ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TRENDYOL 1. Ligde transferler gündemi
TRENDYOL 1. Ligde transferler gündemi
Çocuklarını toprağa gömerek kurtardılar
Çocuklarını toprağa gömerek kurtardılar
Gençlere seyahatsever çağrısı
Gençlere seyahatsever çağrısı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
DHMİ Haziran ayı Erzurum verileri açıklandı
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
Erzurum kaza sayısında bölgede ilk sırada
HABERLER>GUNCEL
13 Şubat 2012 Pazartesi - 19:29

Doğu gündemi dondu

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı yerini soğuk havaya terk etti. Erzurum eksi 31 dereceyle ayın en soğuk ikinci gününü yaşadı. Soğuk sebebiyle buzlanan yollar kazalara yol açtı, Kağızman ve Ağrı’da meydana gelen kazalarda çok kişi yaralandı, Van’da ise çığ düşmesi sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.

Doğu gündemi dondu

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı yerini soğuk havaya terk etti. Erzurum eksi 31 dereceyle ayın en soğuk ikinci gününü yaşadı. Soğuk sebebiyle buzlanan yollar kazalara yol açtı, Kağızman ve Ağrı’da meydana gelen kazalarda çok kişi yaralandı, Van’da ise çığ düşmesi sonucu bir kişi yaşamını yitirdi.
AĞRI SON YILLARIN EN SOĞUK KIŞINI YAŞIYOR
Ağrı'da, bu yıl kış mevsimi tüm şiddetiyle devam ediyor. Son yılların en soğuk ve yağışlı kışını geçiren ilde hayat durma noktasına gelirken, birçok köyle irtibat kesildi.
Kar yağışı kent merkezi ve köylerde bir metreyi aşarken, gece hava sıcaklığı eksi 30 dereceyi buluyor. Aşırı soğuk nedeniyle vatandaşlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmazken, köylerde ise vatandaşlar güçlükle yaşamlarını sürdürüyor. Ağrı merkeze bağlı Yukarı Ağadeve köyünde çatılardan sarkan buzlar iki metreyi geçerken birçok ev ve ahır kara gömüldü. Köylüler, ahırlardaki hayvanlarına yem götürmekte zorlanırken, yine köy merkezinde bulunan bir köprü yağış nedeniyle görünmez hale geldi.
Yağışların hayatı olumsuz etkilediğine vurgu yapan Hakan Aslankılıç adlı vatandaş, Ağrı'da böyle bir kış yaşamadıklarını ifade etti. Tüm halkın çok zor günler geçirdiğini dile getiren Aslankılıç, "Aşırı yağış nedeniyle artık yürümekte bile zorlanıyoruz. Yağışların ardından hemen havanın buz kesmesi hayatı zorlaştırdı. Özellikle gece saatlerinde dışarı çıkamıyoruz. Çok mağdur durumdayız" dedi.
BİTLİS'TE 161 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Bitlis'te günlerdir devam eden kar yağışı ve tipi, il genelinde 161 köy yolunun kapanmasına neden oldu.
Köy yollarının ulaşıma açılması için İl Özel İdaresi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürürken kar yağışının çarşamba günü geri geleceği bildirildi.
Bitlis Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde 161 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtilirken, bu yolları ulaşıma açmak için 68 iş makinesinin çalıştığı bildirildi.
Öte yandan Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, il merkezinde kar kalınlığının 2 metre 20 santimetreyi bulduğu bu sezon toplam yağan karın yaklaşık 7 metre 20 santimetre olduğu açıklandı. Yetkililer, yüksek kesimlerde kar miktarının fazla olmasından dolayı vatandaşları çığ tehlikesine karşı uyardı.
KARDAN MİNİBÜSÇÜLERDE NASİPLERİNİ ALDI
