ERGİAD’DAN ÖNERİ:
Erzurumlu müteşebbisler
güç birliği oluşturmalı
ERGİAD Yönettim Kurulu Başkanı Necmettin İşcan, tarım ve hayvancılığın gelişmesinin kent açısından son derece önemli olduğunu belirterek, kent ekonomisinin 2006 yılı hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
SERMAYE BİRLİKTELİĞİYLE ENTEGRE TESİSLER KURULMALI
Bölgede en yüksek katma değeri hayvancılık sektörünün sağladığını belirten İşcan, “Bölgemizde en yüksek katma değer oluşumunun sağlayacak sektörlerin birisi hayvancılıktır Bu konuda lokomotif görevi üstlenecek ana bir oluşuma ihtiyaç vardır. Bu oluşum ülkemizin prestiji, uluslararası deneyim, ve sermeyi sahibi Erzurumlu müteşebbislerin bir araya getirilerek entegre tesisler kurulmalıdır. Bu lokomotif unsur bölge hayvancılığını geliştirme ve entegre üretimlere dönüşümünü sağlayarak uluslararası pazarlarda rekabet edebilir bir yapıya kavuşturarak bölgenin tarım ve hayvancılık alt yapısını geçmişte olduğu gibi yeniden bir ekonomik güç olarak değerlendirilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.
Erzurum’da işsizlik ve yoksulluk ve işsizliğin her geçen gün arttığına dikkat çeken İşcan, “ Hükümet doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkını göz önüne alacak projeleri hayata geçirmelidir. Erzurum şu an hak ettiği noktada değil. Yatırımcı desteklenmeli ve doğunun kalkınmasına yönelik kararlar uygulanmalıdır” dedi.
YATIRIMCI DIŞ PAZARLARA AÇILMALI
Yatırımcını dış hazarlara açılmasını da önemine değinen İşcan, “Bu alanda yatırımcının ulaşım sorunlarına çözüm oluşturulmalıdır. Avrupa’nın Kafkasya, Orta Asya ve uzak Doğuya uzanacak demiryolu projesi hayata geçirilmeli, Ankara Erzurum, Kars demiryolu hattı modernizasyon projesi uygulamaya konulmalıdır. Bölgemizden geçen NATO Petrol boru hattı sivil amaçlı kullanıma açılmalıdır.” dedi.
Erzurum’da ikinci üniversite kurulmasının siyasi ve iktisadi açıdan önemli olduğuna değinen İşcan, “ Bölge ülkelerinin öğrencilerine de hitap edebilecek teknik ve siyasal bilgiler ağırlıklı ikinci bir üniversite kurulmalıdır. Kente ikinci üniversite kurulmasıyla kültürle ve ekonomik alanda önemli gelişmeler yaşanacak, bu yöndeki potansiyel artacaktır” dedi.
KONAKLI AKTİF HALE GETİRİLMELİ
Kış turizminin kent açısından son derece önemli olduğunu belirten İşcan, “Bölgenin genel envanteri acilen çıkarılmalıdır. Devletin kıt kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlamak için bölgede dağınık sanayileşme engellenerek, sanayinin yoğunlaştığı cazibe merkezleri oluşturulmalıdır. Erzurum için hayati önem taşıyan kış turizmi projesinin önemli bir etabı olan Konaklı Bölgesi tesislerinin arsa tahsisleri bakanlık tarafından ivedilikle yapılmalıdır ” dedi.
ERZURUM ARTIK SİLKİNMELİ
Erzurum’un ekonomik ve sosyal gelişmişlik göstergelerin tarihi geçmişine yakışmadığını belirten İşcan, “ Bu durumda yanlış ekonomik ve sosyal politikaların etkisi büyüktür. Yıllardan beri uygulanan ekonomik politikalara bölge insanın sosyal ve psikolojik yapısını, bölgenin sahip olduğu kaynakların durumunu göz ardı edilerek uygulanmıştır..İlimizin coğrafi ve iklim şartlarının olumsuzluğu gerekçesiyle sanayi yatırımları hak etiği payı alamamıştır. Gayri Safi Milli Hasılanın aldığı pay yıllar içinde azalan bir trend izlemiş her geçen gün biraz daha fakirleşmek durumunda kalınmıştır” diye konuştu.
GÖÇ,İSTİHDAMLA AZALIR
Ekonomik olumsuzluklar neticesinde göç olgusunun arttığını belirten İşcan, “ Yaşanan göç, bir yandan bölgenin demografik yapısını bozarken, diğer yandan göç alan batı ilerinde uzun vadede çözülmesi çok zor sorunlar yaratmıştır. Oysa bölgenin sahip olduğu olumsuz gibi görülen özellikleri avantaja çevirecek özgün projeler uygulanabilir. Bu bağlamda oluşturulacak olan kalkınma stratejisi Erzurum’u eğitim, sağlık, turizm, lojistik ve hayvancılık merkezi yapma esasında ortaya konulmalıdır” dedi.
ERGİAD’DAN TEŞVİK YORUMU
Bölgedeki toplumsal refahın yükseltilmesini sağlayacak temel unsurun beşeri ve sosyal sermeyenin rasyonel kullanılmasının önemine değinen İşcan, “ Yatırım yerinin seçimi, projeye aktarılacak kıt kaynakların alternatif yerler arasındaki getiri, verim mukayesesine bağlı olarak alınan karardır. Bu bağlamada geri kalmış bir yöreye verilen teşvikler oraya özgü olmalı, daha gelişmiş bir başka yöreye verilmemelidir. Eğer verilecek olursa bu geri kalmış bölgenin bir cazibe merkezi haline getirilerek yatırımları çekmesinin tam tersine ilgiyi teşvik alan daha gelişmiş ve olanakları daha fazla olan diğer bölgeye kaydırıyor. Merkezi yönetim teşvik yasalarıyla bir yandan bölgeden dışarı aktarılırken kaynakların yatırıma dönüştürülerek bölgeye kalmasına yardımcı olmalı, diğer yandan bölgeye sıcak para girişini teşvik edilmelidir” dedi.