ERZURUM VALİSİ GÜVENÇ PARA DERGİSİNDEKİ MÜLAKATTA İL EKONOMİSİNİEN OLUMLU BİR SÜREÇTE OLDUĞUNU BELİRTEREK:
“TARIM VE TURİZM SEKTÖRLERİ UMUT VERİYOR”
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, yörenin en büyük ekonomik potansiyelinin hayvancılık ve turizmde olduğunu belirterek, yatırımların bu iki sektörde yoğunlaşacağını söyledi. PARA Dergisiyle Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi ekonomisi üzerine bir mülakat gerçekleştiren Erzurum valisi Celalettin Güvenç Erzurum Valiliğinin, 6 yıllık bir proje kapsamında ilde hayvancılığı yeniden canlandırmaya çalıştığını açıkladı. Vali Celalettin Güvenç, proje çerçevesinde yörede 2005 yılında 15 bin 500 hayvana suni tohumlama yaptıklarını, bu yıl bunu 55 bine çıkardıklarını belirtti.
MODERN ÇİFTLİKLER KURULMALI
Doğu Anadolu'da modem çiftliklerin kurulması gerektiğini ifade eden Güvenç, 5084 sayılı teşvik yasası kapsamında yer alan Erzurum'a sektörel bazda teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.
Erzurum'un ekonomik açıdan potansiyel taşıyan tüm kaynaklarını harekete geçirmek için çaba gösteren Vali Güvenç'in üzerinde durduğu en önemli konu hayvancılık. Güvenç, Anadolu'nun geleneksel üretim tarzı olan hayvancılığın gelişen ve değişen şartlara ayak uyduramadığını, bu nedenle de özellikle Doğu Anadolu'nun ekonomik açıdan atılım yapamadığını belirtti. Hayvancılığın yeni şartlara göre mutlaka rehabilite edilmesi gerektiğini vurgulayan Güvenç, Erzurum'da bunu yapmaya çalıştıklarını söyledi..
2012 YILINA KADAR KALKINMA STRATEJİSİ BELİRLENDİ
Valiliğin bu amaçla 6 yıllık bir strateji belirlediğini açıklayan Vali Güvenç Bu program kapsamında yörede beslenen hayvan ırkının ıslah edilmesinden, modern çiftliklerin kurulmasına kadar hayvancılığı yeniden özendirici bir dizi tedbir alındığını ifade etti.. Güvenç, "Hayvancılığı geliştirici, yeni şartlara uygun bir model oluşturulamadığı için tüm Anadolu gibi Erzurum yöresi de kan kaybetmiş. Biz valilik olarak son 2-3 yıldır bölgesel kalkınma planı üzerinde çalışıyoruz. Y örenin özelliklerine, iklimine uygun neler yapabileceğimizi düşünüyoruz" dedi..
Vali Celalettin Güvenç, hayvan cinsinin ıslahı konusuyla bizzat ilgileniyor.
ERZURUM’DA EKONOMİK POTANSİYELLER VAR
Erzurum'un başta hayvancılık olmak üzere birçok sektörde potansiyeli bulunduğunu anlatan Vali Güvenç, yaptıkları araştırMalar sonucunda Erzurum'da modern çiftliklerin kurulması gerektiği gerçeğine ulaştıklarını belirtti. Güvenç::"Yörenin en büyük potansiyeli hayvancılık. 25 bin kilometrekarelik yüzölçümü bulunan ilin yüzde 65'i mera ve çayır. Yani yem bitkisi üretimine elverişli alan oldukça fazla. Örneğin Çukurova'da ekilen bir tarladan yılda 7 kez hasat yaparak 2 bin 100 kilo yonca elde ederken, bu yörede 2 kez hasat yaparak bin 700 kilo ürün alma şansımız var. Yani hayvancılık açısından bu yöre çok avantajlı. Ancak yeni şartlara uygun olduğu sürece."
HAYVAN IRK İSLAHINA ÖNEM VERİYORUZ
Güvenç'e göre, hayvancılık sektörünün gelişmesinin önündeki en önemli sorunlardan biri yörede beslenen hayvan ırkı. Güvenç "Erzurum yöresinde beslenen kırmızı alaca dediğimiz hayvan ırkı verimsiz. Bu ırkı beslediğiniz zaman 36 ayda 180 kilogramlık karkas ağırlık elde ediyorsunuz. Oysa kültür ırkı hayvanda bu rakam 18 ayda 400¬500 kiloyu buluyor. Sadece besicilikte değil, süt üretiminde de aynı handikap var. Yerli ırkta yılda 900 kilo süt alırken, kültür ırkında 9 ton süt almanız mümkün. Bir diğer sorun da hayvancılıkta işletme büyüklüklerinin rantabıl olmaması. Köylü 3-5 hayvanla geçinmeye çalıyor. Oysa Avrupa'da bu iş en az 30-40 hayvanla yapılıyor." Dedi.
