CUMHURBAŞKANI GÜL DE TANIYOR
Bugün yapılacak olan YÖK Genel Kurul toplantısında, yeni kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, istanbul Medeniyet Üniversitesi, izmir Katip Çelebi Üniversitesi, Konya Üniversitesi, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinin rektör adayları belirlenecek. Erzurum’un merakla beklediği rektör adayları listesinin başında Prof.Dr. Muammer Yaylalı’nın olmasına kesin gözüyle bakılırken, Yaylalı’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da tanınan ve takdir gören bir bilim adamı olduğu ve rektör olarak atanmasında hiçbir engelin olmadığı belirtiliyor.
YAYLALI İSMİ BİR FIRSATTIR
Türkiye’nin önemli ekonomistleri arasında da yer alan Prof.Dr. Yaylalı’nın Erzurum Teknik Üniversitesine kurucu Rektör olarak atanması ihtimali Erzurum kamuoyunu da bir hayli heyecanlandırdı. Yaylalı’nın isabetli bir isim olduğu görüşünde hemfikir olan kamuoyu, Teknik Üniversitenin bir an önce işlevsel hale getirilmesinde Yaylalı gibi bir bilim adamının fazlasıyla etkin olacağını düşünüyor. Atatürk Üniversitesi camiası ise, “Prof.Dr. Yaylalı gibi bir bilim adamının vizyon ve ufkuna olan inancımız tamdır. Teknik Üniversiteye kurucu rektör olarak atanması Erzurum adına da, üniversite adına da büyük bir şanstır” şeklimdeki ortak görüşü dile getiriyor.
YAYLALI KİMDİR?
1953 yılında Erzurum’da doğdu. 1978 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Üç yıl özel sektörde çalıştıktan sonra, 1981 yılında Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde mikroiktisat asistanı olarak göreve başladı. Aynı fakültede 1984 yılında doktora çalışmasını tamamladı. 1984-1986 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatında Yabancı Sermaye Başkanlığı’nda Başkan Müşaviri olarak görev yaptı. İktisat Teorisi Anabilim Dalında 1988 yılında doçent ve 1994 yılında profesör oldu. 1993-1995 yılları arasında Bayburt MYO’da üç yıl kurucu müdür olarak görev yaptı.
1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Roger Williams Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları Özel İhtisas Komisyonu’nda görev aldı.
‘İhracata Yönelik Başlıca Tarım ve Sanayi Ürünlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi’ ve ‘Mikroiktisat’ adlı iki telif eseri ve Mikroiktisat alanında bir kitap çevirisinin yanısıra ‘Yatırım Teşvik Politikalarının Alternatif Bir Yaklaşımı’ konulu bir de araştırması bulunmaktadır. Ayrıca proje lideri olduğu bir ekiple altmış üniversiteyi kapsayan ‘Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili’, ‘Üniversite Gençliğinin Avrupa Birliğine Dönük Beklentileri’ ve ‘Üniversite Gençliğinin Gelir-Harcama Kalıpları’ konularında geniş çaplı üç ayrı çalışması bulunmaktadır. Bunların yanı sıra birçok makalesi ve kongre/sempozyumlarda yayınlanmış çok sayıda bildirisi mevcuttur.
Halen, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde İktisat Bölümü Başkanlığı’nı ve İktisat Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yürütmektedir.