Bitlis'te, günlerdir etkili olan kar yağışı her kesimi olduğu gibi şehir içi taşımacılık yapan minibüsçüleri de maddi anlamda zora soktu. Yoğun kar yağışından dolayı yolların kapalı olması ve açık olan yolların bozuk olmasından dolayı şehir içi taşımacılık yapan kooperatif üyeleri sıkıntılı olduklarını bildirdi.
Sınırlı Sorumlu 13 Nolu Kooperatif Başkanı Felemez Kök, yaklaşık 15 aracın yollardan dolayı çalışamaz halde olduğunu belirtti.
KÖK’ÜN AÇIKLAMASI
Başkan Kök, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Kar yağışından dolayı 15 aracımız zincirli olduklarından dolayı hem parça kırdılar hem de yolların dar olmasından dolayı kaza yaptılar. Ayrıca, çarşı içinde özellikle TIR ve saman yüklü araçlardan dolayı saatlerce yolumuz kapalı kalıyor. Öyle zaman oluyor ki bir servisimize 3 saatte gidip geliyoruz. Böyle olunca hem zamanında servislerimizi yapamıyoruz. Hem de yolcularımız fazla mağdur oluyorlar. Hemen hemen her kış sezonunda bu sıkıntıları yaşıyoruz. Maddi olarak ta zarar görüyoruz" dedi.
Kendilerine ayrılan eski sanayi civarındaki yerlerinin açık olmadığını belirten Kooperatif Başkanı Felemez Kök, şöyle konuştu: "Araçlar servise giderken ve gelirken kardan dolayı yolumuz kapalı olduğu için hep itekleyerek araçlarımızı servise gönderiyoruz. İlgili yerlerin bir an evvel bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bu şekilde olursa biz çalışamayız. Çünkü zararına çalışıyoruz. Zaten yollarımız tek şerit bir aracımızda 20 dakikalık servisini 3 saatte atarsa her şekilde zarar etmiş olur. Çünkü birminibüsün aylık ödemesi gereken borçları var. Bu kış mevsiminde bazen bu borçların ödenmesinde sıkıntı yaşıyoruz. Bundan dolayı ilgili yerlerin sesimizi duymalarını istiyoruz. Şuan itibari ile 15 güzergahımız var ama sadece birkaç güzergaha çalışmak zorundayız"
Vatandaşlarında bu konuda duyarlı olmaları gerektiğine değinen Kök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediye yolları açıyor fakat vatandaş damlarını çatılarını kürüyünce yollar tekrar kapanıyor. Bundan hem belediye hem de biz mağdur oluyoruz. Ancak, belediyenin tuzlama ekibine bir teşekkür etmek istiyoruz. Nerede bir tuzlanma varsa hemen bildiriyoruz anında gelip yollarda tuzlama yapıyorlar. Yeni ihale şartnamesinde yarım otobüsler var. Ancak, bu şekilde olursa önümüzdeki yıl otobüsler hiç çalışmaz."
TRAFİK SORUNU
Öte yandan trafikten de bazı konularda duyarlı olmalarını isteyen Kök, şunları söyledi: "Trafik ekipleri minibüsün içinde yanlarda bulunan tabureleri kaldırdı. O tabureler kalkınca yolcular daha sıkışık bir halde yolculuk yapıyor. Halbuki tabureler varken birkaç kişi oturuyordu. Şimdiki gibi sıkışıklık olmuyordu, trafikten ricamız bizlere iki ay kadar müsaade etsinler."
DONDURUCU SOĞUKTA BALIK AVI
Hakkari'de dondurucu soğuklara aldırış etmeyen bazı vatandaşlar, Zap suyunda balık avladı.
Yoğun kar yağışı nedeniyle halen birçok köy ve mezra yolunun ulaşıma kapandığı Hakkari'de yolların yeniden açılması için karla mücadele çalışması devam ederken, soğuklara meydan okuyan bazı vatandaşlar ise şehirden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Şina Dağı altındaki Zap suyu kenarında bir taraftan piknik yaptı diğer taraftan da balık avladı. Buz gibi suya giren vatandaşlar, kendi imkanlarıyla yaptıkları ağları dereye atarak balık tutmaya çalıştı.
Hem piknik yapmak hem de eğlenmek amacıyla Zap suyunda balık tutuklarını belirten Nazmi Akan ve Lezgin Erik isimi vatandaşlar, hafta sonunu değerlendirmek istediklerini söyledi. Soğuklardan korunmak için ateş yakarak ısınmaya çalışan vatandaşlar, günde 5-10 kilo balık avlayabildiklerini söyledi.
