ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
‘Temiz Bir Erzurum İçin Çöp Atma’
Erzurum vergide sıra atladı
Erzurum vergide sıra atladı
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 43 bin 764’e yükseldi
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Yılsonu enflasyon beklentisi arttı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
Ücretli çalışan sayısı açıklandı
HABERLER>TÜRKİYE
1 Ağustos 2019 Perşembe - 11:13

Enflasyonda düşüş devam edecek

TCMB Başkanı Murat Uysal, "Enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Enflasyonda düşüş devam edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, "Enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) konferans salonunda "Enflasyon Raporu 2019-3. Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yaptığı bilgilendirme toplantısında enflasyon tahminlerini açıkladı.

Uysal, enflasyon raporundaki ana bölümlere ilave olarak öne çıkan bazı konulara yönelik daha ayrıntılı analizlere yer verilen kutu çalışmaları hakkında bilgi verdi. Uysal, “İlk kutuda gelişmekte olan ülkelerin borçlanma yapılarına ilişkin güncel gözlemler paylaşılıyor. Raporda ayrıca elektrik ve doğal gaz fiyat artışlarının enflasyona ilişkilerini inceleyen imalat sanayi üretimi ile PMI göstergelerinin ilişkisini ele alan ve Türkiye'nin küresel değer zincirleri içerisindeki konumunu inceleyen çalışmalar mevcut. Ayrıca sonuncu çalışmada TCMB'nin enflasyon tahminleriyle parasal duruş arasındaki ilişki tartışılıyor” ifadelerini kullandı.

"KÜRESEL EKONOMİ POLİTİKALARINA İLİŞKİN BELİRSİZLİK 2019 YILINI DA ETKİLEDİ"

Rapordaki kutuları tanıttıktan sonra küresel iktisadi görünümle konuşmama devam eden Uysal, “Küresel iktisadi faaliyetin geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinden bu yana devam eden yavaşlama eğilimi bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin oldukça yüksek seyretmesi 2019 yılı küresel büyüme görünümüne dair aşağı yönde riskleri canlı tutuyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde küresel ölçekte artan enflasyon oranlarının ılımlı seyreden küresel büyümeye bağlı olarak yılın geri kalanında yatay bir görünüm sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikaları adımları atma olasılığının güçlenmesi uzun vadeli tahvil getirilerinde gerilemeye neden oldu. Gelişmiş ülke para politikalarındaki gevşemenin belirginleşmesini önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında artırabilecek bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Ancak süregelen jeopolitik sorunlar, yeniden tırmanan korumacılık eğilimleri ve ülkelere özgü kırılganlıklar portföy akımlarını zayıflatabilecek faktörler olarak önemini koruyor” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yılın ilk yarısında belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle diğer gelişmekte olan ülkelerden olumsuz ayrışan Türkiye'nin ülke risk birimi Haziran ayı ortalarından sonra hızla geriledi. Bu doğrultuda Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye'den portföy çıkışları belirledik. Haziran ayı ve sonrasında ise ağırlıklı olarak hisse senedi piyasasında olmak üzere yeniden portföy girişleri olduğunu gördük. Mevcut rapor döneminde ülkemizin risk birimindeki gerilemesi ve olumlu makro ekonomik girişimlere bağlı olarak piyasa faizleri tüm vadelerde geriledi. Öte yandan arz ve talep koşullarına etkisi ile kredi büyümesi ikinci çeyrekte zayıf bir görünüm izledi. Tüketici enflasyonu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 4 puan düşerek yüzde 15.7'ye geriledi. Sıkı para politikasına bağlı olarak gerileyen enflasyon verileri işlenmemiş gıda enflasyonunda ürün artışına bağlı olarak meydana gelen yavaşlama iç talep koşullarındaki zayıf seyir ve ılımlı seyreden emtia fiyatları bu çeyrekte enflasyondaki iyileşmeyi destekleyen unsurlar oldu.”

"2019 YIL SONUNDA ENFLASYON YÜZDE 13,9 ÖNGÖRÜYORUZ"

Uysal, enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini de açıkladı. Enflasyonu düşürmeye yönelik sıkı bir para politikası sonucu enflasyonun kademeli olarak hedeflerine ulaşacağını öngördüğünü söyledi. Uysal, “Bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,5 ile yüzde 16,3 aralığında, 2020 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında gerçekleşeceğini öngörmekteyiz” dedi.

"YILIN İLK YARISINDA SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞUMUZU KORUDUK"

İktisadi faaliyet yılın ilk çeyreğinde yayınlanan Nisan enflasyon raporunda Merkez Bankası tarafından ortaya konan görünümle uyumlu bir toparlanma kaydettiğini e konuştu.

