azaltıcı yönü olduğunu kaydederek; kamu yatırımlarının başlatılmasını ve TOKİ’nin konut inşaatı ihalelerinde yerel müteahhitleri değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
TAHTACI: TOKİ KONUTLARININ ESNAFA KATKISI YOK
Büyükşehir Belediyesi ve diğer bazı belediyelerin inşaatları durmasıyla nalburiyeci esnafının zora girdiğini iddia eden Tahtacı Ticaret sahibi Selçuk Tahtacı kooperatiflerin inşaat ruhsatı almakta sıkıntı çekmelerinin kendi işlerine de yansıdığını, inşaatların yarı döneminde belediyece inşaat ruhsatı istendiği ve kooperatiflerinde ruhsat giderini karşılayamadıkları için inşaatları durduklarını söyledi.
Tahtacı:” para olmayınca inşaat durduruluyor. Böyle olunca a sattığımız malzemenin parasını geç alıyoruz. Bu da bizi çok zarara uğratıyor. Belediyenin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.” dedi. TOKİ'nin yaptırdığı konutların inşaatı için dışarıdan elaman getirildiğini anlatan Tahtacı: “ Malzemeler de dışarıdan alınıyor. TOKİ konutları inşaatının Erzurum esnafına hiç bir katkısı yok.” şeklinde konuştu.
İnşaat malzemeleri fiyatlarında bir önceki yıla göre belirgin bir artış olduğunu dile getiren Tahtacı bunun alım gücü düşük olan vatandaşı da esnafı da olumsuz etkilediğini anlattı.
HARORLU: “DEPREM KONUTLARININ MALZEMESİ YERLİ ESNAFTAN ALINMALIYDI”
16 yıldır inşaat sektöründe çalıştığını söyleyen İkizler İnşaat Malzemesi Satış Mağazası sahibi Hüseyin Harorlu erzurum’da inşaat sektörünün durumunu şöyle değerlendirdi: ”Her geçen yıl daha da sektörümüz kan kaybediyor. Bu yaz da inşaat sektöründe hiç bir canlılık yok. TOKİ'nin yaptırmış olduğu toplu konutlar var. Bu toplu konutların yapımını il dışındaki müteahhitler gerçekleştiriyor. Ayrıca malzemeleri de dışarıdan alınıyor. Yani toplu konutların bize hiç bir faydası olmadı. Deprem afetinden dolayı yapılan toplu konutlara da dışarıdan elemanlar getirilerek malzemeleri de dışarıdan alındı. Hükümetimizin bu işe el atması lazım. Zaten durumu kötü olan esnaf, git gide daha kötüye gidiyor.”
POLAT:MALZEME FİYATLARI, ULAŞIM GİDERLERİNDEN ETKİLENİYOR
Polat Kardeşler Ltd. Şti. Sahibi Fevzi Polat 2004 yılında inşaat sektöründe kriz yaşandığını, TOKİ'nin de Erzurum dışındaki firmalara iş vermesiyle sektördeki krizin iyice arttığını söyledi. Polat şöyle dedi:” Rekabetten dolayı da kar oranı düşük. Piyasada devralma var. Genelde İstanbul ve Çanakkale'den malzemeler getiriliyor. Erzurum'da olduğu gibi çevre illerde ve ilçelerde de devralma var. Dışarıdan müteahhitlere iş verilince dışarıdan malzeme alınınca bu sonuçlar ortayı çıkıyor. Demiryolundaki 500 top uygulaması da yani tonaj uygulaması da bizleri olumsuz etkiledi. Malzemelerimiz karayolu ile getirtiyoruz. Böylelikle de mahiyet iki katına çıkıyor.”
ŞENTÜRK:İNŞAAT SEKTÖRÜ, ERZURUM’UN CAN DAMARI AMA…
Erzurum ekonomisinin lokomotif pozisyonda inşaat sektörü ve üniversitenin olduğunu söyleyen Genç Al Kapı Market sahibi Tolga Şentürk: “Yaz aylarında üniversite kapanıp, öğrenci gidince inşaat sezonu açılıyor. İnşaat sezonu da neredeyse bitecek ama halen hiç bir canlılık yok. Dışarıdan firmalara işlerin verilmesi sektörün canlılığını yitirmesinin en büyük nedenlerinden birisi. TOKİ'nin yaptırdığı toplu konutların yapımı dışarıdaki müteahhitlere veriliyor. Onlarda geldikleri yerlerden malzeme alıyorlar. Bu da sektörün zayıflamasına neden oluyor. Aynı zamanda vatandaşımızın alım gücünün de olmaması sektörün canlılığını yitirmesinden ana etkenlerden bir tanesidir. Alım gücü olmayınca bizim de satışımız olmuyor.” dedi.