KAR VE SOĞUK ESNAFI VURDU
Muş'ta, etkisini gösteren şiddetli soğuklar esnafı vurdu. Köylülerin soğuk sebebiyle şehre gelmediklerini belirten esnaf işlerinde büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.
Kentte aşırı soğuklar yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Aşırı soğuklar sebebiyle köylü vatandaşların şehre gelmemesi, hal civarında ticaretle uğraşan esnafı etkiledi. Çarşı pazarın boş olduğunu söyleyen bir esnaf, işlerindeki düşüşün fark edilir derecede olduğunu belirtti.
Soğuk havaların ticareti büyük ölçüde etkilediğini belirten Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, işlerde büyük bir düşüş olduğunu söyledi. Soğuk sebebiyle köyde yaşayan vatandaşların şehre gelmediklerini belirten Orhan Demirtürkoğlu, "Kış mevsimi ile birlikte etkili olmaya başlayan soğuklar esnafı etkiledi. Son günlerde işlerde büyük bir düşüş olduğu gözleniyor. Önceden yaşanan yoğunluktan şimdi eser yok. Hele kar yağdığı zaman çarşı pazarda insan bulmak zor. Köyde oturan vatandaşlar yollar kapandığı zaman şehre gelemiyor. Yani kar ve soğuk esnafı vurdu" dedi.
Soğukların artması ve gündüzlerin kısa olması sebebiyle köylerde yaşayan vatandaşların şehre çok sık gelmediğini hatırlatan Demirtürkoğlu; şunları söyledi: "Kış mevsiminde saat 16.00'da hava kararıyor. Gündüzler çok kısa. Bununla birlikte bir de havalar çok soğuk olunca köylü çok acil işleri olmadığı müddetçe şehre gelmiyor. Böylece acil olmayan alışverişlerini de erteliyor. Köyden şehre gelmeyen vatandaşlar, özellikle kahvehane, lokanta ve gıda sektörlerini büyük ölçüde etkilemektedir."
MİNİBÜS KÖPRÜDE ASILI KALDI
Kars’ta meydana gelen trafik kazasında içerisinde yolcu olmayan boş minibüs köprüde asılı kaldı. Kazada minibüs sürücüsü yaralandı.
Kaza bu sabah saat 08.00 sıralarında Hulusi Aytekin Caddesi’nde meydana geldi. Levent Barlan yönetimindeki 36 D 0071 plakalı minibüs durağa gittiği sırada aşırı hız ve yerin kaygan olmasından dolayı direksiyon hakimiyetini kaybederek köprüden kanala uçtu. Kazada minibüs sürücüsü Levent Barlan yaralandı. Minibüste sıkışan Levent Barlan, vatandaşların yardımıyla sıkıştığı yerden çıkarılarak olay yerine gelen ambulans ile Kars Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alının minibüs sürücüsünün durumunun iyi olduğu kaydedildi.
MALATYA'DA KAPALI KÖY YOLU SAYISI 63'E DÜŞTÜ
Malatya'da, kar nedeniyle kapalı olan köy yolu sayısının 63'e düştüğü belirtildi.
İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, dün sabah 79 olan kapalı köy yolu sayısı, yapılan çalışmalarla 63'düşürüldü.
Bugün itibariyle kar nedeniyle kapalı köy yolu sayısı ilçelere göre şöyle: "Merkez 1, Akçadağ 16, Arapgir 14, Arguvan 5, Darende 1, Doğanşehir 1, Doğanyol 1, Hekimhan 3, Kuluncak 1, Pütürge 16, Yazıhan 2 ve Yeşilyurt 2."
EKİPLER AYNI YOLU 5 KEZ AÇTI
Malatya'da kardan dolayı kapanan Fethiye-Kurşunlu Karayolu ekipler tarafından 5 kez açıldı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden verilen bilgiye göre, Yazıhan'a bağlı Fethiye Beldesi ile Hekimhan'a bağlı Kurşunlu Beldesi arasındaki 35 kilometre uzunluğundaki karayolunun kış sezonu boyunca kar ve tipiden dolayı 5 kez kapandığı ve ekipler tarafından 5 kez de açıldığı belirtildi.
