Bu yıl Ramazan ayında balık satışlarının düştüğünü söyleyen Alparslan Beyazbulut isimli satıcı, "Her yıl Ramazan ayında günlük 150-200 kilo balık satarken, bu yıl 20-30 kilo satıyoruz" dedi.
BEYAZ ET VE AYARARLARI
Balık etinin insan sağlığına çok faydalı olduğunu belirten Beyazbulut, "Balığın girdiği eve doktor girmez. O nedenle halkımızın balık tüketmesini istiyoruz. Ramazan dolayısı ile balık satışlarında durgunluk yaşıyoruz. Ancak Ramazan bayramından sonra bu durgunluk yerini canlılığa bırakacaktır. Şu anda henüz Karadeniz hamsisi çıkmadı. Şimdi sattığımız hamsi Marmara hamsisi, bayramdan sonra Karadeniz hamsisi de piyasaya çıkar. Erzurum halkı özellikle hamsiyi tercih ediyor, diğer deniz ürünlerine fazla rağbet göstermiyor. Bunu balık kültürünün fazla gelişmemiş olmasına bağlıyoruz. Bu yıl Ramazanın ayında satışlar çok düştü. Vatandaş Ramazan’da nedense balık yemiyor. Oysa Ramazan ayında kolay sindirilebilir özelliği taşıyan buğulama balık tüketiminin sağlık açısından önemli olduğu herkes tarafından biliniyor. İftar ya da sahurda balık tüketiminde, balığın pişirilme şekli büyük önem taşıyor. İftarı tuzlu balıkla açmak vücut açısından sıkıntı oluşturabilir. Kızartma balığın pek tercih edilmemesi gerekir. Buğulama balık, boşluklu yapısı nedeniyle en kolay sindirilebilir pişirme yöntemleri arasında arasında yer alıyor. Buğulama tipi pişirimlerde vitamin değerleri de oldukça yüksek oranda korunur. Bu nedenle iftar ya da sahurda buğulama balık rahatça tüketilebilir" şeklinde konuştu.
Erzurum’da balık fiyatları hakkında da bilgi veren Alparslan Beyazbulut, hamsinin kilogramının 5 YTL, istavritin 10 YTL, somon balığının 7 YTL, çupranın 12 YTL, palamudun tanesinin ise 3 YTL'ye satıldığını sözlerine ekledi.