MTSO’DAN DEĞERLENDİRME
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, hükümetin tekstil teşviği hazırlığı içinde olmasını memnuniyet verici olarak değerlendirip, "Bir an önce bu teşvik çıkarılmalıdır. Yeni teşvikle Türkiye'nin tekstildeki ihracat girdisini birkaç kat artırabiliriz" dedi.
Hükümetin tekstil sektörüne uygulayacağı teşvikle ilgili hazırlığını değerlendiren MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilmesi için rekabet şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'deki yatırımcıların yurt dışına çıkmaması için yurt dışında sağlanan yatırım ortamlarının Türkiye'deki sanayicilerimize uygulanması gerektiğini hep vurguluyoruz. Malatya'dan bile Mısır ve Bangladeş'e giden firmalarımız oldu. Ama o imkanları burada sağlamış olsaydık, burada
yatırımlarını devam ettirirlerdi. Ülke kazanırdı, istihdam meydana getirilirdi, işsizlik de azalırdı" şeklinde konuştu.
TEKSTİL VE DOĞU’YA GETİRİLERİ
Gelişmiş ülkelerin bir müddet sonra tekstili bıraktığına dikkat çeken Erkoç, "Türkiye de gelişmekte olduğu için bu süreci yakaladı. Belki birkaç yıl sonra Türkiye de tekstili bırakacak. İngiltere ve İtalya'da olduğu gibi tekstili bırakıp teknolojik ürünlere geçmek, moda ve marka meydana getirmek için ileriye dönük çalışmaların başlatılması gerekiyor. Çünkü, tekstil emek yoğun bir sektör" ifadelerini kullandı.
Türkiye bu süreci yaşarken Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halen ciddi anlamda işsizlik olduğuna dikkat çeken Erkoç, "Batı'daki tekstil yatırımları Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırılarak buralarda istihdam meydana getirilmeli. Mesela tekstil altyapısını oluşturan Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa gibi iller, altyapıları göz önünde bulundurulup cazibe merkezi haline getirilmeli" önerisinde bulundu.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni teşvik çalışmalarında 2014 yılının hedeflendiğini söyleyen Erkoç, "Bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine teşekkür ediyorum. Batı'daki tesisler Doğu ve Güneydoğu'ya kaydırılınca, taşımadan tutun da çalışanlara kadar bölgeye katma değer sağlanacak. Bu teşviklerle işsizlik azalır. Batı illeri ise marka ve moda merkezi haline dönüştürülmeli. O zaman Türkiye'nin tekstildeki ihracat girdisini birkaç kat artırma şansını yakalayabiliriz" dedi.