Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Dr. Cemil Ertem, Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Ekonomik Eğilimler ve Türkiye” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Ertem konuşmasında, dünyadaki ekonomik ve siyasal gelişmelerden bahsederek ülkelerin ekonomik kalkınmasında yönetim biçimlerinin etkenliğine değindi.
YENİ ANAYASA
Konferans’ta Türkiye’nin kalkınması için yeni anayasanın önemine atıfta bulunan Dr. Ertem şunları ifade etti: “Şu çok açıktır; Türkiye, bu anayasal sistemle devam ederse, bırakın bir refah toplumu olmayı, yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalır. Çünkü 12 Eylül Anayasası’ndan hukuki gücü alan sermaye çevreleri, yeni küresel ekonominin rekabet, ölçek koşullarını karşılamaktan uzaktır. Burada, eskiye göre yatırım kararları alınmakta ve kendi krizini oluşturacak dinamikleri taşımaktadır. Türkiye, yeni anayasa tartışmasını bu çok önemli iktisadi temelden başlayarak yaparsa çok yararlı olur diye düşünüyorum. Burada, aynı zamanda, devletin ekonomideki yerini ve gücünü de yeniden tanımlamak zorundayız. Mevcut Anayasa’da rekabetçi açık bir ekonomiyi, girişim özgürlüğünü kısıtlayan ve anayasanın ruhuna işlemiş bir yaklaşım vardır. Buna bağlı olarak, ekonomik anayasal kurumların çoğu bugün işlevini yitirmiş ve günü karşılamaktan uzaktır. Türkiye, refah toplumunu hedefleyen, gelir dağılımını düzeltecek, adil ekonomiyi önceleyen bir anayasa hedeflemelidir.”
Konuşmasının devamında yeni anayasayla birlikte yönetim biçimi üzerinde duran Dr. Ertem başkanlık sistemiyle ekonomik kalkınma arasında ciddi bir korelasyonun olduğunu ifade ederek başkanlık sisteminin önemi üzerinde durdu.
Konuşmasının ardından Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı teşekkür konuşması yaparak günün anısına Dr. Cemil Ertem’e plaket takdim etti.
Güne Erzurum’da devam eden Dr. Ertem konferansın ardından Erzurum Havuz Başı Meydanındaki kitap fuarını ziyaret ederek okuyucularıyla buluştu ve kitaplarını imzaladı. Ardından Meva Fikir Sanat Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Fikir Kahvesi” programına katılarak Küresel Ekonomi-Politik gelişmeleri değerlendirdi.