Palen’de ‘peşin ödeme’ krizi
Erzurum'da doğal gaz dağıtımını üstlenen Palen A.Ş'nin, kamu kurumlarının peşin ödemeli kullandığı doğal gaza fiyat hareketliliğini yansıtamaması nedeniyle zarar ettiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Erzurum'da doğal gaz dağıtım ihalesini 30 yıllığına alan ve 2 yıldır kent merkezinde abonelerine doğal gaz kullandıran Palen A.Ş, diğer abonelerinden olduğu gibi güvence bedeli almadan kamu kurumlarına ön ödemeli sayaç kullanma hakkı tanımıştı.
Kamu kurumlarına, güvence bedeli almadan 3 aylık döneme kadar kullanacağı gazın ödemesini önceden yapma imkanı tanıyan söz konusu uygulamanın, Palen A.Ş'de doğal gaz fiyatlarında yaşanan hareketlilik nedeniyle ekonomik krize neden olduğu ifade edildi.
Palen A.Ş, kamu kurumlarına gönderdiği yazıda, doğal gaz satış tarifelerindeki yükseliş ve gazın ucuz fiyattan satılıp, yüksek fiyattan satın alınması nedeniyle uzun dönem ön ödemeli satış uygulamasının kaldırıldığı, ortalama aylık gaz tüketim miktarının yarısı karşılığında ön ödemeli gaz satışı uygulamasına geçildiği bildirildi.
PALEN ZARAR EDİYOR
Kamu kurumu yetkililerinin durumu bildirmesi üzerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ve Palen A.Ş yetkililerinin konuyla ilgili görüşmelerde bulunduğu bildirildi.
Palen A.Ş. Projeler Koordinatörü Erdoğan Alkış, yaptığı açıklamada, şirkette mali krize yol açan peşin ödeme uygulamasını kaldırmak istediklerini, ancak EPDK yetkililerinin engeliyle karşılaştıklarını söyledi.
Alkış, 2008'in Ocak ayında doğal gaza yüzde 4 ya da 5 oranında zam uygulanmasını beklediklerini, bu nedenle ön ödemeli uzun dönem doğal gaz kullandırmaları durumunda şirketlerinin büyük zarar edeceğini ifade etti.
MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Erzurum'da, doğal gaz ısıtma sistemine geçiş yapılması istenildiğinde kamu kurumlarına, güvence bedeli ödeyecek masraf kalemleri bulunmaması nedeniyle ön ödeme kolaylığı tanıyarak fedakarlıkta bulunduklarını anlatan Erdoğan Alkış, ancak bu sistemin artık devam ettirilmesinin kendilerini mağdur duruma düşürdüğünü kaydetti.
BOTAŞ'tan aldıkları gazın bedelini aylık olarak her ayın fiyatındaki hareketlenmelere göre ödediklerine dikkati çeken Alkış, şöyle dedi:
''Bizim gaz ticareti yapma yetkimiz olmadığı için faturalara da herhangi bir maliyet ekleyemiyoruz. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin 1 aydan uzun vadeli ödeme durumları ortaya çıkınca şirketimiz bu taleplerle çok büyük risk altına giriyor. Çünkü bu şekilde alınan doğal gaza fiyat hareketliliğini yansıtamamış oluyoruz. Yani yüksek fiyattan satın aldığımız gazı düşük fiyata satmış oluyoruz. Bu nedenle ön ödemeli sayaç kullanan abonelerimize en azından şimdilik 15 günlük dönemler olarak gaz kullandırmaya karar verdik. Ancak EPDK'nın olumsuz yaklaşımı nedeniyle uygulamaya geçişi şu an itibarıyla bir süreliğine durdurmuş durumdayız.''
Önümüzdeki 3 aylık dönemde ön ödemeli sayaç kullanan abonelerine kullandıracakları gazda fiyat hareketliliğini yansıtamadıklarını belgeleriyle EPDK'ya vereceklerini belirten Alkış, bu şekilde belgeleyecekleri mağduriyetlerinin giderilmesi için de hukuki mücadele başlatacaklarını bildirdi.
Alkış, ''Biz herhangi bir gazı güncel maliyetleriyle satabilme uygulamasının peşindeyiz. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz'' dedi.