Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin evsahipliğinde gerçekleştirilecek olan buyılki G20 Zirvesi’ne ev sahibi özelliği dolayısıyla Azerbaycan’ı davet ettiklerini belirterek, “24 Nisan biliyorsunuz Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yıl dönümü. 24 Nisan’da da dünyada bir çok devlet başkanlarına, hükümet başkanlarına davet çıkardık. Hassasiyetimiz özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber 24 Nisan’da Çanakkale’de beraber olacağız” dedi.
OTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.
ANLAŞMALAR
Karaparanın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı Konularında Mali Verilerin Paylaşılmasına Yöneli Mutabakat Muhtırası, MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat ve Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov arasında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Arasında Ortak Komite Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev arasında ve Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında 15 Ocak 2015 tarihinde düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 4. Toplantısı Sonuçlarına İlişkin Ortak Açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev arasında imzalandı.
Anlaşmaların imzalanmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısını tamamlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN DEĞERLENDİRMESİ
Bu toplantıda gerek ikili görüşmede, gerekse heyetlerarası görüşmelerde Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde dünden bugüne nereye geldiğini değerlendirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan,
“Bölge sorunlarını ele aldık. Bundan sonra atacağımız adımları aramızda konuştuk ve 2013 Kasım ayında resmi ziyaret, 2014 Haziran ayında ise Bodrum’da düzenlenen Türk Konseyi Zirvesi vesilesiyle zatı devletlerini ağırlamıştık. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı’na seçilir seçilmez yurt dışına ilk ziyaretlerimden birini Azerbaycan’a yapmıştım ve bugünde değerli kardeşim sayın Aliyev beraberindeki heyetle birlikte 2015 yılının ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yapmış olmakla gerçekten bizleri memnun ettiler. Bir kez daha sizlerin huzurunda değerli kardeşime ve heyetine ülkemize hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.
“2023 YILINDA BU HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR”
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kardeş Azerbaycan ile Türkiye arasındaki tüm ilişkileri gerek askeri, gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel ve eğitim alanlarında çok daha ileri seviyelere taşıyacağından şüphelerinin olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti; “Bu mekanizmanın başarıyla işlemesi atacağımız adımların çok daha güçlü olacağının sinyallerini veriyor. Türkiye-Azerbaycan arasında siyasi noktada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Askeri alanda işbirliklerimiz artarak devam ediyor. Ekonomik-ticari ilişkiler noktasın da ticaret hacmi bu yıl 5 milyar dolara kadar ulaştı. Asıl hedefimiz 2023 yılında bu hedefi 15 milyar dolar olarak gerçekleştirmek… İnanıyorum ki bu azim, bu kararlılık, bu siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur. Bunu başarmak bu kadroların elinde. İnşallah bunu başaracağız.”
“AZERBAYCAN’A DESTEĞİMİZ BUNDAN SONRADA AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son derece kapsamlı ve samimi bir görüş alışverişinde bulunduklarının altını çizdi. Türkiye-Azerbaycan arasındaki ikili ilişkileri ve milli güvenliği konuları, bölgesel ve ulusal konuları ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yukarı Karabağ sorunun çözümü müzakerelerinde gelinen aşama hakkındaki son bilgileri de yine kendilerinden dinlemiş bulunuyoruz ama görünen o ki MİNSK üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle, bu süreç bir oyalama taktiği ile geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen bu sürecin böyle hala oyalama taktikleriyle sürdürülmesi üzücüdür. Dolayısıyla şu hususu burada tekrar hatırlatayım; Yukarı Karabağ sorunun Azerbaycan toprak bütünlüğü içinde barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan’a desteğimiz bundan sonrada aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz her fırsatta dile getirdiğimiz bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız nettir. Görüşmemiz de bunları yine ayrıca ele aldık ve bundan geriye adım atmamız da asla mümkün değildir.”
“TANAP’IN STRATEJİK ÖNEMİ BÜYÜK”
Özellikle stratejik işbirliğinde artık savunma çok büyük önem arz ettiğini bunun yanında enerji alanında iki ülke arasında çok büyük öneme haiz olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya projesi haline gelin TANAP’ın adımlarının atıldığını ve burada gerek boru üretiminde, gerekse müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmaları ağırlıklı olarak bir yer teşkil ettiğini ifade etti.
TANAP projesinin hayata geçmesiyle Azerbaycan ve Türkiye’nin stratejik öneminin çok daha fazla artacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bununla ilgili adımlar atıldı. 2015 bu noktada büyük önem arz ediyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan biliyorsunuz demiryolu meselesi, o da inşallah bu yıl sonu itibariyle açışa hazır hale gelecektir. Bunun açılışını da inşallah hep birlikte Allah ömür verirse gerçekleştirmiş olacağız. Bu Pekin-İstanbul hattının açılması anlamınadır. Marmaray’ın buradaki tabi bitişiyle birlikte bu hat adeta işler hale şuanda gelmiştir. Pekin-İstanbul buradan Bakü’ye kadar bu uzanacak demektir. Böyle bir yatırımdır bunlar. Bu yatırımların çok büyük öneme haiz. Bu süreci inşallah gururla işletmeye devam edeceğiz. Bütün bunların yanında daha önce tamamlanmış olan Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları da bizim için bu stratejik önemini koruyor. Ve bir başka bu konuyla ilglii olarak atılması önemli adımda Batı Avrupa’dan çıkan bir tren inşallah bu dediğimiz raylı sistemle Hazar kıyılarına ve oradan da Türkmenbaşı Limanları vasıtasıyla Pekin’e ulaşacak. Bunu da burada ayrıca ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“24 NİSAN’DA ÇANAKKALE’DE ALİYEV İLE BERABER OLACAĞIZ”
Türkiye’nin bu yıl G20’nin ev sahibi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin evsahipliğinde Türkiye’nin hakkı olan bir yetkiyi bu noktada Azerbaycan için kullandıklarını söyledi. G20’de bu yıl Azerbaycan’ın Türkiye’nin davetlisi olarak yerini alacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “G20’ye kadar ön hazırlık çalışmalarından tutunuz, G20 müzakerelerinde Azerbaycan bizimle olacak. Tabi bir diğer bu yılın önemli adımı da 24 Nisan biliyorsunuz Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yıl dönümü. 24 Nisan’da da dünyada bir çok devlet başkanlarına, hükümet başkanlarına davet çıkardık. Hassasiyetimiz özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber 24 Nisan’da Çanakkale’de beraber olacağız” dedi.
‘TÜRKİYE’YE MİNNETTARLIĞIMIZI İLETİYORUZ”
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, “Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan’da bir o kadar güçlü olur. 24 Nisan’da Çanakkale Zaferi’ni Türkiye ve Azerbaycan halkları birlikte kutlayacaktır. Bu tarihin seçilmesinden dolayı minnettarlığımızı iletiyorum” dedi.
Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, kendisi ve heyetine Türkiye’de gösterilen misafirperverlikten dolayı memnuniyetlerini ileterek konuşmasına başladı. 2015 yılının ilk ziyaretini ‘kardeş ülke’ Türkiye’ye yaptığını ifade eden Aliyev, bugün 4. Stratejik Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliği daha da yükseğe taşıyacağını söyledi. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkinin tarihe dayandığını vurgulayan Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan’ın dünyada birbirine en yakın devletler olduğunu kaydetti. Türkiye-Azerbaycan gibi birbirine yakın ve bağlı olan ikinci ülkelerin bulunmadığını anımsatan Aliyev, G-20’ye Türkiye’nin Azerbaycan’ı davet ettiğini, bunun kendileri için bir şeref olduğunu belirtti.
İlk davetin Türkiye’den geldiğine dikkat çeken Aliyev, “Bu davet, Türkiye-Azerbaycan halklarının ne kadar birbirine bağlı olduğunu tüm dünyaya gösteriyor. Bu davete göre Azerbaycan’a gösterdiğiniz ilgiden dolayı şahsen size minnettarım. Bundan sonra da Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkileri devam edecektir” diye konuştu.
“24 NİSAN TARİHİNİN SEÇİLMESİ DOLAYISIYLA MİNNETTARIZ”
24 Nisan’da Çanakkale Zaferi’nin Türkiye-Azerbaycan’ın birlikte kutlanacağını ifade eden Aliyev, bu tarihin seçilmesinden dolayı Azerbaycan halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına minnettar olduklarını kaydetti. Aliyev, bu tarihin seçilmesinin çok önemli bir adım olduğuna işaret ederek, “Eminim ki bizim halklarımız bunu layıkıyla kutlayacaktır” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA AZERBAYCAN’DA BİR O KADAR GÜÇLÜ OLUR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdikleri toplantıda birçok kararların verildiğini söyleyen Aliyev, Türkiye’nin büyümesinden ve güçlenmesinden memnun olacaklarını ve Türkiye’nin bugün dünyada artık bir güç merkezi olduğunu dile getirdi. “Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan’da bir o kadar güçlü olur” diyen Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan’ın dünya sahasında güçlenmesi için planlarının olduğunu kaydetti.
“MINSK’TE FAALİYET VAR AMA İCRAAT YOK”
Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sorunlara da değinen Aliyev, “Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunlar da konuşuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarlığımı bu konuda bildirdim. Türkiye bu meselede adaleti, hakkı destekliyor. Öz kardeşini destekliyor. Azerbaycan’ın toprakları işgal altındadır. Ermenistan sorunların çözümünü istemediğini ve Minsk Grubu da bu işlerde hiçbir netice almıyor. Faaliyet var ama ancak netice yok” dedi.