Devlet destekliyor, besici kurban ediyor
Erzurum'da suni tohumlama çalışmalarıyla kültür ırkı büyükbaş hayvanların sayısı artırılmaya çalışılırken, az sayıda da olsa bazı besicilerin, bu hayvanları kurbanlık olarak satışa sunduğu belirlendi.
DAMIZLIKLAR KURBAN EDİLİYOR
Erzurum Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kurban Bayramı öncesinde batı illerine sevk edilen ve pazarda satışa sunulan kurbanlık hayvanlar arasında, damızlık olarak değerlendirilebilecek kalitede dişi hayvanlar da bulunuyor. Besicinin, et ve süt verimi yüksek kültür ırkı dişi hayvanları, kurban olarak değerlendirmesinin ekonomik olmadığını ifade eden yetkililer, bu hayvanların elde tutulup sayısının artırılmasıyla daha fazla gelir elde edilebileceğine dikkati çektiler.
DEVLET ÖNEMLİ DESTEK VERİYOR
Erzurum'da kültür ırkı hayvan sayısının artırılması için uygulanan Suni Tohumlama Projesinin Koordinatörü, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Yavuz, yaptığı açıklamada, kültür ırkı damızlık dişi hayvanların kurban edilmesinin, emeklerinin heba edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Prof. Yavuz, devletin, kültür ırkı hayvan sayısının artırılması için suni tohumlama çalışmalarıyla çiftçiye önemli destek verdiğinin altını çizdi.
EMEKLERİMİZ HEBA EDİLİYOR
Suni tohumlamadan elde edilen dişi hayvanların damızlık olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yavuz, ''Kültür ırkı damızlık dişi hayvanların kurban olarak kesilmesi, bizim emeklerimizin heba edilmesi anlamına geliyor. Besici, et ve süt verimi yüksek dişi hayvanları kurbanlık yerine damızlık olarak değerlendirmesi durumunda çok daha fazla para kazanacaktır'' şeklinde görüş bildirdi.
KÜLTÜR IRKI’NA 910 BİN YTL
Prof. Dr. Fahri Yavuz, Erzurum Valiliğinin, 3 yıldır uygulanan Suni Tohumlama Projesi için ilk yıl 200 bin, 2. yıl 300 bin ve 3. yıl da 300 bin YTL'lik kaynak kullandığını söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da suni tohumlamadan elde edilen buzağılar için çiftçiye bu yıl buzağı başına 80 YTL ödeme yaptığını anlatan Yavuz, bu ödemelerle devlet kültür ırkı hayvan sayısı artsın diye 3 yılda yaklaşık 1 milyon YTL kaynak kullandığına işaret etti.
Kurbanlık diye satılmaları projenin başarısını engelliyor
Devletin bu yöndeki çabasına rağmen çiftçinin damızlık dişi hayvanları kurban olarak satışa sunmasının, projelerinin başarısını etkileyeceğini ifade eden Yavuz, şöyle devam eti:
''Biz çiftçiye, erkek hayvanları ve süt verimi düşük dişi hayvanları kurbanlık olarak değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu şekildeki eleme yaparak mevcut hayvan varlığının kalitesini ve ekonomik kazancı da artırmak mümkün olacaktır. Kaliteli hayvanların ise damızlık olarak değerlendirilmesi hem çiftçi hem de hem de bizim projemizin başarıyla sonuçlanması açısından önemli.''