2007 ve 2008 yıllarına ait intihar girişimlerine yönelik istatistikler, Erzurum’da kadınların erkeklere oranlara daha çok intihar girişiminde bulunduğunu gözler önüne serdi. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nün, “Acil Serviste İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale” programı kapsamında elde ettiği verilere göre; sadece 2007 yılında Erzurum’da 241 intihar girişimi kaydedildi. 178’ini kadınların, 63’ünü de erkeklerin oluşturduğu intihar girişimlerinde, araç olarak da, genellikle ilaçlar ve toksik maddeler kullanıldı.
Erzurum’da, erkeklere nazaran kadınların ruhsal sorunlarla daha çok iç içe olduğu gerçeği, 2008 yılında da değişmedi. Aynı verilere göre, 2008 yılında en fazla intihar girişimini yine kadınlar sergiledi. Toplam 109 intihar girişiminin gerçekleştirildiği 2008 yılının 10 aylık döneminde, kadınların sayısı 81’e ulaşırken, intihar girişiminde bulunan erkek sayısı ise, 28 oldu. Elde edilen istatistikler, intihar girişimlerinin 2008’de azaldığını ortaya koyarken, bu düşüşte, kişilere verilen psikososyal desteklerin büyük rol oynadığı ifade edildi.
//DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA PSİKOLOJİK DESTEK SÜRECİNE FARKLI BİR BAKIŞ
Psikiyatri uzmanları, geçim sıkıntısı ve şiddet gibi olguların, intihar girişimlerinde en fazla görülen sebepler olduğuna dikkati çekerek, kişilerin ruhsal sorunları olsun olmasın, periyodik aralıklarla mutlaka psikososyal destek almaları çağrısında bulunuyorlar. Gelişmiş ülkelerde, her ailenin ya da her bireyin, belirli zamanlar dahilinde psikolojik yardım aldığına işaret eden uzmanlar, ülkemizde bu yaklaşım halen daha ‘çekimserlik’ konusu yapıldığını dile getirdiler.
Uzmanlar, Türkiye’de, özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, psikolojik destek denilince akıllara farklı konular geliyor. Psikolojik yardım alan insanlar, akli melekelerini kaybetmiş insanlar değillerdir. Sadece içinde bulundukları ruhsal karmaşaya çözüm yolu arayanlardır. Bu anlamda yardım almayan kişiler, belirli bir zaman sonra intiharı çözüm yolu olarak görebilirler” diye konuştular.
Sık sık intihar girişimlerinde bulunan kişilerin, psikolojik destek almamaları halinde, bu intihar girişimlerini sonuçlandırma ihtimallerinin yüksek olduğuna vurgu yapan psikiyatri uzmanları, “İntihar girişimlerinde genellikle bir mesaj verilmek istenir. Bu mesaj iyi algılanır ve değerlendirilirse, kişi bu temayülden uzaklaştırılmış olur. İşte bu mesajı algılama ve değerlendirme süreci de, psikolojik yardım sürecidir” şeklinde konuştular.