KÖY SINIRLARI BELİRLENİYOR
Tarım İl Müdürü Aldülbaki Şahin, Türkiye'de ilk defa köy sınırları dikkate alınarak, ülkenin tarım arazileri nitelikleri ile birlikte köy, ilçe ve iller bazında belirlenerek kullanıcıların hizmetine sunulacağını açıkladı.
Ülkenin gıda, yem, lif ve tomruk üretiminin sağlıklı bir şekilde planlanması ve bu alanda yanlış kullanımlardan kaynaklanan arazi bozulmalarının önlenmesi için böyle bir çalışma başlatıldığını kaydeden Şahin, “Yegane tarımsal üretim ortamı olan arazilerin dünya standartlarına uygun olarak nitelikleri ile birlikte, mevcut ve potansiyel kullanım durumunun belirlenip kullanıcıların ve ülkenin hizmetine sunulması, araziyi kullananların sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak kullanımdan kaynaklanan sorunların belirlenmesi ve giderilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda koruma, geliştirme, verimli kullanma ve desteklemelerde temel altlığı oluşturacaktır. Ülkemizde merkezi planlamalar için istikşafi düzeyde ilçe ve iller bazında benzer çalışmalar yapılmıştır. Ancak fazla teknik detay içerdiğinden uzman olmayanların kullanacağı netlikte değildir. Yerel kullanıcıların ulaşma ve kullanma şansı olmadığı gibi, yeni gelişme ve destekleri içermediği için eksik olup, günün ihtiyaçlarını karşılar nitelikte değildir. Bu nedenle, sorunlu tarım alanlarının tespiti ve iyileştirilmesi projesi kapsamında ilk defa köy sınırları dikkate alınarak ülkemiz tarım arazileri nitelikleri ile birlikte köy, ilçe ve iller bazında belirlenerek kullanıcıların hizmetine sunulacak ve bu çalışma ile ülke tarım arazilerinin envanteri de hazırlanmış olacaktır. Böylece yerel planlamalardan gidilerek makro planlamalar içinde sürekli güncel ve sağlıklı bilgilerin temini ile yaşayabilir ve sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan aşağıdan yukarıya doğr planlamanın ilk adımı atılacak"
TOPOĞRAFİK HARİTALAR TESLİM EDİLDİ
Ülke genelinde 81 ile ait 1/25000 ölçekli standart topoğrafik haritanın Harita Genel Komutanlığından temin edilerek illere teslim edildiğini belirten Şahin, "İl Müdürlükleri tarafından yürütülen bu proje kapsamında Erzurum Köprüköy ilçesine ait 42 köyde arazi çalışması sürdürülüyor" şeklinde konuştu.
TARIM ARAZİLERİ GÜNCELLEŞECEK
Bu çalışma ile tarımsal özelliğini kaybetmiş arazilerin kayıtlarının sağlıklı bir şekilde güncelleşmiş olacağının kaydeden Şahin, "Ülke genelinde bulunan tarım arazilerinin standartları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen mutlak tarım, marjinal tarım, dikili tarım arazisi ve özel ürün arazisi olarak nitelikleri ile beraber tanımlanarak haritalar üzerine işlenmesi sağlanarak planlayıcı kuruluşların paylaşımına sunulacak. Ayrıca her 5 yılda bir bu çalışma güncellenerek tarım arazileri sınıfları arasındaki değişimler ve tarımsal özelliğini kaybetmiş arazilerin kayıtları sağlıklı bir şekilde güncellenmiş olacak" şeklinde ifade etti.