Geçtiğimiz yıl Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle ‘İstisnai Kuruluşlar” kapsamına alınan Et ve Balık Kurumu, Erzurum Et Kombinası aracılığıyla Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki kamu kurum ve kuruluşlarının et ihtiyaçlarını karşılayacak.
ATASEVER EBK BÖLGE YAKLAŞIMINI AÇIKLADI
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever, Türk Silahlı Kuvvetleri ile varılan anlaşmanın, bölgedeki hayvancılık sektörüne taze kan pompalayacağını söyledi.
Geçtiğimiz yıl Kamu İhale Kanunu (KİK)’te yapılan bir değişiklikle, Et ve Balık Kurumu’nun ‘istinai kuruluşlar’ kapsamına alındığını hatırlatan Atasever, “2008 yılında Erzurum Et Kombinası’nda 5 bin büyükbaş kasaplık hayvan kesimi yapılmışken, bu değişiklik sayesinde ve kesim müsaadesiyle bu sayı 2009 yılında 30 bin baş olacak” dedi.
YENİ İŞ BAĞLANTILARI
Erzurum Et Kombinası’nın, KİK’te yapılan değişiklik gereğince, ihalelere katılmaksızın 2009 yılı için doğrudan protokol ve sözleşmelerle Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının et ihtiyaçlarını karşılayacağını kaydeden Atasever, “Erzurum’da yılın her ayında kasaplık büyükbaş hayvan alımı yapılarak, döküm mevsimleri ile sınırlı kalan et besiciliğinin yılın her ayında yapılması teşvik edilecektir. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ile yapılan mutabakatla Erzurum Et Kombinası yerleşim merkezi dışına taşınarak, Avrupa normlarında Ortadoğu’nun en büyük et entegre tesisi kurulacak” diye konuştu.
YILLIK BESİ ADEDİ
Erzurum’da yıllık 165 bin besi sığırının beslendiğini, 2008 yılında 136 bin büyükbaş hayvan ve 162 bin küçükbaş hayvanın il dışına sevk edildiğini aktaran Erzurum Et Kombinası Müdürü İsmail Atasever, bu durumun, kısaca katma değerin il dışına çıkması anlamına geldiğini kaydetti. Atasever, “İlimizdeki ruhsatlı tüm kesimhaneler ve mezbahalarda yaklaşık 36 bin büyükbaş hayvan kesilmekte olup, yaklaşık et üretimi ise 7 milyon 200 bin kilogramdır. Besicilerimizin gönül rahatlığı ile besi hayvanlarını yetiştirmeleri ve Tar-Et projesindeki gelişmelerle Et Balık Kurumu’nca yapılan önemli atılımlar, Erzurum’da yetiştirilen hayvanların Erzurum’da kesilmesi ve katma değerinin de Erzurum yetiştiricisinin cebinde kalmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.