YATIRIMLARA BİLİMSEL YAKLAŞIM
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan, Erzurum ekonomisiyle ilgili olarak bazı değerlendirmelerde bulundu. Orhan, şehrin ekonomisine yön veren sektörlere ve bu sektörlerdeki arz/talep durumlarına bilimsel açıdan da yaklaşılması gerektiğini kaydederek, küçük bir işletmenin bile yatırım yapmadan önce mutlaka bir ön araştırmaya ihtiyaç duyması çağrısında bulundu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Erzurum’u sektörel açıdan ele alan çeşitli piyasa ve alan araştırmaları bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Orhan, bu bilimsel çalışmaları, Erzurum’a yatırım yapmayı ya da Erzurum’da iş kurmayı düşünen herkesle paylaşacaklarını bildirdi.
ÖN ARAŞTIRMA ŞARTI
“Erzurum’da iş yapacaksınız, ama hangi işi nerede ve nasıl yapacaksınız?”, “Hangi ihtiyaca göre, ne üreteceksiniz ya da hangi hizmeti sunacaksınız?”, “Yapmayı planladığınız üretim ya da hizmetle ilgili olarak Erzurum’da bir ihtiyaç var mıdır, yok mudur?”, “Piyasa şartları nedir ve öncelikler nelerdir?” gibi sorulara verilecek yanıtların, planlanma aşamasındaki işler ya da işletmeler için aslında bir ön araştırma niteliği taşıdığını vurgulayan Dekan Prof. Dr. Suphi Orhan, bu tür piyasa ve sektör araştırmaları açısından Erzurum’un hizmetinde olduklarını ifade etti.
“PLANLANMIŞ KÜÇÜK YATIRIMLAR”
Bir yatırıma anlam kazandıranın sadece sermaye olamayacağını belirten Orhan, üretim, hizmet, istihdam ve katma değerin de, dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, planlanmış ve her türlü fizibilitesi yapılmış bir yatırımın, kısa sürede uzun mesafeler kat edebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Suphi Orhan, “Mesela geçmiş yıllarda Erzurum’da PVC kapı ve pencere imalatı ya da satışına yönelik sınırlı sayıda işletme vardı. Ama bugün öyle değil, bu işletmelerin sayıları olabildiğince fazla. Diyelim ki böyle işletmeler Organize Sanayi Bölgesi’nde yoğunlaşmış olsun. Gerek il ve gerekse bölgeden gelen talepleri de göz önünde bulunduralım. Mevcut haliyle bu talep karşılanabiliyor mu, diyelim ki fazlasıyla karşılanıyor. O halde bu hizmete yönelik olarak burada yeni bir yatırım yapıp, gelir pastasını küçültmeye gerek yok. Peki ne yapılmalıdır? Aynı iş kolunda farklı hizmetler için yatırım yapılmalı ya da yönler bir başka alana çevrilmelidir. Önce ihtiyaç belirlenmeli, öncelikler gözden geçirilmelidir. Bu planlama yapıldıktan sonra küçük sermayelerle bile katma değer üretimi ve istihdam pekala söz konusu olabilecektir” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLERE İİBF’DEN DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ…
Erzurum’daki girişimcilere, yatırım planlamaları konusunda her türlü bilgi aktarımını mümkün hale getireceklerini anlatan Prof. Dr. Suphi Orhan, bilimsel bilgiye duyulan ihtiyaç için İİBF kapılarının ardına kadar açık olacağını vurguladı. Esnafın, tüccarın, küçük işletmeci ya da büyük yatırımcıların Erzurum’la ilgili olarak tasarladıkları işlere rehberlik etmekten ve onlara danışmanlık hizmeti vermekten büyük memnuniyet duyacaklarını ifade eden Dekan Prof. Dr. Orhan, Atatürk Üniversitesi’nin öncelikli kuruluş amacının, bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasını sağlamak olduğunu anımsatarak, “Bu hususta biz üzerimize düşeni canla-başla yapmaya hazırız” dedi.