YAPAY ADADA TÖREN
Türkiye'nin ilk yapay adası olan Erden Adası önünde düzenlenen festivalin açılış törenin, Akyaka Kaymakamı Karahan Daşdan, Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, Kars Belediye Başkan Vekili Yargıç Harmankaya, Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk, Carcıoğlu ve Duraklı köy muhtarları, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğrencileri ile çevre köylerden vatandaşları katıldı. Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörleri Emrah Çoban ve Önder Cırık'ın göl ve kuşlarla ilgili öğrencilere ve katılımcıları bilgi vermesinden sonra konuşan Akyaka Kaymakamı Karahan Daşdan, doğal güzelliklerin korunmasının önemine değindi. Daştan "Yerel bazda da hepimiz üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz. Özellikle çevre köylerdeki vatandaşlarımız gölümüze sahip çıkma bilinci daha da gelişiyor. Bu nedenle Kuyucuk Gölü'ne üstün gayretler göstererek dünyaya tanıtan Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu'na teşekkür ediyorum" dedi.
KUYUCUK GÖLÜ VİZYONA ÇIKTI
Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir ise yaptığı konuşmada Kuyucuk Gölü'nün 'Yaban Hayatını Geliştirme Sahası' olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında tescil edildiğini hatırlatarak, "Burası bin 620 metre rakım sahip olan 245 hektarlık bir alandır. Burada 245 tür kuş yaşamaktadır. 2001 yılından bu yana Kuzey Doğa Derneği tarafından bilisel amaçlı çalışmalar yapılmaktadır. Hepimizin amacı buradaki doğal hayatı korumak, dünyaya duyurmak, dünyanın her yerinden gelecek kuş gözlemcilerini buraya çekmektir. Bu nedenle de kırsal kalkınmaya da destek olmaktır. Bu göl yeraltı suları ile beldene bir sulak alandır. Bu alanda içinde insanlarında yaşadığı zengin bir ekosistem mevcuttur. Bu gölde su kuruduğu zaman yakın köylerde yaşayan insanlar cüzam hastalığına yakalanabilirler. Gölün suyuna elinizi dokundurduğunuzda bir krem gibi hissedeceksiniz. Bu da sulak alanının ekosisteme kattığı bir faydadır. İşte bu nedenle amacımız Kuyucuk Gölü'nü gelecek kuşaklara bırakmaktır" diye konuştu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE BİR İLK
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ise, Kars-Iğdır Doğa Festivali'nin 'Dünya Kuş Gözlem Günü'nün kutlandığı bu haftada gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hava şartlarının da çok uygun olması nedeni ile çok mutlu olduklarını anlatan Şekercioğlu "Her yıl bu zamanlar Kuyucuk Gölü'nde kuş sayısının en yüksek olduğu dönemdir. İki kilometrelik alanda yaklaşık 250 türden 40 bin civarında kuş bulunur. Bu kuşlar üzerinde halkalama çalışmaları ve gözlemlerimiz bütün sezon boyunca devam ediyor. Şu ana kadar bu yıl içerisinde 4 binden fazla kuş halkalandı. Bu kuşlardan bir ördek Kazakistan'da bulundu. Bu da gölün ve yaptığımız çalışmaların önemini gösteriyor. Bugün festivalimiz 8 ülkeden kuş gözlemcileri de katılmaktadır" dedi.
Kars Belediye Başkan vekili Yargıç Harmakaya da festivalde emeği geçenlere ve özellikle de Kuyucuk Gölü'nün bu günlere gelmesinde büyük emekleri olan Kuzey Doğa Derneği yetkililerine ve emektarlarına teşekkür etti.
Kuyucuk Gölü'nde yapılan açılış törenin ardından Çalı Gölü Kuş Gözlemevi ziyaret edildi. Iğdır Aras Halkalama İstasyonu ziyaretinden sonra Tuzluca Yeşil Kuşak'ta yırtıcı ve akbaba gözlemi yapılacak. Iğdır Spor Festivali ziyaretiyle birlikte Ağrı Dağı Karasu sazlıklarında kuş gözlemi yapılacak. Pazar günü tekrar Kars'a geçilecek ve Kuyucuk Gölü'nde kuş gözlemi yapılacak. Festival; Ani Harabeleri ve Arpaçay Kanyonu'nda kuş gözlemi ile Kars Kalesi ve Kars şehir turuyla sona erecek.