Göçün önlenmesi için inşaat sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Bozan, “İnşaat sektörünün mevsiminin kısa olması işsizlik oranını artırıyor, toplam nüfusun %35 – 40’ını oluşturan tarımsal nüfusun da kentlere göç etmesiyle kentsel yapılaşma problemlerini bugünkünün kat ve kat üzerine çıkacaktır. Doğuda göç olgusunun önlenmesi için inşaat sektörü desteklenmelidir” dedi,
SEKTÖRDE VERGİ MUAFİYETİ UYGULANMALI
Harç ve vergiler inşaat sektörünün önünü tıkadığını belirten Bozan, “ Ruhsat alınması, inşaat süresi ve inşaatın bitirilip kullanma izni alınması sırasında çeşitli sayıda ve önemli miktarda harç alınmaktadır. Harç veya vergi tahsil edilirken, değişik kurumlarca farklı kıstaslar kullanılmaktadır. Ruhsat alma ve inşaata başlamak için çok sayıda evrak ve imza gerekmekte, bürokrasinin çokluğu zaman ve sinerji kaybına sebep olmaktadır. Bunların yanında malzeme maliyetleri artmaktadır” dedi.
İnşaat sektörü kalifiye eleman sıkıntısı çektiğini ve meslek liseleri sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştirmediğini belirten Bozan, “ Mevcut yapı stokları ve yarım kalan inşaatlar sektörün önünü kesen bir durum arz etmektedir Vasıfsız işçi istihdam eden en önemli sektör inşaat sektörüdür ve sektör bu anlamda da önemli sorunlar yaşamaktadır. 506 sayılı yasa gereği asgari işçilik uygulamasında devamlı işçi çalıştıran entegre inşaat şirketlerinin, geçici ve mevsimlik işçi çalıştırmalarına yönelik uygulamadan kaynaklanan sorunları, sektörde olumsuz bazı sıkıntılara sebep olmaktadır. Sonuçta bu sıkıntılar haksız rekabet ortamını hazırlamaktadır. SSK pirim oranlarının yüksekliği sektörü olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÇÖZÜM REÇETESİ
AB standartlarına göre inşaatların uygun denetlenmemesi gerektiğini belirten Bozan, “
İnşaat Sektörünün önünü tıkayan “harç ve vergiler” düzenlenerek asgari düzeye indirilmeli, harç veya vergi tahsil edilirken değişik kurumlarca farklı kıstaslar uygulamasına son verilmelidir.Bürokrasiyi azaltmak amaç olmalıdır. Yapı Denetim ve İmar Kanunu gibi yasa ve yönetmelikler, bürokrasiyi azaltıcı ve etkin denetimi sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. İnşaat malzemelerinde yaşanan fiyat istikrarsızlığının nedenlerinin araştırılıp sektör çalışanlarına bilgi verilmesi, ileriye yönelik planları için fayda sağlayacaktır. Böylece inşaat maliyetlerini düşürecek önlemler alınabilir. İnşaat sektörünü kalifiye eleman sıkıntısından kurtarılmalıdır İnşaat sektörünün önünü açmak ve yarı mamul yapılarında bir an evvel kullanıma alınabilmesi için cazip kredi imkanları ve deprem güvenliği sağlanarak bu yapılar ekonomiye kazandırılmalı, yeni yapılacak yapılar içinde, şehircilik ilkeleri göz önünde bulundurularak ve yine cazip kredi imkanları ile sektörel canlılık sağlanmalıdır” diye konuştu.