Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr.Akalın:
BÜYÜK NUTUK BİR EDEBİYAT ŞAHESERİ
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda, Kurum Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural'ın başkanlığında, ''Okunuşunun 80. Yılında Büyük Nutuk'un Değeri'' konulu bir oturum gerçekleştirildi.
Tural, Büyük Önder'in 36.5 saatte okuduğu Nutuk'ta olayları belgelere dayandırarak anlattığını kaydederek, Atatürk'ün 20. yüzyıla damgasını vuran şahsiyetlerden birisi olduğunu söyledi.
KOCATÜRK: ATATÜRK AKLA ÖNEM VERİRDİ
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Utkan Kocatürk ise Atatürk'ün nutkunda, milli mücadeleye atıldığında memleketin içinde bulunduğu tabloyu çizdiğini belirtti. O günlerde ülkede İngiliz, Fransız ve İtalyan dostluk cemiyetlerinin kurulduğunu, bunların tümünün amaçlarının görünürde Türkiye'yi kurtarmak olduğunu anlatan Kocatürk, ''Atatürk'ün en büyük hizmeti Türkiye'yi bu kurtarıcılardan kurtarmak oldu'' diye konuştu.
Atatürk'ün Nutuk'ta da belirttiği gibi, hiçbir işini kaderciliğe bırakmadığını, hadiselerin nasıl oluşacağını düşünerek tedbirler aldığını belirten Kocatürk, büyük kurtarıcının başarısını mucizeye değil, akıl ve hesaba dayandığını dile getirdi.
ANAYASA HUKUKU VE NUTUK
Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Mumcu da, Atatürk'ün Büyük Nutku'nun anayasa hukuku açısından vazgeçilmez bir eser olduğunu söyledi. Atatürk milliyetçiliğinin Büyük Önder'in vefatından sonra 1961 ve 1982 Anayasalarına girdiğini anlatan Mumcu, ''Yeni bir anayasa hazırlanırken bu düşünceler çıkarılırsa anayasa boşlukta kalır. Bugünkü ve bundan sonraki anayasalarda Atatürk'ün düşünceleri yer almalıdır'' diye konuştu.
TÜRKLÜK KELİMESİ IRKÇILIK OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ise laikliğin önemine işaret etti. Laikliğin 21. yüzyıl Türkiye'sinin birlik ve beraberliğinin harcı olduğunu kaydeden Feyzioğlu, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi ile ilgili tartışmalara da değindi. Bu maddedeki ''Türklüğü aşağılamak'' hükmünün en çok tartışılan konu olduğunu anlatan Feyzioğlu, ''Atatürk milliyetçiliğini doğru kavramamış olanlar, 301. maddedeki Türklük kelimesini ırkçı veya etnik bir kelime olarak nitelendiremezler. Türklük kelimesi anayasamızda Türk vatandaşlığı olarak açıkça tanımlanmıştır'' diye konuştu.
NUTUK BİR EDEBİYAT ŞAHESERİ
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da Nutuk'un dil özellikleri ve edebi değeri ile ilgili sunumunda, Atatürk'ün en önemli özelliklerinden birisinin iyi bir hatip olması olduğunu söyledi. Büyük Önder'in Büyük Nutuk'ta Türkçe'ye hakimiyeti ve özgün üslubuyla Türk hitabet sanatının en güzel örneklerinden birisini verdiğini anlatan Akalın, ''Edebi bir dille yazılan Nutuk, edebi bir değere sahip'' dedi.
Prof. Dr. Sadık Tural, oturumun sonunda yaptığı değerlendirmede, bazı yabancı yetkililer tarafından dile getirilen Atatürk'e yönelik görüşleri eleştirerek, 1976 yılında UNESCO'da 152 devletin katılımıyla Atatürk ile ilgili bir belge imzalandığını hatırlattı.