TEŞVİK SİSTEMİ SİL BAŞTAN
Türkiye'nin bütün sanayi potansiyelini ortaya koyacak çalışmanın ardından devrim niteliğinde yeni teşvik sistemi devreye girecek. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ise ayrı bir teşvik sağlanacağını bildiren Bakan Çağlayan, bu teşvik sistemiyle terörden canı yanmış bölge insanının da iş ve aş sahibi olması yönünde çaba harcayacaklarını söyledi.
TEŞVİK HARİTASI ÇIKARILIYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmayla yeni bir sanayi politikası hedefleniyor. Sanayi envanteri ile Türkiye'deki sanayi potansiyeli ortaya çıkarılarak eksik ve fazla kapasite belirlenecek. Ayrıca sektörel analizler yapılarak, Türkiye'nin sanayi politikası tespit edilecek ve uygun stretejilerle desteklenecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla 270 bine yakın işletmeden sadece 60 binine ilişkin veriler sisteme kaydedildi. Kaydı bulunmayan işletmelerin kayda geçirilmesinin ardından yeni teşvik sistemi de devreye girecek.
TEŞVİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Teşvik sistemini sil baştan ele alacağız. Yeni dönemde de sonuç almaya yönelik, sanayimizi şahlandırmaya yönelik teşvik sistemi uygulayacağız." diye konuştu. Tamamen sonuç almaya, Türk sanayisini şahlandırmaya yönelik bir teşvik sistemi uygulayacaklarını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
KATMA DEĞERE DAYALI SEKTÖRLERE TEŞVİK
''Yeni teşvik sistemi, yüksek teknoloji, yüksek katma değer ve yüksek rekabet gücüne, yani 3Y diye özetlenebilecek bir formüle dayanıyor. Yüksek rekabet gücüne ve katma değere dayalı sektörler teşvikte öncelik alacak. Aynı zamanda yüksek teknoloji içerecek öncelikli sektörler, ülkenin gelişmesine her alanda katkı sağlayacak. Ayrıca bir yerde, örneğin batıda teşvik önceliğinden yararlanacak bir sektör, doğuda teşvik edilmeyecek. Bir bölge teşviklerle belli bir gelişmişlik düzeyine taşınınca, gelişmiş bölgeler arasında girecek.''
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ise ayrı bir teşvik sağlanacağını bildiren Bakan Çağlayan, bu teşvik sistemiyle terörden canı yanmış bölge insanının da iş ve aş sahibi olması yönünde çaba harcayacaklarını söyledi.
YENİ SANAYİ POLİTİKASI
Çağlayan, hazırlanacak sanayi politikasının dış ticaret, yatırım, teknoloji, sınai ve fikri mülkiyet hakları, teşvik, kalite, KOBİ, çevre, işgücü ve rekabet gibi farklı politika alanlarıyla kesişen yatay bir politika alanı olduğu göz önünde bulundurularak, geniş bir kitle tarafından sahiplenilmesi ve sanayi stratejisinin de geniş bir katılımla hazırlanmasının hedeflendiğini söyledi.