İkinci çeyrekte kredi faiz oranlarındaki artışa ilaveten genel ekonomik görünümün de etkisiyle kredi büyüme hızları tüketici kredilerinde daha belirgin bir şekilde gözlemlendiğini sözlerine ekleyen Uysal, “Tüketici enflasyonu ikinci çeyrekte yüzde 15.7'ye gerileyerek Nisan enflasyon raporu tahminimizin altında kaldı. Bu dönemde işlenmemiş gıda enflasyonu beklenenden olumlu bir seyir izledi. İkinci çeyrekte Türk lirasındaki değer kaybına karşın geçen yıldan gelen yüksek baz etkisi, iç talep koşullarındaki zayıf seyir sayesinde hem tüketici enflasyonu hem de çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonunda yavaşlama görüldü. Enflasyondaki düşüşü bu dsöyledi. Uysal, “İkinci çeyrekte de iktisadi faaliyetteki bu eğilimin ılımlı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Yılın ilk yarısını genel olarak değerlendirecek olursak toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönlü katkı vermeye devam ettiğini ifade edebiliriz. Yılın ilk yarısında fiyat istikrarına yönelik riskler doğrultusunda sıkı para politikası duruşumuzu koruduk. Parasal sıkılaştırmanın etkileri ve iç talep gelişmeleri ikinci çeyrekte enflasyondaki düşüşünü etkiledi. Bu doğrultuda geçen hafta yaptığımız para politikaları toplantısında, enflasyonun ana eğilimine dair göstergelerin, arz yönlü faktörlerin ve ithalat fiyatlarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini değerlendirerek parasal duruşumuzun sıkılığını azaltmaya karar verdik. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19.75'e indirdik. Ayrıca para politikası görünümüne dair olarak parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğimizi vurguladık. Piyasa faizleri bu rapor döneminde düşüş kaydettiği dönemde işlenmemiş gıda, temel mal ve enerji grupları sürükledi. Hizmet enflasyonu ise bu dönemde sınırlı düşüş kaydetmekle birlikte yüksek seviyesini korudu. İktisadi faaliyet bu yılın ilk çeyreğinde Nisan enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz görünümle uyumlu olarak kısmi bir toparlanma kaydetti. Bu dönemde Gayri Safi Yurt içi Hasıla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 oranında daralırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1.3 oranında artış sergiledi. Bu yılın kalan bölümünde enflasyon bölümünde iyileşme ülke risk bölümündeki gerilemeyle beraber finansal koşulların iç talepte ılımlı bir toparlanmaya destek vereceğini ön görüyoruz” dedi.

2019 yılının geri kalanında izlenecek maliye politikasının dengelenme sürecine katkı vereceğini söyleyen Uysal, 2020 yılında fiyat ve vergi ayarlamalarının enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini ifade etti. Uysal, “2019 yılının geri kalanında maliye politikasının ekonomideki dengelenme sürecine katkı verecek şekilde oluşturulmaya devam edeceğini ve 2020 yılındaki fiyat ve vergi ayarlamalarının büyük ölçüde enflasyondaki düşüş sürecini destekleyecek şekilde belirleneceğini varsaydık” şeklinde konuştu.

 
“Her yönüyle gönlü geniş, zengin bir milletiz”
 
12 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz değildir"
Dönmez, “Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz değildir. Hiçbir zaman bir ...
“Türkiye teröre karşı amansız bir mücadele veriyor”
Malkoç, Türkiye’nin son 10 yıldan beri teröre karşı amansız bir mücadele ...
‘Biz bu milletin efendisi değil hizmetkarıyız’
"Biz bu milletin efendisi değil hizmetkarıyız" diyen Erdoğan, "Cari açığın ...
 
“Türkiye Kalesinde gedik açtırmayacağız”
Erdoğan, ‘Ne pahasına olursa olsun Türkiye gemisinde delik, Türkiye kalesinde ...
“Türkiye ümmetin kurtarıcısı olmuştur”
Malezya Başbakanı Mahathir bin Mohamad: ‘Dünya’daki İslam ülkelerinde ...
Azerbaycan, vize uygulamasını kaldırıyor
Azerbaycan, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını 1 Eylül’den ...
 
Çavuşoğlu: "Artık sabrımız kalmadı"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de oluşturulacak güvenli bölgeye ...
“Türkiye, haklı davasından vazgeçmeyecektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Örtülü veya açık hiçbir yaptırım tehdidi Türkiye’yi ...
Şentop: 'Türkiye, bir umudun adıdır'
Şentop, “19 Mayıs’ta Samsun’da ilk adımı atılan, Amasya’da, Erzurum’da, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva