Ticaret sektörünün yüzaklarından
Korukçu İş Merkezi
Milenyum başlangıcında, 2000 yılının Aralık ayında faaliyete geçen, 4 bin 200 metre kare alan üzerine kurulu, 5 kattan oluşan Korukçu iş Merkezi’ni tanıtıyoruz bu hafta. İş Merkezinde 93 faal işyeri bulunuyor. Esnaflarının yanı sıra ikiyüze yakın insan da bu iş merkezinden gelir elde ederek, aile geçindiriyorlar. Medikal, konfeksiyon, gelinlikçi, terzi, bay ve bayan kuaförü, akvaryumcu, bağlama kursu, kuyumcu ve beyaz eşya dükkanlarının bulunduğu iş Merkezi görünümü, fonksiyonelliği ve potansiyeliyle Erzurum ticaret sektörünün önemli odaklarından birisi durumunda.
Korukçu iş Merkezi yönetici ve esnafına çalışmamıza verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ediyor, hayırlı ve kazançlı haftalar diliyoruz. ERZURUM
İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIM ŞART
Korukçu iş Merkezi’nin yöneticiliğini Rahmi Arzuman yapıyor. İş Merkezindeki ticari durumu ve Erzurum ekonomisini değerlendiren Arzuman il ekonomisindeki genel durgunluğun ticaret sektörünü olumsuz etkilediğini, bunun giderilmesi için Erzurum’da istihdama yönelik yatırımların yapılması gerektiğini söylüyor.
KENTTEKİ İMAR DÜZENLEMESİ BAZI ESNAFI GÜLDÜRÜYOR, BAZISINI SÖNDÜRÜYOR
Erzurum’daki imar yapılanmasının ticaret sektörü üzerinde olumsuz tesiri bulunduğunu, şehrin bir kısmında canlılık yaşanırken bir kısmında ise işlerin durgun bulunduğunu anlatan Arzuman, ticari canlılık haritasını çıkarıyor ve diyor ki: “üniversite öğrencisinin güzergahıyla, güzergah dışı arasında fark var. Havuzbaşı’nda Dadaş Sitesi’ne kadar ticaret iyi, oradan Tebrizkapı’ya uzanan güzergahta ise işler durgun. Bu tarafa öğrenci gelmiyor. Üniversite öğrencilerinden nafakalanan şehir esnafının dengeli gelir sağlaması için , üniversite hattında çalışan minübüslerin Tebrizkapı'ya kadar gelmeleri lazım.”
KORUKÇU İŞ MERKEZİ ÖRNEK BİR TİCARET ODAĞI
Korukçu iş merkezinin temizlik ve güvenlik bakımından üst seviyede hizmet sunar durumda bulunduğunu açıklayan Arzuman en önemli sıkıntılarının otopark yoksunluğu bulunduğunu kaydediyor. Arzuman: “İş merkezimizin sorunları arasında otoparkta geliyor. Müsait bir arsada çok katlı otopark yapılırsa bu sorunu aşacağımıza inanıyorum. Ayrıca İş Merkezlerinin ışıklı reklam panolarının olması kanaatindeyim. Belediyeden talebimiz ışıklı reklam panosunun yapılması.” İfadeleriyle sorunlarını aktarıyor.
ÖZTAŞKINLAR: ALIM GÜCÜ DÜŞÜKLÜĞÜ İŞLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Korukçu iş Merkezinde Öztaşkınlar mağazasını işleten Kadir Öztaşkınlar, merkezin canlılığından yana memnun fakat esnafın genel durumundan ise şikayetçi. O da alım gücü düşüklüğünün ticaret sektörünü vurduğunu belirtiyor ve diyor ki: “Ekonomik yönden Erzurum şu aşamada gerilemiş durumda. Bunun önüne geçilmesi için çeşitli yatırımların yapılması gerekli. Biz esnaf olarak şehrimizin insanının alım gücünün yükselmesiyle iş yapabiliriz. Aksi takdirde iş potansiyelinin artacağına inanmıyorum. Bir şehrin halkı zengin olursa esnafı da buna bağlantılı olarak kazanç elde eder. “
İş Merkezine halkın ilgisinin yoğun olduğunu fakat satın alma bakımından gelenlerin bakıcı durumda bulunduklarını kaydeden Öztaşkınlar bunun aşılması için Erzurum’da ekonomik istikrarın sağlanması gerektiği görüşünü taşıyor.