Yörede hayvancılık sektörünü ayağa kaldırmak için birçok kuruluş işbirliği yapmış durumda. Atatürk üniversitesi de bu konuda çalışma yapıyor. Vali Güvenç, üniversiteyle birlikte bir komisyon kurulduğunu belirtti ve bu komisyonun köy köy gezerek, köylüleri bilinçlendirmek amacıyla eğitim programları düzenlediğini kaydetti.
HAYVANCILIK FAALİYETLERİ GÜNCELLEŞTİRİLİYOR
Erzurum'da tüm Doğu Anadolu'ya hizmet veren bir hayvan borsası olduğunu, ancak bu borsanın günün şartlarına yanıt vermekten uzak olduğunu anlatan Vali Güvenç pazarın güncelleştirileceğini dile getirdi.
ERZURUM MARKA OLMA YOLUNDA
Erzurum'da hayvancılık kadar önem taşıyan bir diğer sektör de turizm olduğunu anlatan Vali Güvenç, özellikle kış turizmi açısından Erzurum'un potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Güvenç:” "Erzurum kış turizminde gerek sezonun uzunluğu, gerekse ulaşım kolaylığı açısından son derece şanslı. Pistler havaalanına 10 dakika mesafede. Erzurum, sivil hava terminaline sahip bir yöre. Yolcu kapasitemiz yıllık 2 milyon. Aynı anda 7 uçağın park edebildiği bir havaalanı. Erzurum'a kış mevsiminde 150 civarında uçak iniyor. Moskova ve Amsterdam'dan charter seferler yapılıyor. Dolayısıyla turizmin ön önemli unsurlarından olan ulaşım konusunda sorun yok. Valilik olarak buranın tanıtımı için uluslararası boyutta çalışıyoruz. Turizmin gelişmesi açısından yeni pistler açıyoruz. Otel yatırımı için özel sektörü teşvik etmeye çalışıyoruz. Şu anda Özel İdare'den yer tahsis ettiğimiz bir firma var. 700 yataklı bir otel yapılıyor. Üniversitelerarası kış olimpiyat oyunlarına adayız. Önümüzdeki yılın ocak ayında İtalya Torino'da karar verilecek. Eğer olimpiyatlar Erzurum'a verilirse, bu yöre için tarihi bir süreç başlayacak demektir. Çünkü yeni turistik tesisler yapılacak. Gereken tüm tesislerin yapılacağını sayın Başbakan deklare etti."
YATIRIM İÇİN KIMLER BAŞVURDU?
Vali Celalettin Güvenç, yeni yatırımların büyük şehirlerden çok Anadolu'ya yapılmasını cazip hale getirmek için çıkarılan 5084 sayılı teşvik yasasının Erzurum'u da kapsadığını hatırlatarak, bu sayede yörede yatırım yapmaya karar veren bazı şirketler olduğunu söyledi. Güvenç:”"Bu yasadan yararlanarak yörede kurulan bir beton santralı, bir de besi çiftliği var. Halen bize başvuruda bulunanlar da var. Bunlar arasında elektronik sektörüne yatırım yapmak isteyen bir firma bile var. Bazı firmalara yer tahsisi de yaptık. Örneğin Bilkent Grubu, Erzurum'da bir eğitim kompleksi yapmak için başvuruda bulundu. Hatta Palandöken'de bir de 5 yıldızlı otel yapmak istiyorlar. Bu yatırımlar için yer tahsisi konusunda çalışmalar sürüyor. Ancak bu yöre için sektörel teşvik verilmesi gerekiyor. Doğu Anadolu'da modem çiftlik kurmak isteyenlere farklı bir yaklaşım getirilmeli. Bu konuyu da hükümete ilettik."
Yörenin diğer turistik kaynaklarına da değinen Güvenç, özellikle Çoruh Nehri'nin yöre ekonomisine katkı yapabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Çoruh'un rafting sporu açısından dünyanın en zor 5'inci parkuru olduğunu hatırlatan Güvenç, bu potansiyeli tanıtmak amacıyla da valiliğin çalışma yaptığını söyledi.