Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Akkuyu Nükleer Santrali ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu’nda sahte imza iddialarıyla ilgili, “Bunlar lüzumsuzlukla iştigaldir. Böyle parazit haberlerle, kafa bulandırmayla bir yere varılacağı da yok. Bu millet ayağa kalktı, durduramayacaksınız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Kandilli Rasathanesi’nin ziyaret etti. Bakan Güllüce, burada çalışmaları inceleyerek Rasathane yetkililerinden bilgi aldı. Ziyaret sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Güllüce, deprem araştırmalarında Türkiye’nin önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.
Kandilli Rasathanesi’ndeki çalışmaları incelediğini belirten Bakan Güllüce, “Hocalarımızdan çalışma hakkında bilgi aldık. Sistemi öğrendik. Dünyada olan depremlerin burada nasıl ölçüldüğünü ve nasıl hareket edildiğini gördük. Ben biraz da bu işi 2009 -2011 deprem komisyonu başkanıyken ilgilenmiştim. Tabi her geçen gün daha iyi bir noktaya geliyoruz. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de, hükümetlerimizin de her geçen gün geliştiğini gösteriyor” dedi.
Bir gazetecinin Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu’nda sahte imza olayları ile ilgili çıkan iddiaları sorması üzerine Bakan Güllüce, çıkan haberleri sert bir dille eleştirdi.
“MİLLET AYAĞA KALKTI, DURDURAMAYACAKSINIZ”
Bakan Güllüce Şunları söyledi; “Bunlar lüzumsuzlukla iştigaldir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve bu millet istemeyenlere rağmen gelişecek ve kalkınacaktır. Böyle parazit haberlerle, kafa bulandırmayla bir yere varılacağı da yok. Bu ülkenin zenginliğinin, bu ülkenin kalkınmasının, bu ülkenin lider ülke olmasını engelleyemeyecektir. Bunları yazdıranlara ve yazanlara söylüyorum. Boşuna uğraşıyorsunuz, bu millet gelişecek. Dünyanın 10 büyük ülkesinden biri olacak. Ne ederseniz edin, ne kadar uğraşırsanız uğraşın sizi kimler yönlendiriyorsa yönlendirsin ama bu ülke gelişecek. Bu millet ayağa kalktı, durduramayacaksınız” dedi.
"TÜRKİYE'NİN İTİBARINI AZALTMAYA YÖNELİK BİR ORGANİZASYON"
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, soruyu soran basın mensubuna bakarak, “Lüzumsuz şeylerle dünya milletleri huzurunda da Türkiye’nin itibarını azaltmaya yönelik bir organizasyon bu laflar biliyor musunuz? Kendi milletlerine de bu yapılabilir mi diye de siz onlara bir sorun bakalım” şeklinde konuştu.
EKONOMİYE YILLIK 2,5 MİLYAR TL’LİK KATMA DEĞER SAĞLANDI
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2014 yılı itibariyle bin 450’ye ulaşan atık geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 2,5 milyar TL’lik katma değer sağlandığını ifade etti.
Bakan Güllüce, çevre alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2014 yılında 550 ton atık pil ve 66 bin ton atık akünün toplanarak geri kazanıldığını söyleyen Bakan Güllüce, “Ayrıca 118 bin ton ömrünü tamamlamış lastik toplanarak çevreyle uyumlu bir şekilde geri dönüşümü sağlanmıştır” dedi.
2003 yılında belediye birlikleri eliyle yürütülen katı atık düzenli depolama tesis sayısının sadece 15 iken, bugün bu sayının 79’a ulaştığını belirten Bakan Güllüce, “Bugün itibariyle bu tesisler ile bin 73 belediyede 47,4 milyon kişiye hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu.
Bakan Güllüce, temiz denizlerin bir göstergesi olarak Mavi Bayraklı plaj sayısının 397’ye ulaştığını ve Türkiye’nin bu alanda dünyada 3. sırada olduğunu kaydetti. Bakan Güllüce, ülkemiz kıyılarında bulunan plajların korunması amacıyla bin 112 plajın yüzme suyu profillerinin hazırlandığını vurguladı.
Ambalaj atıkları alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Güllüce, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ambalaj atıkları lisanslı toplama-ayırma tesisi sayısı 403’e, geri dönüşüm tesisi sayısı ise 433’e çıkartılarak, ambalaj atıklarının geri kazanılması sağlanmıştır. Ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplandığı belediye sayısı 550’ye, nüfus ise yaklaşık 40 milyona ulaşmıştır.”