Tamamı 4. teşvik bölgesinde yeralan Doğu Anadolu Bölgesi illerinde teşvikle ilgili tepkiler sürüyor. Bölge illerinin TSO ve SİAD’larınca yapılan değerlendirmelerde, Doğu’nun diğer bölgelere göre kalkınmışlık farkından en fazla derecede etkilenen alan olduğu belirtilerek, bölge için beşinci bir kategori oluşturulması, 4. bölgede yer alan avantajlı illerin bölgeden çıkarılması isteniyor.
DOĞU’DA TEŞVİK TEPKİSİ
Bölge TSO’larının üzerinde mutabakata vardıkları bir diğer konu da yeni teşvik düzenlemesinin mevcut işletmeleri kapsaması. Bölge TSO’ları mevcut işletmelerin teşvik düzenlemesi kapsamına alınmasıyla, yeni yatırımlar için alt yapı oluşumunun kolaylaşacağını, krizin etkisiyle tükenme noktasına gelen bölge ekonomisinin yeniden canlanma süreci içine gireceğini düşünüyorlar.
KARSİAD GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Güven Akdeniz, mevcut işletmelerin yeni teşvik yasasına dahil edilmesini istedi.
Akdeniz, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Ülkemizin en önemli gündem maddelerinden birisi ekonomik krizdir. Ekonomik krizden çıkış adına yapılan her türlü çalışmaları destekliyoruz. Hükümetin açıkladığı teşvik paketinin, sadece geçici işçi çalıştırma kısmının ekonomik krizle ilgili olduğu, teşvik paketinin diğer önlemleri ise uzun vadeli yarar sağlayacak önlemler olmasıdır. Bu teşvik önlemlerinin gereği gibi yerine getirilmesi, şehrimiz adına sonuç alınması bakımından 4. bölgede yatırımcılar açısından dahaavantajlı bulunan şehirlerin çıkarılması ile mümkün olabilecektir" dedi.
BÜYÜK SERMAYE BÖLGEYE GELİR Mİ?
Büyük sermaye ve yabancı sermayeyi Doğu Anadolu Bölgesine çekmenin yeni yasada kolay görünmediğini de belirten Akdeniz, "Bizim amacımız krizden etkilenen mevcut yatırımcılarımızı korumak ve bunları yeni teşvik yasasına dahil edilmesini sağlamaktır. Bilindiği gibi ilimizin de içinde bulunduğu 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı kanunla işverenlere sağlanan gelir vergisi stopaj, sigorta primi işveren hissesi ve enerji desteği uygulaması 31 Aralık 2009 tarihinde sonra erecektir. Açıklanan pakette bu konuda hiçbir
düzenleme yoktur. Bu işletmeler kendi kaderleri ile baş başa bırakılmışlardır. Krizi aşmak yeni yatırımları teşvik etmekten daha ziyade mevcut işletmelerin korunması kapasite kullanımlarının artırılması ve üretim teşvik edilerek istihdam meydana getirilmesi olmalıdır. Mevcut işletmelerimizi kapanma noktasından çıkarmak bu yasaya dahil etmekten geçer. Açıklanan pakette KOBİ'ler için sağlanacak kredi garanti fonu uygulaması ve kriz nedeni ile işsiz kalanlara sağlanacak iş imkanlarına yönelik düzenlemeyi olumlu karşılıyoruz" diye konuştu.
BİRLİKTELİK ÇAĞRISI
Akdeniz ayrıca, bölgenin kalkınmışlığı adına önemli adımların atılması gerekliliğinin önemine değinerek, "İş adamları ve sanayicilerimiz hızlı hareket etmeli ve birliktelik oluşturmalıdır. Bu Teşvik Paketi'nin sonuçlarının hızlı bir şekilde alınması için ise bürokrasinin minimum düzeyde ve maksimum hızda olması gerekmektedir. Kars'ımızın geri kalmışlığı övünç kaynağı olmamalıdır. Tüm hedefimiz ve çalışmamız Kars'ımızı bu geri kalmışlık kaderinden kurtarmak olmalıdır" ifadelerini kullandı.