KIRTEPE:YANLIŞ TRAFİK DÜZENLEMESİNİN FATURASINI ÖDÜYORUZ
Mavi Ay İletişim Mağazası sahibi Talip Kırtepe ise işlerin durgunluğundan yana dertli.
“Üniversite öğrencisi Yakutiye Belediyesi'nden bu tarafa gelmiyor. öğrencinin bu yöne gelmesi için onları bu bölgeye yönlendirecek sosyal çalışmaların yapılması ve Üniversite hattında çalışan dolmuşların Tebrizkapı semtine kadar gelmesi gerekmektedir.”şeklinde konuşan Kırtepe işlerindeki durgunluğun diğer sebeplerini de şöyle açıklıyor: “İşlerimizin durgun olmasının diğer bir nedeni de Erzurum'da pasaj kültürünün yaygın olmaması ve halkın alım gücünün düşük bulunması. Bunların önüne geçilmesi için de Belediyenin halkı pasajlara yöneltecek çalışmalar yapması lazım. İnsanların alım gücünün yüksek olması için şehrimize yatırım yapılması için iş adamlarını teşvik ettirici imkanlar sağlaması şart. Ayrıca iş merkezimizin önünde reklam panosunun olmaması, otoparkın olmaması ve pasajda çeşitliliğin olmayışı bizim sorunlarımız arasında yer almaktadır. Uzun lafın kısası sorun çok”
KORKMAZ:ERZURUM’DA MARKA İŞLETMELER ÇOĞALMALI
Korkmazlar Mağazası sahibi Çeyiz Kemal Korkmaz, halkın iş merkezlerine olan talebinin düşük olduğundan yakınıyor “ vatandaşın alım gücü yok.” Diye söze başlayan Korkmaz şunları anlatıyor: ”Bunun önüne geçmek için Erzurum'da ciddi bir sanayileşme şarttır.. Halkımız batıya göç ediyor. Umudumuz öğrenci ve askere kaldı. Maalesef Erzurumun kaderi öğrenciye bağlı. Şunu da belirtmek istiyorum: Erzurum'da iş merkezi kültürü de yok. Halkın talebi yok denecek durumda. Belediyelerin iş merkezlerine olan talebi arttırması için çeşitli çalışmalar yapması gerekli. Örnek verecek olursak iş merkezlerinin zemin katlarında marka olmuş marketler bulunursa halkın iş merkezlerine talebi artar ve iş potansiyeli de çıkış sürecine girer. Ayrıca Belediye emlaklara da el atmalıdır. Kiraların belediye tarafından kontrol altında olması gerekir diye düşünüyorum.”
YAĞAN:ÜNİVERSİTE DOLMUŞLARI TEBRİZKAPI’YA DA GELMELİ
Terzi Yaşar Muhsin Yağan da: “İş Merkezimiz şehrin en kaliteli iş merkezi olmasına rağmen İş potansiyeli düşük.” Diye anlatmaya başlıyor ve ekliyor: “Halkımızın alım gücünün olmaması, üniversite öğrencisinin bu tarafa gelmemesi, iş merkezimize halkımızı ve öğrenciyi çekebilecek her hangi bir sosyal faaliyetin olmayışı, esnafı olumsuz etkiliyor. Erzurum kalesinin etrafı güzel bir çevre düzenlemesine kavuşturularak halkın bu semte yöneltilmesi ve Üniversite araçlarının Tebrizkapı semtine kadar gelerek Üniversite öğrencisinin buralara gelmesini sağlanırsa, Erzurum’da ticari canlılık yaygınlaşır. Erzurum ekonomisi şu anda can çekişiyor. Ekonominin gidişatını düzeltmek için hükümetimizin iş adamlarını yatırım yapması için bu bölgeye teşvik edici bir takım faaliyetlerde bulunması gerekir. Böylece istihdam olacaktır.”
KARA:ESNAFIMIZ, ÖRNEK BİR DİSİPLİN İÇİNDE
Modacı Abbate işletmecisi Adem Kara İş Merkezlerinin iş potansiyelinin düşük olduğunu söylüyor. İş Merkezinin kaliteli hizmet verdiğini ve merkez esnafının iş disiplini ve terbiyesi içinde bulunduğunu söyleyen Kara şöyle diyor:” kaliteliyiz ancak iş yapamıyoruz. Yegane nafakamızı sağlayan öğrencilerin Havuzbaşından Yakutiye Belediyesi’ne kadar değil Şehrin her semtine yöneltilmesi gerekir.
Kara ticarette ulaşım güzergahlarının etkin olduğunu, Büyükşehir Belediyesinin ticari fonksiyonelliğin dağılımı için imar düzenlemelerinde özel hassasiyet sergilemesi gerektiğini belirtiyor.
ATLAŞ: PASAJ KÜLTÜRÜMÜZ EKSİK
Sanat Oltu Taşı sahibi Harun Atlaş Erzurum’da pasaj kültürünün eksikliğinden yana dertli.
Bunun sonucunu şöyle açıklıyor Atlaş: “İş merkezindeki esnafın iş potansiyeli düşük. Erzurum insanının pasaj kültürünün olmaması da büyük sorunlar arasında. Şehrin en güzel yerinde bulunan İş Merkezimiz, ne kadar acıdır ki iş potansiyeli düşük. Bizim işlerimiz kötü olursa şehrimizde bulunan diğer esnafların hali nasıldır? “
“İş Merkezlerine halkın talebini artırmak için İş Merkezlerinin etrafına çevre düzenlemesi yapılması lazım.” diyen Atlaş şunları ekliyor:” Böylece hem şehrimize de güzel bir görünüm verilmiş olur. Belediyenin iş merkezimizin önüne reklam panosu getirerek halk pasaja girmeden pasaj içerisinde ne gibi iş yerlerinin bulunduğunu görür. Belediye bu isteğimizi yerine getirirse hem halkımıza hem de esnafımıza büyük hizmet etmiş olur.”
EROL KARA:İŞSİZ ÇOK OLUNCA, ESNAF NE OLUR?
Erol Kara, Akvaryum Galeria adında bir işletmenin sahibi.Erzurum’dan işsizliğin çoğalmasına işaret ediyor ve bunun esnafı bitirdiğini söylüyor. Kara; “Erzurum insanı işsiz. İşsiz insanların sayısının çok olduğu bir ilde iş potansiyeli yüksek olur mu? Tabi ki olmaz. Dolayısıyla Erzurum'da yatırım yapılarak insanlarımıza iş istihdamı sağlamak lazım.” Şeklinde konuşuyor ve öneriyor:” Bu yatırımın gerçekleşmesi için Hükümetin iş adamlarını Doğu anadolu Bölgesine yatırım yapmaları için ayrı bir teşvik yasası çıkarması gerekmektedir. Aksi takdirde şehrimizde bulunan esnaflarda iş kapasitelerinin düşük olmasından dolayı dükkanlarını kapatacak ve işsizler sınıfına bizlerde dahil olacağız. Başta hükümetimiz olmak üzere yetkililere sesleniyorum. Erzurum'un artık bekleyecek vakti kalmamıştır. Bir an önce şehrimize yatırım yapılmalı.”