Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “Edebiyata Çağdaş Yaklaşımlar” adlı bir panel düzenlendi. Panele katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yerebakan, “Shakespeare’e Çağdaş Yaklaşımlar” konulu bir konuşma yaptı.
BARBAR TÜRK İMAJI
Shakespeare’in eserlerinde Türk karakterlerin olmadığını, ancak 18. yüzyıla rastlayan eserlerde, genellikle barbar Türk imajının görüldüğünü anlattı. Yerebakan, Shakspeare’in, Türkleri canavar ve barbar göstererek karalayıcı bir imaj kullandığını vurguladı.
KÜLTÜR, EDEBİYAT VE SOSYAL YAŞAM
Panele konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Aydın ise, “Kültür, Edebiyat ve Sosyal Yaşam” başlıklı konuşmasında, sanatın ve edebiyatın yaşamla birebir ilişkisi olduğunu söyledi. Aydın, sözün olduğu her yerde sanatın, edebiyatın ve kuramların olduğunu, fakat modern dönemin başlamasıyla, sanat söyleminin de değiştiğini dile getirdi. Edebiyatın dört kuramı olduğunu, bunların yazar, eser, okuyucu ve toplum olduğunu aktaran Aydın, bu kuramların çok önemli olduğunu vurguladı.
“KATHERİNE MANSFİELD VE FEMİNİZM
Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Başak Uysal da, “Katherine Mansfield ve Feminizm”i anlattı. Uysal, kadın ve erkek arasında toplumsal farklılık olduğunu, gelişen kapitalizmde iş gücüne ihtiyaç duyulan kadının evinden çıkıp, çalışma hayatına girdiğini ifade etti. Uysal, Katherine Mansfield’in 20. yüzyılda feminist düşünceye çok yakın olduğunu, öykülerinde kadınların haksızlığa uğramasını ve hayatından başlayıp değişik kurgularla bunu dile getirdiğinin altını çizdi.
POSTMADERN ANLATIM TEKNİKLERİ
Panel yöneticisi Öğretim Görevlisi Mukadder Erkan’ın da, “Postmodern Anlatı Teknikleri” adlı konuşmayla katıldığı panelde, 1960’tan 1990 yıllarına kadar ortaya çıkan postmodernist eserlere dikkat çekildi. Postmodernist’te önemli olanın anlatısal olay olduğunu söyleyen Erkan, bunun bir üst kurgu olduğunu ve edebi realizme karşı çıktığını ifade etti.
Panelin diğer konuşmacılarından Yrd. Doç. Dr. Ahmet Beşe ise, “Çağdaş Yabancılaşma Teorileri” başlıklı konuşmasında, “Çağdaş yabancılaşma kişinin kendisinde var olan eğilimlere yabancılaşmasıdır. İnsanın kendi öz benliğine yabancılaşması mantığının kölesi durumuna getirmiştir.” dedi.
ÜST KURGU VE BORGES İLİŞKİSİ
Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Fikret Arargüç ise, “Üstkurgu” ve “Borges” ilişkisini anlattı. Konuşmasında; üst kurgunun belirli bir geleneğe bağlı olmadığını, kendi yapısı niteliğinde bilinçli, sistemli bir kurgu olduğunu dile getiren Arargüç, Borges’in, romanı belli bir kalıba soktuğunu belirtti.