İl Meclis Başkanı Naci Şavata, ''Kurşunlu Fethiye arası 35 kilometrelik yolda devamlı yağan kar ve tipi yüzünden kapanan yol 5 defa açılmıştır. Burada bulunan araçlarımız saatte 50 litre mazot tüketen bir çalışma yapıyorlar" dedi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya ise "Sürekli yağan kar ve tipi yüzünden açılan yollar tekrar kapanmaktadır" dedi.
KIŞ HAYVANLARI DA ETKİLEDİ
Yurtta meydana gelen yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde hayvanları da kış şartlarından nasibini aldı.
Doğanşehir'e bağlı Kurucaova beldesinde bazı yörelerde sürüyle kurt görüldüğü vatandaşlar tarafından ihbar edilirken, Kurucaova da geçen yıl yine köylere inen kurtlar, koyun ve iki keçiyi telef etmişlerdi.Kar yağışı ve sis münasebetiyle yolunu şaşıran bir Şahin seyir halindeki araca çarparak yaralandı. O sırada yoldan geçen Doğanşehir bağlı Yolkoru Köyü'nde ikamet eden Ali Yayla isimli vatandaş yaralı Şahini görerek aldı. Doğanşehir merkezde bulunan iş yerine getiren Ali Yayla, vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği yaralı Şahinin kanadının kırık olduğunu söyledi.
Ali Yayla, "Kanadı kırık olan hayvanı veterinere götüreceğim" diyerek, hayvanı iyileşinceye kadar bakacağını belirtip, "İyileştikten sonra onu kendi özgürlük alanı olan doğaya bırakacağım" ifadelerini kullandı.
VAN'DA HASTA KURTARMA OPERASYONU
 Van'da, kar sebebiyle yolu ulaşıma kapanan Değirmenözü köyünde sancıları artan hamile kadın, karla mücadele ekiplerinin 3 saatlik çalışmasının ardından hastaneye ulaştırıldı.
Edinilen bilgilere göre, il merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulunan Değirmenözü köyünde ikamet eden ve 6. çocuğuna hamile olan Nazdar Soysana'nın (25), dün akşam saatlerinde sancıları attı. Köy yolu kar sebebiyle kapalı olduğu için yakınları Van İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri karla mücadele ekiplerine haber verdi. Yol ve Ulaşım Şefi Nejmettin Aslantosun, greyderi hazırlayıp köye yolladıktan sonra 112 Acil Servis ekiplerine haber verdi. Greyder yolu açarak ambulans ve Yol ve Ulaşım Şefi
Nejmettin Aslantosun'un aracı 3 saatlik çalışmasının ardından köye ulaştı. Sağlık ekipleri, hamile kadını ilk önce evde yaptıkları muayene sonrası ambulansla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Doğuma alınan Soysana, sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.
Eşiyle birlikte hastaneye gelen Adil Soysana, karla mücadele ve sağlık ekiplerine teşekkür etti.

 
BDDK mevduatta ‘en’leri açıkladı
 
Eğitimde kararlılık yaklaşımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözaltı iftirasına sert tepki
Erzurum’un Aşkale ilçe Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, dün Iğdır polisinin ...
Sosyal Sorumlulukta yeni adım
Kalkınma Bakanlığı’nca yürütülen programın, illerdeki bu tür sosyal sorumluluk ...
ASİMDER ve BDM'den sert tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) ve ...
 
221 köy yolu kapalı
Erzurum’da kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan 221 köy yolu İl Özel ...
Fare zehiri hastanelik etti
Erzurum’da fare zehiri yiyen çocuk hastanelik oldu.
Ağrı’yla soğuk kardeşliği
Doğu Anadolu Bölgesi'nde soğuk hava etkisini sürdürürken gece en düşük ...
 
Nemutlu ismi yaşatılacak
Erzurum Konaklı Kayak Merkezinde antrenman yaparken geçirdiği kaza sonucu ...
Erzurum’da kar mesaisi
Erzurum’da kar yağışının durmasının ardından karla mücadele seferberliği ...
‘Başbakanın sağlık durumu iyi’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva