MMO sanayi sektörünü analiz etti
Makine Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada sanayi sektörünün gelişmesi konusundaki çalışmalara ağırlık verilmesinin önemine değinildi.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GELİŞTİRİLMELİ
Açıklamada Bölgeler arası dengeyi kuracak ve gelir dağılımını adil bir biçimde kalkınmada öncelikli yörelere yayacak politikalar oluşturularak, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri bu önceliğe göre geliştirilmesinin öneminden bahsedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “KOBİ'lerin Sanayideki Yeri ve Önemi Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan alan araştırması destekli bir Rapor ile ortaya konulmuştur. Bu rapora göre:Sanayide üretim ve hizmet veren KOBİ’ler 266 bin adet olup, bunun 263.bini 1-49 işçi çalıştıran küçük ölçekli işletmelerdir. 3.000’e yakın orta boy işletme üretim yapmaktadır. KOBİ’lerde çalışan 1.289.400 kişi toplam sanayi istihdamının yüzde 61’ini oluşturmakta, bu işletmeler katma değerden yalnızca yüzde 30 pay almaktadır. Mikro ölçekli işletmeler, sanayideki tüm işletmelerin yüzde 98.4’ünü oluşturmaktadır. Bunların istihdamdaki payı yüzde 47.1 olup, katma değerin yüzde 14.1’ini yaratmaktadır.KOBİ’ler büyük işletmeler ve uluslararası tekeller için vazgeçilmez firmalardır. Ucuz işçi deposu olup düşük kâr marjları ile katma değer zincirinin son halkasında yer almaktadırlar. Çalıştırılan nitelikli işgücü toplam işgücünün yüzde 27’sini oluşturmaktadır. Mühendisler ise bu nitelikli çalışanların içinde yüzde 8 oranında düşük bir pay almaktadırlar”
SANAYİ ENVANTERİ ÇIKARILMALI
Ekonomideki olumsuzlukların aşılması için bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi konusunun önemli bir yere sahip olduğunu belirtilen açıklamada “Sanayi Envanteri çıkarılarak ülke sanayisinin maddi ve ekonomik varlığının durum tespiti yapılmalı ve kaynakları buna göre en rasyonel biçimde kullanacak, destek ve teşvikler saptanmalıdır.Sanayi katma değerini, ekonominin tüm sektörleriyle dengeli bir biçimde artırarak yüksek katma değerli ürünleri ihraç edebilecek alt sektör ve teknolojiler desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.Mühendislik alt yapısı, AR-GE ve teknolojik gelişmenin, küresel rekabette önemli bir rol oynamasından hareketle bilim ve teknoloji seferberliği başlatılmalıdır.Ülkemizde mühendislik hizmetinin niteliğinin yükseltilmesi için; temel eğitimden başlayarak üniversite, oradan da meslek içi eğitime ve işletmelerin nitelikli kadro istihdamına kadar uzanan ulusal yol haritası çizilmelidir.Bölgeler arası dengeyi kuracak ve gelir dağılımını adil bir biçimde kalkınmada öncelikli yörelere yayacak politikalar oluşturularak, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri bu önceliğe göre geliştirilmelidir.Sanayinin gelişmesini ve ekonomik büyümeyi en geniş toplumsal tabana yayacak, refah ve istihdam sağlayacak, kamu yararına bir yatırım ve üretim planlaması yapılmalıdır” tespitlerinde bulunuldu.